Sijarić: Veliki broj nelogičnosti u upustvima Ministarstva prosvjete

0
74

Ova školska godina je veoma specifična u odnosu na prethodne školske godine jer će se odvijat po različitom sistemu plana i obrazovanja u obrazovnim ustanovama zbog epidemije korona virusa. Ministarstvo prosvjete je poslalo određena upustva osnovnim školama i direktorima koji su to poslijedili prosvJetnim radnicima.

Ono što je dosta čudno jeste veliki broj nelogičnosti koji se javlja u tim upustvima i veliki broj prosvjetnih radnika, roditelja i đaka se našao u čudu, istakao je predsjednik Asocijacije prosvjetara Sandžaka Bahrije Sijarić.

On je naglasio da su nekoliko puta ukazivali na nepravilnosti sa željom da se to ispravi kako bi školska godina bila što bolja.

„Imate sada slučaj da u ovoj školskoj godini mlađi razredi će ići podijeljeno po grupama, jedan učitelj/učiteljica će držati sovju nastavu dva puta u toku dana zato što je broj učenika po odjeljenjima ograničen, 15 učenika je dozvoljeno u jednom odjeljenju, sada imate slučaj po Srbiji do 25, što znači da su tu svije grupe i oni će dva puta držati čas. Ono što je zanimljiva situacija a naravno ja branim interese prosvjetnih radnika sa prostora Sandžaka, naše djece i naravno roditelja a to je da moram da kažem da se Novi Pazar i ostali sandžački gradovi a pogotovo Novi Pazar veoma razlikuje po tom pitanju i to su zapravo veliki nedostaci naših škola koji će tek sada da isplivaju, to su problemi koji postoje godinama unazad ali jednostavno ovom epidemijom i ovim sistemom obrazovno-vaspitnog rada oni će doći do izražaja. Sada ćeet vidjeti veliku pobudu i roditelja i nastavnika jer u osnovnim školama u Novom Pazaru imamo odjeljenja koja broje i preko 30 učenika, to znači da će jedan prosvjetni radnik držati ne dva puta čas u toku dana, već tri puta jer ako je dozvoljeni broj 15 a ima u nekim odjeljenjima po 33-34 oni će morati da podijele grupe u tri termina.“

Kako će nastava biti izvodljiva u našim osnovnim školama, pitanje je za direktore osnovnih škola jer, kako ističe, o ovom problemu je moralo mnogo ranije da se razmišlja.

„Novi Pazar oskudijeva sa osnovnim školama, mi minimum moramo da imamo još dvije osnovne škole i već smo nekoliko puta ukazivali na to. Ja bih sada postavio pitanje šta je sa osnovnom školom u Šutenovcu, imamo informacije da je lokacija nađena , da su pare obezbijeđene, šta se onda čeka i šta je problem? Ovo govorim zato što je zbog trenutne situacije naša potreba da imamo mnogo veći broj osnovnih škola.“

Kada je bila digitalizacija i pilot projekti na nivou cijele Srbije, mi iz Asocijacije prosvjetara Sandžaka smo izašli sa ponudom za direktore novopazarskih osnovnih škola, ta ponuda se zvala „Prosvjetna platforma Sandžaka“ gdje smo zamolili direktore u pisanoj formi da nam dostave sve nedostatke svojih škola kada je opremljenost i digitalizacija u pitanju, istakao je Bahrija Sijarić.

„Svi znamo da su prosvjetni radnici sami kupovali svoja sredstva za rad, da škole nemaju obezbijeđen broj fiskulturnih sala, broj učionica i tako dalje. Na taj naš poziv niko se nije oglasio već smo dobili komentare tipa nemojte to da radite, bolje da prođemo sa što manje, da mi ne tražimo Ministarstvu prosvjete. Zapravo, ja pripadam jednoj mlađoj generaciji koja je zatekla ovaj sistem prosvjete i naravno nismo oduševljeni kako izgleda i kako funkcioniše i mi hoćemo ovo da mijenjamo uz saglasnost Minsitarstva prosvjete i uz pomoć ljudi koji rade u Ministarstvu, ali da bi oni nama pomogli, našem kraju, ne samo Novom Pazaru već cijelom Sandžaku, to se naravno odnosi i na Srbiju samo treba neko da traži. Mi smo ponudili direktorima tad da nam to pošalju, niko ništa nije poslao i sada kažu da nemamo dovoljan broj učionica da držimo ovakvu nastavu kao što nam Ministarstvo prosvjete šalje, onda ste sami krivi zato što nemate dovoljan broj učionica, da smo svi to tad uradili sasvim bi bila drugačija situacija ali to je bilo, moramo sada da se suočimo sa tim izazovima najprije zbog djece a onda i zbog prosvjetnih radnika.“

SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.