Rusi završili istraživanje pruge kroz Sandžak

0
529

pruga, zeleznica, sine

Kompanija Ruskih železnica RŽD Internešnel završila je istraživanja na dve najvažnije deonice za projekat rekonstrukcije barske pruge od Valjeva do Vrbnice na granici sa Crnom Gorom: Zlatibor – Priboj – Prijepolje ukupne dužine oko 60 kilometara.

RŽD Internešnel je ove nedelje predala investitoru Infrastrukturi železnice Srbije idejna rešenja za projekat rekonstrukcije prioritetnih deonica pruge Valjevo – Vrbnica – državna granica sa Crnom Gorom, saopštila je ta kompanija.

Dokument obuhvata tehničku ponudu za sve elemente železničke infrastrukture, ukljucujući kolosek, S S, veze i telekomunikacije, zgrade, tunele, mostove i propuste, kontaktnu mrežu, na deonicama Zlatibor – Priboj – Prijepolje ukupne dužine oko 60 km.

Strucnjaci RŽD Internešnl preporučili su da se već sada ojača tunel Sopotnica, koji je u havarisanom stanju. Priprema se odgovarajuća ponuda za izvođenje radova.

Istraživanja se obavljaju uz primenu savremenih tehnologija za skeniranje železničke pruge i susedne infrastrukture kako bi se dobili maksimalno detaljni podaci o stvarnom stanju objekata.

Direktor ogranka RŽD Internešnel u Srbiji Mansurbek Sultanov rekao je da se vrše sveobuhvatna ispitivanja stanja infrastrukture i objekata na pruzi najsavremenijim metodama za prikupljanje podataka, kao što je 3D-skeniranje i snimanje geodetskim dronom.

“Procenjujemo rizike i mogućnosti za odabir najefikasnijih rešenja. Sva ispitivanja se vrše u skladu sa evropskim normama i standardima”, naveo je Sultanov.

Pruga Valjevo – Vrbnica – državna granica sa Crnom Gorom čini deo jednokolosečne elektrifikovane pruge Beograd – Bar, koja je izgrađena 1951 – 1976. godine.

Pruga je trenutno u nezadovoljavajućem stanju, i maksimalna dozvoljena brzina je ponegde ograničena na 30-50 km na čas. Železnički kolosek se proteže kroz planinarski predeo sa složenim reljefom. Tu postoji mnogo nestabilnih kosina i planinskih padina, pa se dešavaju odroni. Među objektima na deonici se nalazi 139 tunela, 121 most, 642 propusta, od kojih većina zahteva kapitalni remont.

RŽD Internešnel radi na projektu za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Valjevo – Vrbnica – državna granica sa Crnom Gorom dužine 210 km u okviru aneksa uz ugovor, koji je zaključen u januaru 2019. godine.

Ugovor predviđa izvođenje čitavog kompleksa inženjerskih istraživanja, što će omogućiti da se projektuje remont pruge, kako u cilju povećanja bezbednosti prevoza, tako i u cilju povećanja propusne moći pruge koja ima veliki međunarodni, regionalni i nacionalni značaj.

(RTV)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.