SDA nastavlja sa rasprodajom placeva na Pešteri

0
1031

Još nisu ni “pošteno” zasjeli u opštinske fotelje privremeno osvojene vlasti u Tutinu, a ekipa iz SDA Sandžaka već je nastavila sa poznatom praksom aminovanja predizborne otimačine i bespravnog zauzeća imovine u vlasnišvu lokalne samouprave.

Kako Sandžake saznaju od izvora sa Gornje Pešteri, na pašnjaku lociranom na izlazu Ljeskove u pravcu Suhog Dola, lokalni trgovac i aktivista SDA Sandžaka počeo je pripreme za nelegalno zaposjedanje placa u vlasništvu Mjesne zajednice radi podizanje montažnog magacina.

I ne samo to, pomenuto lice se mještanima tog dijela Pešteri već danima neskriveno hvali da to čini uz podršku kontroverznog funkcionera SDA sa Gornje Pešteri, koga inače prate brojne afere vezane za zloupotrebe na tom području, a kao navodnu kontrauslugu za uspješno posredovanje u uspostavljanju koalicione vlasti SDA sa Jašarom Balićem i Ljutvijom Balkanom.

Prema navodima mještana Ljeskove, prilikom istovara montažnog materijala i početka priprema za podizenje magacina, na pomenutom mjestu navodno je viđen upravo jedan od dvojice novopečenih koalicionih partnera SDA, no riječ je o, za sada, nepotvrđenoj informaciji.

Međutim, kako saznajemo, grupa izrevoltiranih mještana zaprijetila je da će i oni početi sa nelegalnim zauzimanjem placeva na pašnjaku, što je izazavalo dozu straha kod pomenutog funkcionera SDA koji godinama vedri i oblači na tom području, što bi za posljedicu moglo imati i odustajanje od ove nelegalne rabote.

Inače riječ je o terenu gdje je svojevremno bio planiran famozni projekat Ljeskova City, najveća izmišljotina i prevara SDA u Tutinu, za čiju su projektnu dokumentaciju isisani milioni eura iz opštinskog budžeta, a od kojeg na kraju nije bilo ništa. Upravo je sada ta zajednička imovina ponovo na meti ostrvljenih aktivista SDA.

U Ljeskovi je skoro pa razgrabljena sva javna imovina, a čak je i prodata lokalna pijaca koja je sredstvima američkog Mercy Corpsa komplatno asfaltirana i uređena, kako bi se olakšao život i trgovina mještanima Gornje Pešteri. Pijačni prostor je na volšeban način završio u rukama vlasnika preduzeća “Hum”, pa se tako pijačna prodaja u Ljeskovi se već duže vremena odvije na parkingu osnovne škole “Dr. Ibrahim Bakić”. Preduzeće “Hum” široj javnosti postalo je poznato nakon što su nedavno blokirali račun opštine Tutin potraživanjima nenaplaćenih računa za radove iz vremena kada su na vlasti bili njihovi partijski drugari iz SDA Sandžaka.

Montažni materijal pored puta u Ljeskovi (Foto: Ustupljeno Sandžačkim)

Taman kada su se građani Tutina, nakon obaranja SDA i uspostavljanja nove vlasti, nakratko ponadali da će ova ružna kaubojska praksa jednom zauvijek biti prekinuta, desio se povratak destruktivnih političkih snaga na pozicije vlasti. Ovih dana upravo pokazuju da ne odustaju od svojih namjera da čak i u seoskim sredinama u bescijenje rasprodaju imovinu lokalne samouprave, nakon što su u gradskoj sredini otuđili sve što se moglo raskrčmiti, a da tim sredstvima nisu realizovali niti jedan krupni infrastrukturni projekat.

Ovom prilikom pozivamo mještane tutinske opštine na oprez, a naročito one na seoskim područjima, da narednih mjesec dana širom otvore oči i spriječe dalju otimačinu zajedničke imovine, obzirom da je ova aktivnost očigledno nastavljena nakon povratka SDA na lokalnu vlast. Nužno je pratiti novonastalu situaciju u svojim sredinama i u svakom pojedinačnom slučaju javnosti ukazivati na zloupotrebe, kojih će očito biti sve više.

Izvor: Sandzacke


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.