Šeik Al Tani: Katar je neutralni posrednik i nemamo uticaj na talibane

0
40

Njegova ekselencija šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Tani, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova, potvrdio je da je Katar ključni pobornik humanitarnih napora za evakuaciju pojedinaca iz Afganistana, objašnjavajući da Katar nema nikakav utjecaj na talibane, već da je neutralni posrednik između različitih strana.

On je u jučerašnjem intervjuu za Fox News rekao o jedinstvenoj ulozi koju Katar ima u procesu evakuacije pojedinaca iz Afganistana: Katar učestvuje u evakuaciji stranih državljana i afganistanskih državljana iz Kabula i sigurnim transportom u njihove zemlje ili u treće zemlje , ističući da je broj do jučer dosegao oko 7000 ljudi, a podložan je povećanju kako se evakuacije nastavljaju, bilo u njihove zemlje, Sjedinjene Američke Države ili u treće zemlje.

Na pitanje voditelja Fox News Johna Scotta o ulozi koju Katar ima u pomaganju pojedincima da stignu do aerodroma u Kabulu da napuste zemlju, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova objasnio je da je od Katara zatraženo da posreduje u sukobu između Sjedinjenih Država i talibana i između talibana i afganistanske vlade, a mi (Katar) ostajemo neutralni posrednici i komuniciramo sa svim stranama, što nam je pomoglo da podržimo i pomognemo raznim stranim državljanima koji žive u Afganistanu, a sada pokušavamo olakšati kretanje ljudi i prevoz na aerodrom.

Dodao je: Naša ambasada u Kabulu uključena je u ovaj proces, a mi snosimo odgovornost prevoza nekih medija i školskih ekipa, te snosimo punu odgovornost za njihov transport do aerodroma i održavanje njihove sigurnosti usput. Pokušavamo olakšati pristup drugim zemljama koje ne mogu doći do svojih državljana. Dajemo sve od sebe da pomognemo ljudima koji žele napustiti Kabul.

Njegova ekselencija šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Tani objasnio je da postoje izazovi, jer je situacija još uvijek nestabilna i varira između sigurnosnih i logističkih izazova.

Emiter Scott zahvalio se zamjeniku premijera i ministru vanjskih poslova Njegovoj ekselenciji na pomoći koju je Katar pružio dopisniku Fox News -a Treyu Youngstu na sigurnom napuštanju Afganistana. Kao odgovor na pitanje o tome šta bi američki narod trebao znati o onome što se događa u Afganistanu, Al Tani je rekao: Važno je razumjeti situaciju u Afganistanu, koji je prošao kroz razne ratove i sukobe od građanskog rata do ulaska američkih snaga i njihovih saveznika 2001. godine, a zatim i tekućeg sukoba s talibanima, te ne očekujemo da će se situacija stabilizirati preko noći, što zahtijeva usklađene međunarodne napore.

Njegova ekselencija je naglasio važnost međunarodne zajednice u pozivanju talibana da se angažiraju s drugim stranama, te da dođe do mirnog prijenosa vlasti i oblika podjele vlasti koji osigurava zastupljenost svih i štiti osnovna prava Afganistanskog naroda, naglašavajući da Katar poziva talibane da učine takve stvari, te poziva druge zemlje da to zahtijevaju od talibana.

Al Tani je objasnio da Katar nema utjecaja na talibane, a da je imao takav utjecaj, uspjeli bismo postići mirovni sporazum između njih i afganistanske vlade. I dodao: Mi komuniciramo s njima i pozivamo ih da štite ljude, strane državljane i diplomatska predstavništva i da ih ne maltretiraju, a vidjeli smo i neke službene izjave s njihove strane koje potvrđuju očuvanje sigurnosti stranaca, a mi ih pomno pratimo i do sada nismo dobili nikakve izvještaje o bilo kakvoj velikoj krizi u koju su uključeni stranci i nadamo se da se to neće dogoditi. Nadamo se i da će se talibani ponašati na način koji će svijetu pokazati da će se moći sarađivati s njima.

Na kraju sastanka, novinar Scott naglasio je njegovoj ekselenciji šeiku Mohammedu bin Abdul Rahmanu Al Taniju, zamjeniku premijera i ministru vanjskih poslova, zahvalnost Sjedinjenih Američkih Država na naporima koje je Država Katar uložila u Afganistan.

Izvor: saff.ba

The post Šeik Al Tani: Katar je neutralni posrednik i nemamo uticaj na talibane appeared first on Islam PRESS.

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:
Šeik Al Tani: Katar je neutralni posrednik i nemamo uticaj na talibane


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.