Riječ utjehe mojim Bošnjacima u južnom Sandžaku – Crnoj Gori

4

Piše: Dr. Mustafa Cerić

– Onaj koji je obožavao Muhameda, a.s., neka zna da je Muhameda umro, a onaj koji je obožavao Allaha, neka zna da je Allah živ i nikad neće umrijeti – Abu Bekr Al-Siddiq

 

Dragi Bošnjaci,

 

Ovih dana intenzivno mislim na vas. Više puta sam htio da vam napišem pismo utjehe, ali me omete nova vijest o vašem teškom stanju, naročito nakon napada na islam i muslimane u Pljevljima. Bojao sam se da ne pogriješim u procjeni o tome šta je za vas najbolje, ako to može iko znati osim dragog Allaha. Ali, ono malo znanja što nam je Sveznajući dao dužni smo podijeliti jedni s drugima. Vi, zasigurno, znadete bolje vašu situaciju na licu mjesta nego mi odavde iz Bosne. Ali, opet mišljah da mi izvana vidimo nešto što vi ne vidite iznutra. Jer okretanje planete Zemlje moguće je vidjeti tek izvan nje. Osim toga, ni vi iznutra u južnom Sandžaku – Crnoj Gori ne vidite stvari u sebi i oko sebe jednim oko. Podijeljeni ste oko politike Mila Đukanovića. Neki od vas misle da je Đukanović spas za Bošnjake u Crnoj Gori jer im je dao da vode neka državna ministarstva. Ne treba biti nezahvalan, ali ne treba biti ni naivan pa se skroz pouzdati u tuđu milost. Drugi pak  misle da Đukanović nije sreća za Bošnjake već nesreća zato što njegova milost ubija volju kod Bošnjaka da se bore za  slobodu i svoja prirodna ljudska prava. Umjesto toga oni su stalno ovisni o tuđoj milosti na kašikicu. Ova ovisnost Bošnjaka o tuđoj milosti, koja obično završava na njihovu štetu, odgađa njihovu odlučnu borbu za vlastitu slobodu na Balkanu, slobodu koja se ne poklanja, već se osvaja.

Bošnjaci u Bosni su došli do ove spoznaje u svojoj borbi za slobodu na čelu sa Alijim Izetbegovićem. Nažalost, žar te spoznaje da je naš spas u vlastitoj borbi za slobodu i prirodna ljudska prava a ne u nečijoj lažnoj milosti polahko se gasi ne samo kod vas u južnom Sandžaku – Crnoj Gori već i kod nas u Bosni. To se najbolje pokazalo ovih dana u među-bošnjačkoj raspravi o političkom liku i djelu Mila Đukanovića. Neuspjeh Đukanovića na izborima u Crnoj Gori neki Bošnjaci, ne samo u Crnoj Gori već i u Bosni, vide kao kraj svijeta. Čini mi se da je u Bosni medijski kaos oko Đukanovića mračniji nego u Crnoj Gori. Ovdje su Bošnjaci podijeljeni u razne klanove, gdje je svako svakome vuk i gdje svako svakoga optužuje za paraobavještajne rabote u korist ili na štetu Đukanovićeve milosti za Bošnjake u Crnoj Gori i za Bošnjake u Bosni. Ne govori se o slobodi i prirodnim ljudskim pravima Bošnjaka u Crnoj Gori, već se najavljuje apokalipsa ako Đukanovića više ne bude, ako Đukanović politički umre.

Priznajem, i sâm sam u trenutku bio pod utjecajem Bošnjaka, koji su u Đukanovićevoj milosti vidjeli spas za Bošnjake, ali kad sam saslušao argumentaciju Bošnjaka u južnom Sandžaku – Crnoj Gori, koji misle da je Đukanovićevo vrijeme isteklo i da mora da ide u mirovinu, shvatio sam da je Đukanović politički mrtav. Eto, to je razlog, dragi Bošnjaci, što vam pišem ovo pismo utjehe s jednom porukom od Ebu Bekra Al-Siddiqa, koja me uvijek iznova oduševljava, koja glasi: – Onaj koji je obožavao Muhameda, a.s., neka zna da je Muhameda umro, a onaj koji je obožavao Allaha, neka zna da je Allah živ i nikad neće umrijeti. Parafrazirano: – Onaj koji se pouzdao u mislit Mila Đukanovića, neka zna da je njegova milost mrtva, a onaj koji vjeruje u Allahovu milost, neka zna da je Allahova milost vječna i neizmjerna! 

O tome da je politika Đukanovića mrtva piše i ugledni njemački “Deutsche Welle”:  – On (Đukanović) će prije ili kasnije morati birati između egzila u nekoj zemlji koja voli novac isluženih autokrata ili daljeg stvaranja razdora u Crnoj Gori. Ovaj drugi scenarij bi ga mogao dovesti do sudskog ishoda koji mu se ne bi svidio. Može mu se dogoditi da mu sa zadovoljstvom sude upravo oni preletači koji su do maločas po njegovoj volji sudili drugima. Otvori link ovdje: https://www.google.nl/amp/s/amp.dw.com/hr/komentar-milo-ima-dvije-opcije-egzil-ili-razdor/a-54767027.

U preletače ne ubrajam ni Filipov tjednika “Stav”, ni Lučkinov sedmičnjak “Faktor” jer ni jedan ni drugi nisu nikakav faktor u odlučivanju šta će biti sa Đukanovićem. Oni su tu samo da služe svojim privatnim gazdama, koji im izdaju nalog da hitno pronađu ko stoji iza paraobavještajnih centara dok njih same nisu otkrili za to. Filip i Lučkin vjeruju više u Đukanovićevu negu u Allahu milost. Nije to niša neobično. Onaj koji pažljivo čita i uči Časni Kur’an zna da je bilo mnogo više onih koji su vjerovali u svemoć Faraona nego u svemilost Musaovog Alllaha. Na kraju je Musa, a.s., uz Allahovu milost,  spasio svoj  narod od Faraonovog ropstva, preveo ga preko mora na obalu spasa, a Faraon se utopio u moru i ostao primjer za sva vremena šta bude s onima koji se pouzdaju u Faraonovu lažnu svemoć umjesto u Allahu stvarnu svemilost.

Dragi Bošnjaci u južnom Sandžaku – Crnoj Gori,

Nemojte plakat za Đukanovićem. O njegovoj političkoj sudbini već je odlučeno u velikim centrima moći do kojih mi ne možemo ni doći, ali možemo čitati njihove znakove i poruke, od kojih je najjasnija i najsnažnija ova što je prenosi njemački “Deutsche Welle”.

Zato, dragi moji, razmišljajte kako dalje u novoj situaciji u južnom Sandžaku – Crnoj Gori. Upamtite, poslije Đukanovića nije potop, već mogu biti bolji dani ako se svi Bošnjaci u jednom  glasu, u jednoj dovi,  pouzdaju u Allahovu milost i svoju zdravu pamet.

Poručite Bošnjacima u Bosni da se pobrinu za sebe i za svoje koalicije sa srbo-četnicima, koji im negiraju genocid!

Recite im neka obrate pažnju na paraobavještajne centre, koji ih  izluđuju do besvijesti tako što im nameću lažne dilemo oko svega u Bosni, uključujući i lažnu dilemu oko Đukanovića!

Poručite im neka prestanu sa besmislenom i iscrpljujućom unutrašnjom klanovskom borbom na društvenom mrežama, gdje se ne zna više ni ko je s kim ni ko je protiv koga, ali se zna da se na taj način ubija čudo bosanskog otpora i pretvara se u sramotu bosanskog ne-otpora!

Savjetujte im da prestanu sa razvlačenjem bošnjačke pameti, sa ubijanjem bosanskog duha, sa trovanjem bosanske duše, sa odustajanjem od pravoga puta borbe za slobodu i ljudska prava svih Bošnjaka/Bosanaca ma gdje bili!

Allahu Svemogući, osnaži nas na puto Tvoje istine i pravde!

Allahu Sveznajući, pouči nas kako da razlikujemo pravi put borbe za slobodu od krivoga puta pristajanja na neslobodu!

Allahu Milostivi, neka nas Tova vječna i neizmjerna milost prati i odvrati od lažine milosti smrtnika! Amin!

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

4 KOMENTARI

 1. Eto slomljen je jedan bošnjački izlog, neki su ljudi vređani a jedan je napadnut. To je za osudu ko god da iza tog stoji. i vi kukate ko sinji kukavci.
  A šta se nama radi, hapsi nam se episkop, otimaju crkve, ruše konaci u izgradnji, popovi se prebijaju. Priznalo se Kosovo, Srbi se progone, i nisu ni na najnižim funkcijama, i sve ostalo i ako ih ima najmanje 40% Crnoj Gori – a tu antisrpsku politiku su podržali i potpomogli Bošnjaci, jednog Mila koji je krimilac i lopov svetske klase i koji svake izbore dobija krađom, i finansiranjem hiljada bošnjaka i Albanaca koje dovodi da glasaju.
  Stavite prst na čelo u pauzi vašeg kukakanja i licemernog prizivanja pasnosti od četnika, koliki je vaš u udeo u svim ovim mukama kojima se godinama muče Srbi u CG.

  9

  5
 2. Uvaženi Ceriću, nekada sam glasao za tebe kada si bio na izborima u BiH, cijenio sam Tvoje stavove, i sada mislim da su bili ispravni. Bojim se da nisi u pravu ovaj put, pokušavaš sve da svedeš na Mila, po meni je on nebitan sada, ali je bitan odnos Crnogoraca, koje je on predstavljao, kako gledaju na gradjane u CG. Ne manje bitno je odnos politike koju je inagurisao Milo prema Bošnjacima i Albancima, te odnos politike četničkih vojvoda, koje podržava SPC do tih naroda. Bojim se da si malo skrenuo sa pravoga puta, vrati se Ceriću.

  11

  12
  • Nada nema prava ni u koga već u sebe i u svoje ruke.
   Prevešću BUCU 033 :
   Nada u milovu zaštitu ne oslanja se u volji mila već u njegovoj umnosti da nebi došlo do podele CG. A Bošnjaci treba da se uzdaju samo u sebe i u svoje ruke i ne bojeći se istine pogledaju je pravo u oči.
   Bošnjaci preventivno treba da rade na izgradnji zajednice Sandžačkih gradova. i izgradnji Sandžačke skupštine zajednice gradova.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.