RIK potvrdio pisanja – Jahja potpise sakupio sirom Šumadije

0
2187

Podaci Republičke izborne komisije pokazali su da je najveći broj potpisa podrške parlamentarnoj listi Jahje Fehratovića (SBR) “Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju” registrovano u Gradskoj upravi Novog Pazara. Zanimljivo da za ovu listu većina potpisa, potiče od stanovnika iz regija Šumadije i Centralne Srbije. Dominiraju Niš, Šabac i Paraćin kao mjesta sa “najvećom podrškm” ovoj listi.

Kada je riječ o Novom Pazaru gotovo 900 potpisa podrške stiglo je iz Gradske uprave kojom vlada SDP Rasim Ljajića. Ovi podaci ukazuju da je ova lista potencijalno imala podršku Ljajića u prikupljanju potpisa. Interes Ljajić je da SRB oslabi rezultat Stranke pravde i pomirenja (SPP), znajući da nema kapacitet da pređe cenzus.

Ovu taktiku Ljajić očigledno je iskoristio i na lokalnom nivou. Podsjećamo da je odbornik SBR Fadil Nikišić istakao da je sa apetitom glaso za rušenje Muftijine vlasti u Sjenici, a noć prije glasanja imao je sastanak sa funkcionerima SDP-a Kasimom i Suadom Zoranićem, sa kojim je i objavio zajedničku sliku.

Brojna istraživanja predviđaju jako dobar rezultat SPP na predstojećim izborima, što je stvorilo paniku kod Ljajića. SPP se etablirao kao ozbiljan politički igrač, privlačeći sve veću podršku i ozbiljan proboj na političkoj sceni Srbije i regiona.

Kada je riječ o potpisima podrške ostale dvije bošnjačke stranke SPP i SDA Sandžaka nisu dobile nijedan potpis podrške od Gradske uprave Novog Pazara. Ove dvije stranke su pored Novog Pazara, značajan broj potpisa podrške dobile u svojim uporištima u Sjenici i Tutinu.

U nastavku donosimo zvanične podatke RIK-a tabelarno sa informacijama iz kojih mjesta su ove tri parlamentarne liste dobile potpise podrške.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.