SDP brani radove na Džephani napadom na vakufe!

0
1033

Kontroverza oko obnove kule Džephane dostigla je vrhunac nakon što je Sandžačka demokratska partija (SDP) optužila Islamsku zajednicu za neadekvatan pristup obnovi vakufa, koristeći to kao odbranu od kritika zbog pristupa rekonstrukciji Džephane koja nije u skladu s izvornim oblikom.

SDP je javno izrazio nezadovoljstvo zbog navodno lošeg očuvanja i restauracije vakufa od strane Islamske zajednice, ističući da su njihovi raniji napori rezultirali promjenama koje nisu očuvale autentičnost ovih kulturnih spomenika.

Iz SDP-a- poručeno da su vakufi obnavljani na način da su rušeni bagerima, uz konstataciju da se upravo “ofrlje” izvode radovi na vakufu Stare Novopazarske banje.

Stručna javnost u Novom Pazaru oštro se protivi projektu obnove kule Džephane koji sprovodi grad Novi Pazar ističuči da je u pitanju skrnavljenje kulturno-historijskog nasljeđa.

Idejno rješenje predviđa modernistički pristup obnove koji u osnovi potpuno mijenja izgled ovog kulturno-historijskog spomenika, te odstupa od autentičnosti i potpuno mijenja sliku grada Novog Pazara.

Bošnjačko nacionalno vijeće kao i stručna javnost su u oktobru prošle, 2023. godine pozvali Grad Novi Pazar da odbaci predstavljeni izgled kule Džephane i zindana na Bedemu i da se obnova izvrši u autentičnom obliku, te da će u nauci ostati ostati kao “primjer pokušaja skrnavljenja kulturno-historjskog spomenika”.

Iz Osmanskog arhiva u Republici Turskoj Bošnjačkom nacionalnom vijeću je u februaru ove godine predata arhivska građa koja se odnosi na kulturno-historijski spomenik u Novom Pazaru pod nazivom “Kula Džephana”. O tome je, također, upoznat Grad Novi Pazar.

Arhiva – Izgled kule Džephane
Projekat obnove kule “Džephane”
Arhiva – Izgled kule Džephane
Arhiva – Izgled kule Džephane
Projekat obnove kule “Džephane”


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.