Sjenica dobija sedam mini solarnih elektrana za pomoć privredi

0
497

Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA) sprovodiće projekat “Sunčeva energija za mala i srednja preduzeća” u okviru kojeg će u Sjenici biti izgrađeno do sedam mini fotonaponskih solarnih stanica.

Koordinatorka projekta Amela Lukač Zoranić istakla je za radio Sto plus da će ove solarne elektrane biti od velikog značaja za mala i srednja preduzeća iz poljoprivrednog sektora, posebno ona koja se bave proizvodnjom mlečnih proizvoda.

“Preduzeća će moći da ugrade solarne panele i na taj način uštede na potrošnji električne energije, doprinesu zaštiti životne sredine, a kasnije i unaprede svoje poslovanje”, objasnila je Lukač Zoranić.

Javni poziv za prijavu preduzeća biće raspisan do kraja juna, a završetak izgradnje mini elektrana se očekuje do kraja 2023. godine.

SEDA će ovaj projekat vrijedan 100 hiljada dolara sprovoditi u saradnji sa Opštinom Sjenica i međunarodnom organizacijom ACDI/VOCA, pri čemu će 50 odsto troškova snositi sama preduzeća.

Projekat predstavlja dio šireg programa “Velika mala privreda” koji finansira USAID, sa ciljem pružanja podrške razvoju malog i srednjeg biznisa u regionu Sandžaka korištenjem obnovljivih izvora energije.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.