SandžakPRESS se pridružuje osudi poziva na linč u komentarima

0
138

Grupa organizacija civilnog društva i medija u Novom Pazaru koje se finansiraju iz budžeta Grada Novog Pazara zatražili su danas hitno pronalaženje autora komentara na portalu SandžakPRESS na kojem je prije uklanjanja više sati stajao komentar sa otvorenim pozivom na „nemilosrdno ubijanje“, „likvidiranje“ i „klanje“.

Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo kulture i informisanja, nadležno tužilaštvo, Vladu Republike Srbije, da hitno reaguju i da, shodno obavezama koje su Ustavom i zakonima Republike Srbije precizirana, preduzmu sve neophodne mere radi zaštite bezbednosti neistomisljenika, novinara i slobode medija.

Tim povodom SandžakPRESS izdaje saopštenje za javnost:

“Povodom pisanja Sandžačkih novina u vlasništvu Nedžada Smajlagića, a u vezi komentara koji se pojavio na vijesti “Nova hajka botova na Arap džamiju” koji je retroaktivno uklonjen, SandžakPRESS podsjeća da se komentari na portalu objavljuju automatski, a da se retroaktivno pregledavaju i sporni uklanjaju. Na svakoj stranici SandžakPRESS-a stoji obavještenje: “Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara”
Ranije smo objavili da je komentar upućen sa prostora Belgije. SandžakPRESS će na zahtjev nadležnih organa R. Srbije ustupiti sve serverske podatke radi otkrivanja identiteta komentatora. Posebno insistiramo da se ispita potenijalna veza Nedžada Smajlagića i Suada Zoranića sa plasiranim komentarom, jer komentar je tehnički mogao da napiše bilo ko, pa i sam Nedžad Smajlagić ili Suad Zoranić, koristeći se VPN preusmjeravanjem servera, da bi skrenuli temu sa raskrinkavanja činjenice o tome ko su raspirivači hajke na rekonstrukciju Arap džamije u Sandžaku.
Primitivni komentar je daleko od stila i metodologije rada SandžakPRESS-a. Stavovi SandžakPRESS-a su isključivo oni koje potpiše SandžakPRESS. SandžakPRESS je oštro protiv medijske politike primitivizma i protiv ugrožavanja bilo čije bezbjednosti.
SandžakPRESS će se založiti za zaštitu bezbjednosti i onih o koje politički raskrinka.
Cilj raskrinkavanja je bio i bit će da bi narod shvatio bolju suštinu i pozadinu političkih tokova u Sandžaku.
Na portalima pod kontrolu SDP-a i porodice Zoranić (Sandžačke, Sandžakdanas i Sandžakhaber) su se u više navrata nalazili komentari koji su pozivali na linč i ubistvo novinara, koji su rezultirali brojnim napadima na novinare, kada je civilni sektor ostao nijem.

U NASTAVKU PRILAŽEMO SPISAK NAPADA NA NOVINARE KOJE JE CIVILNI SEKTOR PREĆUTAO

 1. 2008. godine: Napadnuta novinarka radija Refref S. L. od strane opštinskih službenika Novog Pazara Fikreta Nikšića, Muamera Suljevića i dr.
 2. 2011. godine: Napadnut Jahja Fehratović, glavni i odgovorni urednik Revije Sandžak od strane tzv. Iska Rekcovog iz Berlina, zbog teksta „GDJE JE LABORATORIJA KERA LJAJIĆA“ u kojem je sporedno spomenut.
 3. 2012. godine: Fizički izbačena novinarska ekipa sa stadiona dok su snimali fudbalsku utakmicu u kojoj je igrao FK Novi Pazar. Ekipa je prethodno uredno najavila snimanje, uprkos svemu je izbačena.
 4. 2014. godine: Napadnut novinar Glas islama Ifet Aličković, kada su mu izbijena 3 zuba i polomljena vilica.
 5. 2014. godine: Napadnuta ekipa TV Sandžaka u Dubovu od strane šefa izborne komisije u Tutinu, na dan izbora za BNV (ponovljeno glasanje na 3 mjesta u Tutinu).
 6. 2015. godine: Zamjenik predsjednika Grada Novog Pazara Nihad Hasanović i član obezbjeđenja Bekir Sebečevac fizički i verbalno napali snimatelja i novinarku Sandžak TV-a Almu Sofić zbog izvještavanja sa licamjesta o požaru na porodiučnoj kući u Prvomajskoj ulici. https://www.youtube.com/watch?v=lb0dg-3bW-0
 7. 2015. godine: Glavnom i odgovornom uredniku Glas islama Salahudinu Fetiću prijećeno smrću putem društvenih mreža od strane H. Č. Iz Novog Pazara.
 8. 2015. godine: Predsjednik Skupštine opštine Tutin sa odbornicima Mehdija Bulić, Jusuf Sinanović i Mumin Kačapor, vrijeđali i fizički nasrnuli na kamermana i novinare Sandžak TV.
 9. 2015. godine: Predsjednik Skupštine grada Novog Pazara dr. Mirsad Đerlek i direktor Biblioteke Dositelj Obradović u Novom Pazaru Elijas Rebronja odgurnuli kameru i novinara Sandžak TV-a Envera Đondića. https://www.youtube.com/watch?v=KcwDguHzaNc
 10. 2016. godine: Napadnuta ekipa Sandžak TV-a od strane upošljenika GU Novi Pazar na prilogu snimanja rušenja mosta na rijeci Raškoj u Jošanici. TV ekipa došla na poziv mještana.
 11. 2017. Godine: U Prijepolju u sred bijela dana, napadnut snimatelj Sandžak TV Vahid Murtezić od strane Osmana Ćatića, njegovog desetočlanig obezbjeđenja i članova njegove uže porodice. Ćatić je nekoliko dana prije napada bio tema istraživačkog novinarstva ovog medija. Prilikom napada otuđena oprema koja nikada nije vraćena. Policija ocijenila da nije bilo fizičkog napada, pored izjave očevidca i ljekarskog nalaza Murtezića. Sud pokrenuo postupak godinu ipo kasnije. .
 12. 2018. u Skupštinskoj sali napadnut novinar Salahudin Fetić od strane Ramiza Župića, Suada Zoranića i Bekira Sebečevca. Tom prilikom mu otet telefon.
  https://www.youtube.com/watch?v=Q7XM-mE4qGI
 13. 2019. novinarka Alma Sofić i kamerman Enis Doljanac, zbog snimanja priloga o masovnim odlascima iz Sandžaka za dijasporu, vlasnik autoprijevozničke agencije F. P. Verbalno je napao, uz prijetnje.
  https://www.youtube.com/watch?v=byHsOK4fimE
 14. 2020. Salahudin Fetić fizički napadnut od strane lokalnog biznismena Kemala Mehmedovića u restoranu Calcone u Novom Pazaru. Slučaj prijavljen policiji. Podnijeta mu krivična prijava.
 15. 2020. Salahudin Fetić i Asmir Bihorac napadnuti od strane Adisa Murića verbalno i od strane Vladimira Kljajića (alijas Samir Ljajić) uz prijetnju pištoljem.

Posljednja dva napada su stidljivo osudili Damad, Urban in, Forum 10, FreeMedia i Slažana Novosel iz Danasa, dok su ostali iz civilnog sektora prećutali.

 

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.