REFERENDUM: Glasali nosioci javnih i stranačkih funkcija u Sandžaku

0
691

Građani Srbije se danas na referendumu izjašnjavaju da li su za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava u oblasti pravosuđa. Biračka mjesta otvorena su od sedam do 20 časova. Do 18 časova izašlo je 25,25 odsto upisanih birača, saopštio je RIK.

Na izborima u Sandžaku svoju građansku dužnost obavili su i stranački funkcioneri.

Zukorlić: Odvajanje sudske od zakonodavne vlasti put je ka nezavisnijem pravosuđu

U Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Novom Pazaru na referendumu o promjeni Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe izjasnio se Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja.

– Stranka pravde i pomirenja podržava promjenu Ustava u dijelu koji se odnosi na sudstvo. Odvajanje sudske od zakonodavne vlasti korak je ka približavanju Srbije Evropskoj uniji. Ostajemo čvrsto pri stavu da simboli Republike Srbije u dijelu koji se odnose na grb, zastavu i himnu trebaju odražavati sliku svih autohtonih naroda u ovoj državi. Samim ovim činom Srbija je korak bliže ka evropskim tokovima. Svi narodi Zapadnog Balkana bit će bliži jedni drugima u EU. Bošnjaci, oni zbog kojih i mi kao politička stranka postojimo u tom sistemu vrijednosti će biti jedni drugima bliži, kaže Zukorlić.

 

Predsjednik SDPS-a Rasim Ljajić iskoristio glasačko pravo

Predsjednik SDPS-a Rasim Ljajić, glasao je jutros u petoj mesnoj zajednici, na izbornom mestu broj 93.

Ljajić je ranije  izjavio da će davanjem podrške promenama Ustava biti obezbeđena veća nezavisnost pravosuđa, a samim tim i pravednija država.

 

Dr. Mirsad Đerlek: Referendum šansa da se politika isključi iz pravosuđa

Na biračkom mjestu u Muzičkoj školi u Novom Pazaru na referendumu za promjenu Ustava u oblasti pravosuđa u Srbiji glasao je dr. Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. Ovo je, ističe, prvi put da jedna vlast omogući svojim građanima da biraju nezavisno pravosuđe.

-Predsjednik Republike i vlast žele omogućiti građanima da se politika i politikanstvo direktno i indirektno isključe iz oblasti pravosuđa što je velika šansa i iskrena namjera da se ova vlast zaista bori za vladavinu prava u pravom smislu riječi. Pozivam sve građane Novog Pazara i uopšte Republike Srbije da masovno izađu i iskoriste ovo pravo koje nam je država omogućila kako bi dobili nezavisno pravosuđe podsjednako za sve nas što je izuzetno bitno i zaokruže “Da” kako bi omogućili da to pravo i koristimo.

Predsjednik opštine Sjenica glasao na referendumu

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić glasao je danas na referendumu o promjeni Ustava u oblasti pravosuđa, na biračkom mjestu u OŠ “12.decembar”. Mujagić je, nakon što je glasao na referendumu, izjavio da promjene Ustava znače podijelu zakonodavne od izvršne vlast.

“Referendum je pravo građana da se izjasne po važnim pitanjima. Promjena Ustava jeste važno pitanje u svim ovim procesima. SPP kao jedna ozbiljna i konstruktivna stranka aktivno učestvuje i u parlamentarnom životu R. Srbije kroz rad našeg poslaničkog kluba, kao i kroz sve sesije koje organizovala EU. Ove promjene zapravo tretiraju zakonodavstvo. To znači da se dijeli zakonodavna od izvršne vlasti, što bi u krajnjoj liniji trebalo da doprinese nezavisnoj vlasti. Izlaskom na glasanje i podržavanjem Referenduma zapravo podržavamo i procese približavanja EU. Ja vjerujem da je do toga stalo svim progresivnim snagama u ovoj zemlji”, kazao je Munib Mujagić.

Dr. Kurtović: Ustavne promjene za cilj imaju depolitizaciju sudstva

Predsjednik Skupštine opštine Sjenica dr. Rejhan Kurtović pozvao je građane da podrže ustavne promjene jer za cilj imaju depolitizaciju sudstva.

“Mi kao SPP bili smo apsolutno protiv Ustava iz 2006. godine. Smatrali smo da je i tada ovaj Ustav bio loš po bošnjački narod i regiju Sandžak. I danas smatramo da je on nedjelotvoran i da ne odgovara pravnom sistemu R. Srbije. Danas je dan kada građani imaju priliku da se izjasne o Referendumu iz dijela Ustava koji se odnosi samo na pravosuđe, gdje će građani imati prilike da se izjasne za sudstvo koje je depolitizovano, gdje će biti ukinut probni mandat sudija i gdje će sudska vlast kao dio same vlasti dobiti jednu potpunu nezavisnost. Apsolutno smo za promjene Ustava u tom dijelu. Ja sam iskoristio kao građanin svoje pravo i podržao ustavne promjene i smatram da moramo pored ustavnih promjena vezanih za pravosuđe kao narod zalagati se i za promjene koje se odnose i na druge djelove Ustava, a koje će i samu R. Srbiju, ali i cijelu njenu teritoriju učiniti jednim demokratskim društvom koje će u budućnosti doživjeti određeni prosperitet i razvoj, a samim tim ćemo biti i uključeni u jednu veliku evropsku porodicu”, kazao je dr. Rejhan Kurtović.

 

Tandir: Ustavne promjene korak ka daljoj demokratizaciji društva

Svoje pravo glasa na referendumu danas je iskoristio i šef poslaničke grupe SPP-USS u Parlamentu Srbije Samir Tandir.

“Pozivam sve građanke i građane naše zemlje da danas u što većem broju sa članovima svojih porodica i prijateljima izađu na današnji Referendum koji se tiče promjene ustava i zaokruže “Da”. Jako su važne današnje ustavne promjene. Mi kao SPP, najjača bošnjačka stranka od prvog dana u Parlamentu glasali smo za set zakona koji se ticao ustavnih promjena, jer smatramo da je sadašnji Ustav manjkav i da ga treba mijenjati. Takav smo stav imali i 2006. godine. Današnje promjene tiču se pravosuđa. Današnjim ustavnim promjenama glasamo za neovisno sudstvo, za dalju demokratizaciju našeg društva. Glasamo za evroatlantske integracije. Sve je to nešto što se tiče sviju nas, naše djece, pokoljenja koja će doći. Iz tog razloga je važno da izađemo u što većem broju i podržimo ove ustavne promjene. Da zaokružimo “Da” i tako nastavimo dalju izgradnju demokratije, demokratskih institucija. Da imamo neovisno pravosuđe i da nastavimo naš put ka EU”, kazao je Tandir.

Alagić: Ustavnim promjenama do autonomnije pravosudnih organa

Predsjednik Opštinskog odbora Stranke pravde i pomirenja u Priboju Fahrudin Alagić kazao da će novim ustavnim promjenama pravosudni organi biti autonomniji.

“Htio bih da poručim svim Bošnjacima da izađu na ovaj Referendum i da zaokruže “Da”. Obzirom da je to jedan mali korak Srbije ka približavanju EU, a te ustavne promjene se odnose na reforme sudstva, odnosno trebale bi da doprinesu da pravosudni organi budu više autonomni, manje pod političkim uticajem. Ono čime Bošnjaci nisu zadovoljni to je ono kako smo tretirani u Ustavu, nigdje se na osnovu himne ili ostalih državnih obilježja ne može zaključiti da tu žive Bošnjaci, ali to je to tema za neku drugu priču, neki drugi povod i vrijeme. Nadamo se da ćemo i o tome moći da odlučujemo u nekom narednom izbornom ciklusu”, kazao je Fahrudin Alagić.

Glasala narodna poslanica dr. Amela Lukač-Zoranić

Na glasačkom mjestu broj 62 u osnovnoj školi “Stefan Nemanja” svoje biračko pravo iskoristila je narodna poslanica Stranke pravde i pomirenja prof. dr. Amela Lukač – Zoranić.

„Glasama sam za ovaj referendum jer je ovo jedinstven pokazatelj da se Srbija zaista opredijelila da krene putem ka Evropskoj uniji i samim tim će i istrajati na tom putu, zbog toga je jako važno i podržati referendum iz prostog razloga jer su promjene nužne. Ovo je početak promjena i ovaj referendum će dati mogućnost upravo da pravosuđe bude nezavisno, da tužilaštvo bude nezavisno i samim tim ćemo imati odvojene sisteme zakonodavstva, pravosuđa i naravno izvršne vlasti. Obzirom da je Venecijanska komisija dala svoje pozitivne stavove, nisam imala dilemu da li treba podržati ovakav vid referenduma jer je ovo jedna početna faza istrajanja ka putu Evropske unije.“

Dr. Pramenković: Za nezavisnije pravosuđe i samostalnije tužilaštvo

Svoje pravo glasa iskoristila je i narodna poslanica Stranke pravde i pomirenja, prof. dr. Misala pramenković koja je glasala na glasačkom mjestu 79 u srednjoj Tehničkoj školi.

“Pitanje referenduma koje se danas održava jeste pitanje promjena njegovog određenog dijela, tačnije iz oblasti pravosuđa. Stranka pravde i pomirenja je svakako podržala i pozvala građane da izađu i iskoriste svoje ustavno pravo u pogledu promjena. Ono što očekujemo jeste prevashodno nezavisnije pravosuđe i samostalnije tužilaštvo, budući da je ovo put Srbije prema evrointegracijama i da su zapravo sve promjene vezane za današnji referendum bile praćene budnim okom i od same Evropske unije, preciznije kroz samu Venecijansku komisiju kao radno tijelo pri Savjetu Evrope koja je sastavljena iz eksperata iz oblasti prava i očekujemo da će dati određene rezultate. Ono što slijedi je svakako implementacija onoga što se danas izglasa jer koliko god da imate dobar dokument, ukoliko to ne zaživi u praksi onda zapravo te promjene i neće biti suštinske.”

Dr. Fehratović: Promjene u pravosuđu korak naprijed ka Evropskoj uniji

Na glasačkom mjestu 30 u naselju Šutenovac na referendumu o promjeni Ustava, u dijelu koji reguliše pravosuđe, glasao je narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja prof. dr. Jahja Fehratović.

Istakao da moramo raditi da ojačamo zakonodavstvo, da to zakonodavstvo bude bez uticaja politike, političkih partija i moćnika iz različitog spektra društvenih odgovornosti.

“Naravno, kao parlamentarna stranka, predvođena rahmetli liderom, akademikom Muamerom Zukorlićem, razgovarali smo puno puta i sa predstavnicima Evropske unije i Venecijanske komisije o ovim promjenama i zapravo težili tome da sve ono što vodi ka učlanjenju Republike Srbije u Evropsku zajednicu, podržavali, podržavamo i s tim u vezi i danas na ovom referendumu smo izašli punim kapacitetom kao Stranka pravde i pomirenja kako bismo još jednom pokazali, dokazali da Evropski put i našeg bošnjačkog naroda i Republike Srbije u cjelini, nema alternativu a ovo je jedan od tih koraka koji ide naprijed. Naravno da ove referendumske promjene nisu jedine koje se trebaju dogoditi kada je u pitanju Ustav Republike Srbije. Ono na čemu radimo i na čemu ćemo uvijek raditi jeste da se dogode promjene Ustava koje će učiniti da prema tom Ustavu svi građani Republike Srbije budu jednakopravni, da ovo bude država svih naroda, da se u tom Ustavu u simbolima koje on definira prepoznaju svi narodi a prevashodno bošnjački narod i u zastavi, i u himni i u svim drugim simbolima ali nam je od svega toga važnije da i taj Ustav koji je postojeći bude poštivan na cjelokupnom teritoriju Republike Srbije tj. da Ustav i zakoni budu ono što će garantirati normalan život, život koji svakom građaninu ove države daje mogućnost da živi, u bezbjednosnom smislu siguran po sebe, po svoju porodicu, da bude neko koga će sistem prepoznavati kao svog građanina i koga će sistem uvažavati i dati mu sva ona prava a on ujedno imati obaveze da ispoštuje sva ta prava koja su mu data i obaveze koje ima u skladu sa Ustavom i sa zakonom Republike Srbije.“

Glasao predsjednik OO Stranke pravde i pomirenja u Tutinu

Na biračkom mjestu broj 7 u Tutinu svoje pravo glasa na referendumu danas je iskoristio i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predsjednik opštinskog odbora Stranke pravde i pomirenja u Tutinu, Zaim Redžepović.

On je naglasio da je osnovni razlog zašto građani treba da podrže promjene Ustava prilagođavanje evropskim vrijednostima i principima, posebno u oblasti pravosuđa i tužilaštva, kao i intencija države da se pravosuđe oslobodi utjecaja političara.

Komentarišući poziv na bojkot referenduma od strane Sulejmana Ugljanina, Redžepović je istakao da je to samo dokaz nedoslednosti i obmane Bošnjaka od strane jednog čovjeka i neozbiljne političke opcije.

“Kada su Bošnjaci izbačeni iz Ustava i kada je trebalo da se glasa za himnu koja ne tretira Bošnjake, Ugljaninu tada bojkot nije padao na pamet, već je pozivao da se čak dva dana pune kutije za takav Ustav, što sasvim dovoljno govori o njemu”, zaključio je Redžepović.

Glasao direktor Doma za lica mentalno ometena u razvoju

Na biračkom mjestu broj 8 svoje građansko pravo iskoristio je direktor Doma za lica mentalno ometena u razvoju i sekretar opštinskog odbora Stranke pravde i pomirenja u Tutinu, Omer Đondić.

On je ovom prilikom izrazio nadu da će se promjenama Ustava umnogome poboljšati pravosudni i tužilački sistem u državi, da će se doći do njegove još veće samostalnosti, kao i ono što je za Bošnjake od posebne važnosti, da će se ovim promjenama popraviti poljuljano povjerenje građana u sudstvo i tužilaštvo.

Dr. Bulić: Promjene Ustava vode Srbiju ka EU

Na glasačkom mjestu 81 u vrtiću „Dečija radost“ svoje pravo glasa iskoristio je i pomoćnik direktora Uprave za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije dr. Ferid Bulić.

On je tom prilikom pozvao sve građane da uvijek i na svim sledećim izborima glasaju za ono što misle da je dobro, naglašavajući da je to osnova demokratskog društva.

„Mi znamo da je promjena po pitanju pravosuđa jako važna, ona vodi Republiku Srbiju, odnosno sve nas u Evropsku uniju, što je neophodno da bi naši građani mogli da žive u nekom boljem društvu, odnosno u nekom boljem vremenu. Svakako da se borba za nezavisno pravosuđe ne završava danas, to je proces koji teče i jako je važno da svaki građanin može i po pitanju pravosuđa i po pitanju pristupa sudu imati jednaka prava. Naravno, da ćemo se boriti i za sve ostale stvari, čime ćemo poboljšati životni standard građana ali sa druge strane i omogućiti bolju budućnost za sve naše generacije koje budu dolazile poslije nas.“

Rizvanović: Ovo je prilika da brže dođemo do nezavisnog pravosuđa

Na glasačkom mjestu 97 u osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Novom Pazaru na referendumu o promjeni Ustava, u dijelu koji reguliše pravosuđe, glasala je Savjetnica potpredsjednice Vlade i ministarke za kulturu i informisanje, Alma Rizvanović.

„Prijedlog promjena Ustava koji se tiče pravosuđa o kojem se danas građani izjašnjavaju nadgledala je Venecijanska komisija i to je tim stručnjaka pri Savjetu Evrope koji se bavi pravosuđem. Ovo je prilika da što energičnije, brže, efikasnije dođemo do nezavisnog pravosuđa. Mi u Sandžaku smo svjesni koliko je to bitno i koliko je to od krucijalne važnosti jer nerijetko do sada bili smo taoci baš tog nesamostalnog sudstva i pravosuđa generalno. Svi smo stava i nadanja da će pravosuđe biti nezavisno jer bez nezavisnog pravosuđa ne možemo krenuti prema istinskim promjenama i ne možemo krenuti krupnim koracima prema Evropskoj uniji.”

 

 

(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.