Rožaje – Policija “čista” u slučaju ubistva Murića ispred suda

0
2524

Ocjenom prikupljenih obavještenja i dokaza u toku postupka izviđaja utvrđeno je da u radnjama osumnjičenih Ernada Bibića, Budimira Koraća i Ernesta Redžovića nema elemenata prijavljenog krivičnog djela, niti drugog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”

Policajci Ernad Bibić, Budimir Korać i Ernest Redžović nijesu nesavjesno postupali dok su sačinjavali plan obezbjeđenja zgrade tamošnjeg Osnovnog suda, ispred koje je 21. decembra 2021. godine ubijen Semir Murić (29) i ranjen njihov kolega Refik Dedeić.

To piše u rješenju o odbacivanju krivične prijave, koju potpisuje rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Rožaje Aldin Kalač.

Prethodno, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije podnijelo je krivičnu prijavu protiv načelnika Odjeljenja bezbjednosti Rožaje – Redžovića, komandira policije Koraća i pomoćnika komandira za javni red i mir u toj stanici policije Bibića.

“Ocjenom prikupljenih obavještenja i dokaza u toku postupka izviđaja utvrđeno je da u radnjama osumnjičenih Ernada Bibića, Budimira Koraća i Ernesta Redžovića nema elemenata prijavljenog krivičnog djela, niti drugog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, piše u obrazloženju Kalačevog rješenja.

Iz porodice ubijenog Murića za “Vijesti” su kazali da su ogorčeni tom odlukom.

Za ubistvo Murića i ranjavanje policajca Dedeića tužilaštvo tereti Rožajca Edmira Ramovića.

Prema tužilačkim spisima on je iz bezobzirne osvete ubio sugrađanina. Sukob između njihovih porodica traje godinama, a tog dana imali su ročište u Osnovnom sudu u Rožajama…

Tužilac Kalač obrazlaže da u krivičnoj prijavi piše da su policajci prekršili Pravilnik o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i u primjeni ovlašćenja u obavljanju tih poslova “očigledno nesavjesno postupali”, iako su “bili svjesni da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugog, pa je takva povreda i nastupila”.

“Prilikom obezbjeđenja suđenja koje je bilo zakazano za 21. decembar 2021. godine u 11 časova u Osnovnom sudu u Rožajama, sačinili su nepotpun plan obezbjeđenja u kojem postoje brojni nedostaci koji se ogledaju u činjenici da nije data adekvatna bezbjednosna procjena… te da ne sadrži procjenu ili podatak o broju učesnika, niti podatke o licima koja mogu narušiti javni red i mir ili izvršiti krivično djelo ili prekršaj, niti je data procjena terena na kojem će se održati okupljanje, niti konkretni zadaci policijskim službenicima koji vrše obezbjeđivanje, kao i drugi elementi koji su od značaja za obezbjeđivanje, na koji način su počinili teže povrede službene dužnosti”, piše u tužilačkim spisima.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije je uz krivičnu prijavu dostavilo izvještaj o izvršenoj kontroli zakonitosti postupanja policijskih službenika povodom zakazanog suđenja između porodica Ramović i Murić, dopis Osnovnog suda u Rožajama i plan Uprave policije.

Tužioci su tokom izviđaja utvrdili da je Osnovni sud u Rožajama 20. decembra prošle godine obavijestio OB Rožaje da je za sjutradan, u 11 sati, zakazano suđenje optuženom Mirsadu Muriću i ostalima, i da su od njih tražili asistenciju.

Plan je napravio Bibić, saglasnost dao Korać, a u konačnom ga odobrio Redžović.

Tužioci konstatuju da su utvrdili da su policajci postupali po tom planu, iako je u prijavi navedeno da njihovo postupanje nije bilo u skladu s načinom postupanja propisanim Pravilnikom o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja u obavljanju tih poslova.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.