Skupština bez kvoruma – SDP bježi od odgovornosti za poplave

0
644

Prva redovna sjednica Skupštine grada Novog Pazara, koja je sazvana na zahtjev odbornika opozicionih Stranke pravde i pomirenja i Stranke demokratske akcije Sandžaka, zbog nedostatka kvoruma nije održana. Odbornici vladajućeg SDP-a i Srpske liste bojkotovali su sjednicu na kojoj je gradonačelnik Nihat Biševac trebao da podnese izvještaj o preduzetim i planiranim mjerama na zaštiti života i imovine građana za vrijeme poplava koje su zadesile ovaj grad i odnijele dva života.

Odbornik Stranke pravde i pomirenja Edin Numanović je nedolazak odbornika vladajuće većine na sjednicu Skupštine ocijenio kao bijeg od odgovornosti.

– Mi kao opozicija imamo odgovornost da pitamo i da tražimo objašnjenja za sve što se dešava u ovom gradu. U prethodnom periodu bilo je puno razloga za pozivanje na odgovornost. Vladajuća većina ima odgovornost da nam podnese izvještaj šta su uradili, te kakve su to mjere poduzete u prethodnom periodu kada smo imali jako težak slučaj u Novom Pazaru kada smo izgubili dva života. S’ toga – mi ovaj njihov današnji nedolazak na sjednicu vidimo kao bijeg od odgovornosti. Ne od odgovornosti prema nama odbornicima, nego kao bježanje od odgovornosti prema narodu koji je birao i njih i nas da sjedimo u ovim skupštinskim klupama, kazao je Numanović.

Odbornik SDA Sandžaka Nafilj Sjedović kazao da su odborničke grupe SDA Sandžaka i SPP-a imali namjeru da predlože niz zaključaka koje bi Skupština trebala usvojiti, a zahtjevi su ticali poplava od 19. januara 2023. godine.

– Neki od njih su da Skupština grada izražava saosjećanje sa porodicama stradalih građana u poplavama 19. januara 2023. godine. Skupština grada zahtjeva od gradonačelnika i Gradskog vijeća da se svim građanima Novog Pazara koji su imali određenu štetu tokom poplava ista i nadoknadi. Skupština grada konstatuje da je neodgovoran odnos Kriznog štaba, prije svega komandanta Kriznog štaba gradonačelnika, članova i odgovornih ljudi iz nadležnih službi, jer nisu preduzeli potrebne mjere kako bi se zaštitili ljudski životi i spriječila velika materijalna šteta. Zahtjevamo da gradonačelnik, članovi Gradskog vijeća i svi članovi Kriznog štaba vrate mandat građanima, pored toga Skupština grada zahtjeva od Tužilaštva da preduzme sve mjere i ispita činjenice ko je odgovoran za tragediju i gubitak ljudskih života i da se protiv istih podnese krivična prijava, kazao je odbornik Nafilj Sejdović.

Samostalni odbornik Edin Zećirović kazao da je “vladajuća oligarhija danas kapitulirala”.

– Ova vladajuća oligarhija bilježi iz mjeseca u mjesec sve žešće afere neodgovornosti sa smrtnim ishodima naših građana. Iz tog razloga ova vladajuća oligarhija danas nije smjela da se pojavi ovdje, kao ni svaki krivac koji nema jasne odgovore i argumentovane stavove da bi sebe odbranio, kazao je Zećirović.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.