Samo PRAVO

2
80

Piše: Dr. Enver Omerović

 

Mi, muslimani moramo znati da pored mnogih dužnosti na dunjaluku vjernik ima i dužnosti prema društvu i domovini u kojoj živi. Jedna od tih dužnosti jeste da biramo one koji će nas na najbolji način predstavljati i zastupati naše interese u narednom periodu.
“Allah vam zapovijeda da odgovorne službe onima koji su ih dostojni povjeravate i kada ljudima sudite da pravično sudite. Uistinu je divan Allahov savjet! – a Allah doista sve čuje i vidi” (En-Nisa)

Vjernik mora dati svoj doprinos onda kada je i u pitanju odabir onih koji će njega predstavljati. Predstavljati njegove interese, odnosno vjernik mora dati svoj doprinos kada je u pitanju njegovo bolje sutra, bolje sutra njegove djece, njegove vjere, njegove porodice i njegove domovine.

Poslanik alejhi selam a nakon njega i  pravedne i upućene halife bili su pored duhovnih i političke vođe svih muslimana.

Politika u kojoj nema vjere je politika laži! Prevara naroda i licemjerstva, koja ne pazi da ispuni svoja obećanje niti da održi riječ koju je dala.

Političar ako nije bogobojazan nije svjestan emaneta kojeg ima. Takav zasigurno neće biti od koristi onima koji su ga glasali i čiji je on predstavnik. Toga smo svjedoci već 30 godina unazad. Moramo znati da nije dovoljno samo to što posjeduje muslimansko ime ili se samo jezikom deklariše kao musliman a pri tome nema dobrih djela, nema ispravnih postupaka, nema upućivanja na dobro i odvraćanja od zla, nema jasnih šerijatskih načela oko kojih su se okupili. Zbog toga je vjera neophodna kako bi sačuvala politiku i političare od bolesti koja prijeti politici koja je udaljena od vjere.

Na našoj sceni imamo 3 politike, a dvije strane.

Prva politika ulazi u koalicije sa vlastima bezuslovno, sa ciljem da ostane na političkoj sceni, ne zanimajući je svoj narod. Ona koja svojim djelovanjem dokazuje i pokazuje da su bliži nemuslimanima, sklapajući sa njima bezuslovne koalicije samo sa jednim i jedinim cijem da ostanu na vlasti, pri tome ne tražeći ništa za narod i vjeru čiji su oni navodno predstavnici. Ne zamislivo je da vlast čiji su predstavnici muslimani, kojima je povjeren emanet upropaštava život svog naroda otvaranjem kockarnica, sportskih kladionica, cvetanjem kriminala, korupcije, droge i mnogo mnogo drugih harama.

Druga kada je na vlasti šuti, ili govori da sva prava imamo, a kada nije na vlasti, neodgovorno napada vlast, ne mareći za posljedice svog naroda, sa ciljem da pridobije još kojeg glasača da bi došla na vlast, ili da bi joj država dala vlast kako bi je ušutjela. Nezamislivo je da vlast čiji su predstavnici muslimani i kojima je povjeren emanet upropaštava život svog naroda udarajući na jednistvo muslimana, cjepanjem njihovih safova i osnivanjem falš zajednica. Jesu li pravedne halife upropastili život svojih sljedbenika, ili su ga unaprijedili?

Treća  politika je ona prava, autentična kojoj vlast nije cilj, već sredstvo za ostvarivanje prava svog naroda, i kada pravi koalicije sa vlastima ne pravi ih bezuslovno, već sa jasnim zahtjevima, na principima za dobrobit našeg naroda.

To je naša imanska, intelektualna, patirotska, politička, ekonomska, fizička i kulturna snaga uz Allahovu subhanehu ve te’ala pomoć koja će biti garant našeg opstanka i opstanka našeg Sandžaka.

Imajući u vidu da su izbori pred nama mi moramo imati dvoje stvari u vidu.

Prva stvar:

“Mu'min ne smije biti ujeden iz iste rupe dva puta!”

Ovaj hadis trebali bi dobro zapamtiti svi muslimani. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u citiranom hadisu upozorava mu'mine, ne muslimane i ne ostale ljude, već samo iskrene mu'mine, da ih iz jedne rupe ne ujede zmija ili nešto drugo dva puta, jer kada mu'min okusi ujed sa jednog mjesta, to mu se više ne smije desiti sa istog, već treba preduzeti sve mjere da tu rupu zatvori, da iz nje istjera onoga (ono) što ujeda ili mu stavi do znanja da to ne smije nikada više uraditi. Mu’mina može slična situacija zadesiti iz neke druge rupe pošto ne zna šta ga tamo čeka, ali samo jednom i nikada više, jer ih ne smije sa istog mjesta ujesti ista zmija.

Druga stvar

Ko uvede u islam lijep običaj imat će nagradu za to i nagradu onih koji ga budu praktikovali, a njihova se nagrada neće umanjiti; ko uvede u islam ružan običaj ponijet će grijeh zbog toga, ali i grijeh onih koji ga budu praktikovali, a njima se grijeh neće umanjiti.'”

Tvoj glas znači da si pristao na ideale onog koga si glasao, pristao na njegov plan, da želiš da te taj za koga glasaš predstavlja i u ime tvoje govori i radi.

To znači da onaj kog si glasao ako bude lijepo postupio i odgovorno se ponašao  imat će nagradu za to, on, oni koji su za njega glasali, a i oni koji ga budu slijedili i po tome postupali. Takav primjer jeste vraćanje vakufa Islamskoj zajednici, borba za prava muslimana i muslimanki da mogu slobodno i bez ikakvih smetnji praktikovati svoju vjeru, upućivati ka dobru i odvraćati od zla, i sve ono što je korisno i za dobrobit pojedinca i zajednice. Međitim, to važi i za suprotno, ko uradi nešto nevaljalo a ti si za njega glasao ponijet ćeš grijeh zbog toga, ali će ponijeti grijeh i oni koji su za njega glasali a znali su da ne valja i da nije dobar, kao na primjer dozvole za kockarnice, diskoteke,  kladionice. Znali su da ima ljudi koji nečasno zarađuju, prodaju drogu ali ništa nisu preduzeli ništa nisu učinili da to spreče.

Uzvišeni Allah navodi  u Kura’nu neke  kvalitete muslimanskih vođa, pa kaže:
“One koji će, ako im damo vlast na Zemlji, molitvu obavljati i milostinju udjeljivati i koji će tražiti da se čine dobra djela, a odvraćati od nevaljalih – a Allahu se na kraju sve vraća. (El-Hadždž,41.)

“I doista, ovo je Pravi put moj, pa se njega držite i druge puteve ne slijedite, pa da vas odvoje od puta Njegova; – eto, to vam On naređuje, da biste se grijeha klonili.”(Al-An'am 153)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. JEDINO ZUKORLIC MOZE POMOCI SANDZAKU, SRBIJI I CIJELOM REGIONU

    Akademik, Muftija Muamer Zukorlic je u cetvorogodisnjem mandatu DOKAZAO DA JE ON ISKEREN I POUZDAN LIDER KOJI SE BORIO ZA OPSTE DOBRO ZA SVE.

    Akademiku Zukorlicu (Muftiji) nema premca a on je to naveliko i dokazao!

  2. ‘Treća politika je ona prava, autentična kojoj vlast nije cilj, već sredstvo za ostvarivanje prava svog naroda, i kada pravi koalicije sa vlastima ne pravi ih bezuslovno, već sa jasnim zahtjevima, na principima za dobrobit našeg naroda.’

    A F E R I M !

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.