Smutna vremena

3
749

Piše: Dr. Jahja Fehratović

 

PROMIŠLJANJA O UNIVERZALNIM VRIJEDNOSTIMA I PRINCIPIMA KAO DRUŠTVENIM FENOMENIMA – III

 

U periodima velikih lomova i preinaka jednog sistema vrijednosti izazvanih nekom nepogodom, na površ se jave razne pojavnosti. To je nešto kao kada poslije jakih kišnih bujica iz raznih ćoškova, štekova, zabrana i prepreka snaga vodene mase izbaci sve što je ili samo od sebe tu stalo da satruhni ili ga je neko baš na tom mjestu pozicionirao kako bi nanosilo najmanju moguću štetu.

Obim štete zavisi od toga koliko je to „nešto“ što pluta daleko od izvora, odnosno prirodnog okružja, i dometa ljudskome rodu. Kada je nastalo kao produkt prirodnoga ciklusa truhljenja i promjene oblika materije, šteta je manja, tu čak ima i koristi, jer će se razgraditi na opet važne elemente i iznova naći ulogu u društvu. Međutim, kada je kao takvo nastalo uslijed ljudskih aktivnosti, i predstavlja formu znanu njihovoj svijesti i savjesti, proces razgrađenja može biti jako dug, a šteta koju takvo nešto proizvodi, golema, nekada i pogubna ne samo za ljudski rod već i vegetatitvni sistem.

Sa druge strane, ni to što je baš u tom trenutku naišao povodanj nije slučajnost, već Božija odredba nastala, kao i svako Njegovo određenje, s posebnom namjerom koja može biti odmah vidljiva i spoznata širokim masama, a opet i tek pojedincima, kao u slučaju hazreti Hidra i njegovog plemenitog saputnika. Kako god bilo, definitivno nije nastalo bez razloga kao što ništa u životu ne nastaje samo do sebe.

U takvim situacijama, prisebnost je ključna stvar kako bi se lokalizirala žarišta i spriječile veće i nenadokandive štete. Ako je moguće spriječiti izlivanje vode iz korita, onda se prave zaštitni bedemi i nasipi. Ako nije, tada se gleda da se voda usmjeri tamo kuda će najmnaje štete nanijeti. Gabaritni i drugi otpad koji ona sa sobom nosi, nastoji se što prije prikupiti i odložiti na adekvatno mjesto gdje neće biti smetnja i opasnost po živote ljudi i drugih stvorenja.

Ovakve situacije neminovno je da zahtijevaju teške odluke i da postojanje ukupne štete nije moguće neutralizirati. Međutim, važno je da procjenitelji donesu takve odluke da ista bude što manja i manje pogubnija. A sve to, opet, otvara polja smutnji i potvara, na šta treba biti posebno obazriv, jer i jedna malehna potvara može nanijeti preozbiljnu štetu. Drugim riječima, naš narod kaže: „Što jedna budala pokvari, stotinu pametnih ne može popraviti.“ Zbog toga je i u vjerskoj i seklarnoj etici osnova svaku vijest, svaki navod, svaku izgovorenu riječ provjeriti prije nego se uzme zdravo za gotovo, a posebno prenese dalje. U tom procesu, od presudne je važnosti znati od koga se uzima informacija, da li je pouzdana ili labilna ličnost. Kada se to na vrijeme uspješno razluči, pola problema nestaje samo od sebe.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. 8.000.000.000. , to ova planeta ne more da izdrzi. Ne zvrljaj gluposti nego gljedaj I planiraj kako kao Bosnjacki Narod da opstanemo.

 2. Zasigurno si u pravu isplivale su nevrednosti ali zadivno čudo te nevrednosti su zauzele mesto pravim vrednostima. Oni su privid pravih vrednosti koji daje i izgrađuje sliku pravih vrednosti, Te nas kao takvi predstavljaju u političkom životu, uzimajući nam kako bi pravnici rekli kradu nam identitet.
  Ako ja kao građanin Sandzaka mogu da čujem samo glasove koji služe jednoj kuhinji i jednom kuharu Srbije –( iz jedne političke kuhinje) a većina, nažalost, može da čuje samo glas koji služe jednoj kuhinji i jednom kuharu Srbije–( iz te političke kuhinje) i jednu verziju istine – onda građanin Sandzaka uopšte nema mogućnost da formira istinito mišljenje. Jer samo iz dijaloga se mogu stvarati novi pogledi i nove možda i spasonosne ideje za Sandzak koje mogu biti nepovoljne po onaj šljam koji je isplivao na površinu i koji nas prividno predstavlja i neda da prave informacije stignu do Sandzaklija.

  Razmišljaš li isto kao JA,NE, JA Sandzak(lijo), recimo ovako :
  šta bi s Kosovom bilo da su Kosovci dopustili petokolonašima da u istoriskom momentu zamiču ka Beogradu i predstavljaju Kosovo?
  Jasan zaključak: nebi postojalo današnjeg Kosova.

  Razmišljam šta bi s Bosnom bilo da su Bosanci dopustili Fikretovim –Babovim petokolonašima da u istoriskom momentu zamiču ka Beogradu i predstavljaju Bosnu ?
  Jasan zaključak: nebi postojalo današnje Bosne.

  Haj da malo pomislimo i mislimo o našem Sandzaku, u dve verzije misli prvo po prethodnom obrascu a onda da uvidimo na koji način i gde smo pogrešili.
  I-vo mišljenje
  Razmisli šta bi s Sandzakom bilo da nismo Sandzaklijama dopustili ( Kao što smo dopustili ) da u istoriskom momentu zamiču ka Beogradu i predstavljaju Sandzak ?
  Jasan zaključak: danas bi Sandzak bijo kao:
  Kosovo što je,
  i kao Bosna što je.
  II
  II-go mišljenje
  A pošto smo dopustili Sandzaklijama da Sandzaklije tako reć u današnjem istoriskom momentu zamiču ka Beogradu i predstavljaju Sandzak ?
  Jasan nam je kao dan zaključak: o današnjem stanju u Sandzaku.
  Da oni Sandzaklije koji zamiću ka Beogradu rade na nestanku kakvog takvog suvereniteta Sandzaka t-j- slobode Sandzaka.
  I to nismo trebali da dozvolimo.
  Moramo imati u vidu : Da može doći do toga da jednu grupaciju Bošnjaka kao što su opremili Fikretovu potpomognu za napad na patriotski nastrojene Bošnjake. Ali morali bi da prvo prođu test za početak a to je politička ignorizacija onih koji patriotski misle. Doduše takvi su već danas nepoželjni jer su tobož ekstremni.
  Ali oni koji tim putem marširaju zna se zašto i za čiji interes marširaju.
  A marširaju za one iste iz one kuhinje iz koje se plasirao genocid nad Bošnjacima Bosne.
  Prave se Toboš, Nesposobni da shate zašto i zbog čega se desio genocid nad Bošnjacima. I da iz ovog izvuku po Bošnjake Sandzaka koristan zaključak. Da je to jedini i pravi put slobode Sandzaka koji je porobljen. Ne internalizujući način porobljavanja pojedinci koji nas predstavljaju se dodvoravaju suprotnom timu.
  Politički manipulatori kriju istinu od svog naroda dabi lakše manipulisali sa Sandzaklijama. Pokušavaju da sede na dve stolice. Na prestolu Sandzaka i prestolu Srbije kao najveći Sandzaklije a ustvari su Sluge Srbije. Jedino zbog toga što oni dobijaju Al narod Sandzaka i Sandzaklije gube nepovratno, sve i ono najdraže ,,Sandzak“.
  Zato Mi Ponosni Bošnjaci kažemo Prestrojte se tamo gde je istina jer tamogde je istina tamo je Dzemat. Vidimo vas kako i na koji način pokušavate da manipulišete Sandzaklijama.
  U tom smislu vam kažemo ,, Muhamed AS je naš uzor“ i izbor. A on se uvek borio pod zastavom islama. Zato : Sedi krivo ali pravo rasuđuj i presuđuj i zbori Bošnjače. I nikad ne idi za Izdajnicima ma ko bili. Jer kod vas je moć Narode Sandzački i zato svi oko vas igraju da him prenesete legitimitet u izdaji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.