Specijalisti pisali Kriznom štabu – Ako se ovako nastavi u Novom Pazaru će se ponoviti scenario iz juna i jula

7
68

Specijalisti Opšte Bolnice Novi Pazar, njih 37, traži smenu direktora ove institucije ali i njegovih najbližih saradnika, zbog lošeg vođenja bolnice u prethodnom periodu, a posebno u periodu trajanja pandemije koronavirusa koji je ovaj grad zadesio tokom juna i jula meseca, i za sobom odneo veliki broj građana koji nisu uspeli da se izbore sa ovim opasnim virusom. Specijalisti koji su potpisali peticiju obraćali su se nadležnim organima, kao i predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, ali nisu dobili nikakve odgovore. Takođe, poslednje ćutanje stiglo je od članova Kriznog štaba kojem su poslali pismo, ali odgvoor nisu dobili.

“Vođeni profesinalnom i moralnom odgovornšću, obraćamo Vam se s molbom da, shodno Vašim nadležnostima, reagujete povodom situacije u Novom Pazaru, pre svega u opštoj bolnici Novi Pazar, koja je u jednom trenutku, tokom teške i nezapamćene epidemiološke situacije u gradu, proglašena za regionalni kovid centar. Naime, grad Novi Pazar je doživeo humanitarnu katastrofu, s čim ste, nadamo se, upoznati. Opšta bolnica je doživela kolaps, rukovodstvo bolnice neoprostivo zakazalo u svojim nadležnostima, što je za posledicu imalo veliki broj propusta koji su mogli voditi i katastrofalnijem ishodu drugog pika prvog talasa epidemije COVID-19, da u određenom trenutku nije došla pomoć u kadru iz drugih gradova Srbije, koja je organizaciono dovela situaciju pod kakvu-takvu kontrolu. Zbog svih propusta lošeg rukovodstva mi smo se u dva navrata obraćali predsedniku Republike Srbije, premijerki i ministru zdravlja, sa molbom da nas saslušaju i pomognu nam da se učinjene greške više ne ponavljaju, a da odgovorni više ne vrše tako važne funkcije na kojima su se pokazali kao nesavesni, profesionalno nedorasli, čak i skloni zloupotebi istih. Odgovora još uvek nema”, stoji na početku ovog pisma koje su specijalisti Opšte bolnice Novi Pazar poslali Kriznom štabu.

Specijaliste Opšte bolnice Novi Pazar posebno brine stanje u kojem se ona sada nalazi i činjenica da se rukovodstvo na čelu sa dr Mehom Mahmutovićem ponovo vratilo na funkcije i kako oni u pismu navode, nastavlja da svojim radom uništava odnose unutar bolnice.

“U zanosu autokratskog poleta direktor haotično iz dana u dan menja organizacione odluke, improvizuje epidemološke mere propisane za suzbijanje epidemije COVID-19 od strane nadležnih institucija kako njemu odgovara, unosi dodatni strah i uznemirenost među zdravstvene radnike, a i građane”, navodi se u pismu koje su našem portalu dostavili potpisnici peticije.

Specijalisti su u pismu naveli neke podatke s kojima javnost nije bila upoznata, pa su između ostalog pomenuli katastrofalnu organizaciju crvene i zelene zone unutar Opšte bolnice.

“Današnje vesti koje se tiču Vaših prognoza najavljuju Kragujevac i Novi Pazar kao nova žarišta u tekućem talasu epidemije COVID-19. Izveštaji našeg ZZJZ pokazuju da se broj novozaraženih ne smanjuje u procentu, koji bi bio optmističan po pitanju daljeg toka epidemije. Stav aktuelnog rukovodstva na čelu sa dr Mehom Mahmutovićem je čak da je kadrovska pomoć koja je došla od kolega iz drugih gradova naše zemlje Srbije i organizovala otvaranje respiratornog centra u OBNP, samo unela pometnju u sve ono što je direktor, kako on kaže, organizovao još u martu kako treba. U bolnici i dalje imamo mešanje zelenih i crvenih puteva. Na odeljenju ginekologije i akušerstva su cvrena i zelena zona odvojene najlonom, pri čemu se magacin za lekove za svakodnevne potrebe nalazi u crvenoj zoni, a toalet koji koriste pacijentkinje i iz zelene i crvene zone nalazi u zelenoj! Sa ORL odeljenja koje se nalazi u prizemlju zgrade, a čija sala je određena za porođaj carskim rezom covid pozitivnih trudnica, se odmah nakon operacije porodilja i novorođenče prevode na drugi sprat liftom, pa hodnikom kroz zelenu zonu i smeštaju zajedno u sobu određenu za izolaciju koja ni ne liči na intenzivnu negu i u kojoj nema intenzivnog, već samo povremenog praćenja operisane porodilje i novorođenčeta”.

U pismu ističu i da dezinfikacioni tuneli u krugu bolnice na rade, a da je rukovodstvo bolnice reklo kako im oni nisu ni potrebni i da je dovoljno da se sami prskaju alkoholom.

“Kovid ambulanta ispred infektivnog odeljenja je i dalje u šatoru, koji prokišnjava i puni se blatom, a nema ni krevet za pregled pacijenata. Direktor ignoriše lekare, i dalje ne prihvata nikakve kritike, sugestije. Na sastanku sa glavnim sestrama izneo je podatak da skafanderi za rad u kovid bolnicama nisu potrebni, već samo za rad u respiratornom centru. Krivicu svaljuje na lekare koji po njemu ne znaju da koriste zelene i crvene puteve i time unosi samo bes i još veće nezadovoljstvo među medicinskim osobljem”, izričiti su u pismu specijalisti Opšte bolnice.

Takođe su naveli “da nema više vremena za ćutanje i čekanje da se desi isti scenario koji se desio u junu i julu”.

“Bojimo se da će se ovim putem to i desiti. Pošto nismo u mogućnosti da utičemo na sve navedene nepravilnosti, koje svakodnevno gledamo u našoj bolnici i kojih ima još, obraćamo Vam se kao nadležnom organu s molbom da reagujete, preduzmete neophodne mere, dođete u Novi Pazar i sagledate realno situaciju u OBNP, porazgovarate sa nama i date precizne smernice i uputstva za dalje sprovođenje odgovarajućih epidemioloških mera”, stoji u pomenutom pismu.

37 specijalista Opšte bolnice stavilo je svoj potpis ispod ovog pisma, na koje nisu dobili nikakav odgovor od strane kolega koje čine Krizni štab.

Izvor: Nova.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

Comments are closed.