SDA Sandžaka: SDP i SNS dižu tenzije i izazivaju nesigurnost u Sandžaku

0
709

Stranka demokratske akcije Sandžaka saopštila je danas da koalicija Sandžačke demokratske partije i Srpske napredne stranke godinama, preko državnih službi i medija, kontrolisanim tenzijama i doziranim frustracijama izaziva osećanje nesigurnosti i bezperspektivnosti kod građana Sandžaka.

Oni su podsetili da godinama navijačke grupe iz Beograda na Gradskom stadionu veličaju ratne zločince, te da se tokom njihovog dolaska, uz pratnju specijalnih policijskih snaga, satima blokiraju ulice u Novom Pazaru, demonstrirajući silu.

Iz SDA Sandžaka su poručili da se gradske saobraćajnice od 2018. godine blokiraju “pod izgovorom proslave pravoslavnog Božića”, uz vatromet i šovinističke pretnje Bošnjacima.

“Isti organizatori kao odgovor na provokacije u toku božićne proslave, organizovali su kolonu kamiona i drugih vozila, 9. aprila 2024. godine, naveče nakon završetka Ramazanskog posta. Sve ove provokativne i konfliktne aktivnosti su štetne, opasne i nisu deo tradicije u ovom kraju”, smatraju u SDA Sandžaka.

Iz te partije su kazali i da su očekivali “pozitivnije” poruke za Bošnjake sa Kongresa SDP-a, ali da se niko od zvaničnika te stranke nije ogradio, niti distancirao od takve “militantne politike” na štetu Bošnjaka koju godinama vodi režimska koalicija u Novom Pazaru, po diktatu iz Beograda.

SDA Sandžaka pozvala je sve građane da čuvaju međunacionalnu i versku toleranciju i tradicionalne vrednosti.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.