SKANDALOZNA RASPODJELA NOVCA U BNV: Nepostojećoj TV pod uredništvom sekretara Vijeća 600.000 dinara

0
1406

Bošnjačko nacionalno vijeće donijelo je odluku da podrži 22 projekta pristigla na Javnom konkursu za dodjelu sredstava iz budžeta Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji za podsticanje projekata od opšteg interesa Bošnjaka koje realizuju pravna lica za 2022. godinu.

Najviše novca, kako se navodi u odluci BNV, čak 600.000 dinara, na skandalozan način dodijeljeno je projektu “Sandžačko blago” nepostojeće “Televizije Behar”.

Zaravo, nije riječ o nikakvoj televiziji koja realno postoji, koja emituje svoj program i koja ima kreiran medijski sadržaj, već o nedavno registrovanom internet portalu pod nazivom “Behar” iza kojeg stoji Udruženje građana “Bošnjački kulturni centar” iz Novog Pazara Zaima Hadžisalihovića, starog aktiviste SDA Sandžaka.

Na zvaničnoj web stranici Behar.tv i na njihovom YouTube kanalu se ne nalazi niti jedan video sadržaj kreiran od strane ovog medija (osim promotivnog klipa sa logoom), dok na zvanično prijavljenom domenu behartv.rs čak ne postoji ni web prezentacija.

No, ono što je još skandaloznije u ovom slučaju jeste činjenica da je, kako stoji u Registru medija Agencije za privredne registre, urednik ovog medija niko drugi do sekretar Bošnjačkog nacionalnog vijeća Mirza Hajdinović, funkcioner SDA Sandžaka.

Dakle radi se o prvorazrednom sukobu interesa gdje se novac iz BNV za projekte iz oblasti kulture dodjeljuje nepostojećoj televiziji, odnosno internet portalu čiji je urednik aktuelni sekretar Vijeća, koji je uzgred i pripadnik proalbanskog lobija na čelu s Ismetom Azizijem.

Očito je planirano da se ovaj medij, koji je registrovan 1. februara 2022. godine, koristi u kampanji za izbore za BNV, a nakon toga, ako bi kojim slučajem grupacija iz SDA koja vlada Vijećem opet uzela većinu u ovom organu, bila nastavljena zloupotreba budžeta i finansiranje medija koji kreiraju i uređuju funkcioneri BNV.

U suprotnom ovaj medij bi nestao, kao i svi dosadašnji neuspješni pokušaji SDA Sandžaka na medijskom polju.

Da je riječ o medijskom projektu pod patronatom SDA Sandžaka najbolje govori i činjenjica da je za Facebook stranicu ovog portala iskorišćena i preimenovana stranica po zlu upamćenog Sandžak Avaza, portala iz političkog miljea SDA koji je napadao i ljagao političke protivnike Ugljaniove partije, a koji je ugašen nakon kraćeg postojanja.

Ovom prilikom pozivamo nadlježno ministartvo da utvrdi zakonitost ovakve raspodjele sredstava u slučaju prvorazrednog sukoba interesa i da konkurs poništi, kao i da izrekne kazne odgovornim za nečuvenu zloupotrebu sredstva iz budžeta Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Izvor: Sandzacke.rs

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.