Saopćenje za javnost SPP-a povodom poplava u Novom Pazaru i Tutinu

0
855

Stranka pravde i pomirenja pažljivo prati vanredno stanje prouzrokovano obilnim padavinama usljed čega je došlo do porasta vodostaja rijeka i izlijevanja u Novom Pazaru i Tutinu gdje je nažalost svoj život danas izgubilo i dijete.

Tim povodom zahtjevamo da spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara budu prioritet, a nosioci takvih aktivnosti moraju biti primarno jedinice lokalne samouprave.

Neophodno je hitno mobilisati sve raspoložive resurse kako bi se šteta koju trpe prije svega građani umanjila.

Nedopustivo je da građani snose posljedice neadekvatnog održavanja, odsustva investicija kao i lošeg vođenja politika za čiju posljedicu u konačnici imamo loše stanje u zajednicama.

U ovim trenucima Stranka pravde i pomirenja spremna je da državnim službama koje aktivno učestvuju u sprečavanju štete od poplava svim svojim stručnim i kadrovskim kapacitetima pomogne u otklanjanju posljedica ove elemanterne nepogode.

Napominjemo da ćemo od državne i lokalnih vlasti tražiti da se dodatno uloži u infrastrukturu dugoročne zaštite od poplava.

Zahtijevati ćemo izgradnju i redovno održavanje pregradnih brana, proširenje i koričenje rijeka, izgradnju modernih mostova, bolju opremljenost pumpama, džakovima i drugom opremom kao i efikasnije reagiranje vlasti i štabova za vanredne situacije na terenu.

Stranka Pravde i pomirenja će u narednom periodu zahtjevati odgovore na pitanja koje su to aktivnosti sprovedene, zašto se poplave tako često događaju, zašto je u Novom Pazaru za 2021.godinu uloženo 0 dinara u mobilni protupoplavni sistem, koje su manjkavosti i nedostaci, tražiti ćemo i da se utvrdi odgovornost pojedinaca i pravnih subjekata, ali i da se revidiraju planovi sa jasnim rokovima za njihovu realizaciju kako kratkoročnim, srednjoročnim, tako i dugoročnim. Vodeći računa posebno o ranjivim kategorijama stanovništva, osobama sa invaliditetom, siromašnima, starima i djeci.

Još jednom izražavamo suosjećanje sa porodicom stradalog djeteta, rahmet mu duši, i stojimo na raspolaganju svim građanima i građankama kojima je u ovim teškim trenucima pomoć potrebna.

(SPP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.