Smolović: Uprkos pandemiji održali smo stabilnost finansija i nastavili sa realizacijom kapitalnih projekata

0
30

Bijelo Polje: Smolović izabran za predsjednika Opštine

Protekla godina će, nesumnjivo, biti upamćena kao godina u kojoj se cijeli svijet suočio sa pandemijom novog korona virusa, ali, uprkos tome, uspjeli smo da održimo stabilnost javnih finansija, nastavimo započete kapitalne projekte i, uz pomoć partnera, realizujemo značajne investicije iz oblasti lokalne i komunalne infrastrukture, poručio je na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta predjsednik Opštine, Petar Smolović.

U fokusu pažnje, kako je istakao prvi čovjek Opštine, bilo je smanjenje duga i postizanje uštede u svim segmentima, bez ugrožavanja redovnog poslovanja.

“Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Bijelo Polje je odigrao značajnu ulogu, koordinirao i organizovao  rad službi, sa ciljem uspostavljanja sistema upravljanja krizom na lokalnom nivou”, naveo je Smolović, prezentujući odbornicima Izvještaj o radu za 2020. godinu.

Osim zdravstvenih ustanova, koje su podnijele i najveći teret, u borbu sa virusom uključile su se sve nadležne ustanove, lokalna komunalna preduzeća i opštinske službe, kazao je Smolović.

Napomenuo je i da je Centar bezbjednosti Bijelo Polje svakodnevno kontrolisao sve ulaze u grad i vršio strogu kontrolu kako bi se poštovale mjere, dok je Granična policija kontrolisala povratak naših građana u zemlju i njihovo sprovođenje u karantin.

“Lokalne komunalne službe i preduzeća, zajedno sa Vojskom Crne Gore su kontinuirano vršili pranje i dezinfekciju gradskih ulica i javnih površina, a Komunalna policija i inspekcije intenzivno vršili nadzor nad poštovanjem propisanih mjera”, saopštio je predsjednik Opštine.

Istakao je i da su svi zajedno, blagovremeno i efikasno odgovorili prijetnji u vanrednoj situaciji, što je i dovelo do toga da trenutno imamo stabilnu epidemiološku situaciju u Bijelom Polju.

“Nastavićemo sa kontinuiranim aktivnostima praćenja stanja i preduzimanja neophodnih mjera, shodno daljem razvoju situacije, a sve u cilju maksimalne zaštite zdravlja građana Bijelog Polja”, zaključio je Smolović.

Smolović je poručio i da očekuje od Vlade da se završe svi kapitalni projekti.

“Jer, jedino na taj način možemo privući turiste i otvoriti nova radna mjesta”, podvukao je Smolović.

Napomenuo je i da je budžet Opštine u 2020. iznosio oko 15 miliona i 650 hiljada, ali je zbog složene situacije, rebalansom u novembru prošle godine, smanjen na oko 13 miliona.

“Taj rebalansiran budžet ostvaren je 106,98 %, ali uskoro ćemo imati konačan završni račun”, dodao je predjsednik.

Podsjetio je i da je u 2020. isplaćeno 12 zarada zaposlenima u Opštini i ustanovama čiji je osnivač, a izmirene su i sve obaveze prema poljoprivredniim proizvođačima.

Dodao je i da su u protekloj godini, između ostalog, pomagali razvoj ženskog preduzetništva, podsticali mlade da se bave preduzetništvom, nagrađivali najbolje studente, ali i izdvajali određena novčana sredstva za novorođenčad.

Komentarišući Izvještaj o radu predsjednika, odbornik DPS-a, Milan Madžgalj, posebno se osvrnuo na aktivnosti koje su preduzimaju na lokalnom nivou kako bi se epidemiološka situacija držala pod kontrolom, i u tom kontekstu, pohvalio rad Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

“Imali smo i finansijsku  pomoć Opštine za nabavku medicinske opreme za liječenje kovid pacijenata”, kazao je Madžgalj. Apelovao je i na građane da se pridržavaju svih mjera, ali, i da se vakcinišu, poručujući da su sve vakcine bezbjedne.

Odbornik SNP-a Miomir-Mijo Vojinović kazao je da je nezadovoljan Izvještajem, kojem, kako je istakao, nedostaje finansijski dio. Osvrnuo se i na biznis zone, koje su posebno važne u ovom periodu kovid krize. Takođe, istakao je problem javnog prevoza, ali, i ukazao, na neophodnost daljeg unapređenja života u ruralnom području.

Njegov partijski kolega,Vidran Kljajević, zamjerio je što se malo uradilo na unapređenju sportske infrastruktre. Osim toga, napomenuo je i da se ranije najavljeni projekti, kao što je  izgradnja trotoara u Tomaševu i otvaranje mljekare u Pavnom Polju, nijesu realizovali.

Odbornika DPS-a, Abaz Kujović, kazao je da je Izvještaj o radu predsjednika Opštine i ostvarivanju funkcija lokalne samouprave jedan od najvažnijih dokumenata. Posebno se osvrnuo na finansije, ističući da su budžetom obezbijeđena sredstva za funkcionisanje svih ustanova.

“Plate se redovno isplaćuju, sačuvali smo stabilnost javnih finansija, koje su postavljene na realnim i čvrstim temeljima”, rekao je Kujović.

Zadovoljan je i realizacijom kapitalnih projekata, posebno napretkom projekta Đalovića pećine i planine Bjelasice.

“Na taj način stvaramo uslove za brži razvoj naše opštine, koja će, vjerujemo, biti atraktivna turistička destinacija”, poručio je odbornik Kujović.

Marko Ljujić iz Demokrata kazao je da pomenuti Izvještaj ne prikazuje pravo stanje u našoj opštini.

“Imamo preko 3 500 nezaposlenih na evidenciji Biroa rada, tako da je potpuno opravdano  nezadovoljstvo naših sugrađana kada je njihova egzistencija u pitanju”, poručio je Ljujić.

Odbornik Abaz Dizdarević iz DPS-a kazao je da je zadovoljan svim projektima koji se sprovode, kao I stabilizacijom javnih finansija.

“Opština je pružila kvalitetan odgovor na pandemiju, a Opštinski tim za zaštitu i spašavanje može da bude primjer svima u Crnoj Gori”, istakao je Dizdarević.

Izvještaj o radu predsjednika Opštine i ostvarivanju funkcija lokalne samouprave za 2020. godinu usvojen je sa 21 glasom za, 7 odbornika glasalo je protiv, dok je jedan bio uzdražan.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.