SPP i DSHV potpisali sporazum o saradnji: “Za pravednu Srbiju kao dom svih njenih građana”

0
641

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov danas su u Beogradu potpisali zajedničku izjavu o saradnji njihovih stranaka. Ovim činom, obje strane izražavaju namjeru za jačanjem položaja nacionalnih zajednica unutar Srbije.

Zukorlić je istakao značaj saradnje te pozvao ostale nacionalne stranke manjinskih naroda da se pridruže njihovom savezu. Naglasio je njihovu namjeru da šire saradnju s drugim strankama koje predstavljaju nacionalne zajednice, sa ciljem formiranja jedinstvenog saveza usmjerenog na pitanja nacionalnih manjina.

Osim toga, Zukorlić je potvrdio da su razgovarali o budućim parlamentarnim izborima, ističući želju za proširenjem saradnje kako bi zajedno predstavili programe njihovih stranaka i stekli veću podršku naroda.

Žigmanov je naglasio važnost zajedničkog djelovanja s SPP-om kako bi postigli veći efekt u ostvarivanju ravnopravnosti. Istakao je važnost dosljedne primjene manjinskih prava, kao i poštivanje kulture sjećanja prema nevinim žrtvama bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Tekst potpisanog sporazuma obuhvaća važnost demokratije, vladavine prava i ravnopravnosti svih građana Srbije. Naglašava potrebu za cjelovitom integracijom svih zajednica u srbijansko društvo, uz očuvanje njihovog nacionalnog identiteta. Izjava završava pozivom na saradnju za dobrobit zajednica i države: “Za pravednu Srbiju! Srbija je dom svih njezinih građanki i građana!”.

Ovo je definitivno važan korak prema jačanju položaja manje brojnih naroda u Srbiji i svjedoči o zajedničkim naporima dviju stranaka u tom pravcu.

    

(SPP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.