Radovi na fasadi nove zgrade opštine u Tutinu plaćeni dva puta

0
460

Iako je posljednja sjednica Skupštine opštine Tutin, održana u petak, bila po mnogo čemu sporna, pažnju je privukla izjava odlazećeg predsjednika opštine Kenana Hota da je neistinita tvrdnja da je za radove na montaži i demontaži skele na novoj zgradi opštinske uprave plaćeno oko 100.000 eura, navodeći da su ti radovi koštali samo 162.000 dinara, prenosi Sandžačka TV mreža.

Ova TV kuća navodi da je imala uvid u prateću dokumnetaciju vezanu za ovaj projekat, prema kojoj je za fasaderske radove na zgradi opštinske uprave jednoj privatnoj firmi iz Tutina neosnovano plaćeno nevjerovatnih 11 miliona dinara, iako su približno ista sredstva već jednom uplaćena preduzeću GAT iz Novog Sada sa kojima je opština Tutin prvobitno zaključila ugovor o izvođenju navedenih radova.

Nakon emitovanja priloga na programu Sandžačke TV mreže, vezanog za nezakonite radnje u postupku izvodjenja fasaderskih radova na novoj zgradi opštinske uprave u Tutinu, koji je izazvao veliku pažnju javnosti, odlazeći predsjednik opštine Tutin, iako je odbio gostovanje u programu ove tv, na posljednjoj održanoj sjednici skupštine izjavio je da je za radove na demontaži skele na pomenutoj zgradi uplaćeno samo 162.000 dinara.

“Da je napred iznijeto u izlaganju gospodina Kenana Hota, svojevrstan vid obmane javnosti, pokazuju i podaci iz dokumentacije u koju je naša tv imala uvid koju mi večeras ekskluzivno prezentujemo”, navodi se u prilogu tutinske televizije.

Kako bi građani Tutina imali jasniju sliku koliko je novca samo u ovom projektu pronevjerila opštinska uprava hronološki slijed događaja izgledao je ovako:

  1. U aprilu 2018. godine Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je na osnovu Ugovora o korišćenju sredstava iz budžetskog fonda za projekat izgradnje objekta upravne zgrade opštine Tutin uplatilo 12.500.000 dinara.
  2. Nakon toga, opština Tutin u oktobru mjesecu 2018. godine zaključuje Ugovor o javnoj nabavci radova za izgradnju fasade na novoj zgradi opštinske uprave  sa preduzećem GAT DOO iz Novog Sada čija je ukupna vrijednost radova 12,5 miliona dinara sa uračunatim PDV-om. Navedena firma je na osnovu ovog ugovora izvela radove na ugradnji stolarije i fasaderskih radova koji su podrazumjevali i montažu i demontažu skele.
  3. Nakon što su navedeni radovi završeni i isplaćeni firmi GAT DOO iz Novog Sada opština Tutin za izvođenje istih radova zaključuje ugovor sa privatnom firmom Stambenogradnja iz Tutina, sa ugovorenom cijenom radova koji će se izvoditi u 2019. i 2020. godini u visini od 11.334.600 dinara sa PDV-om.

Da pojasnimo javnosti, zaključivanjem ovog ugovora za iste radove na izgradnji fasade na novoj zgradi opštinske uprave plaćeno je dva puta, jednom firmi iz Novog Sada koja je izvršila radove, i još jednom privatnoj firmi iz Tutina za radove koji su već izvršeni.

Sandžačka TV mreža demantovala je i navode odlazećeg predsjednika Hota, koji je na posljednjoj sjednici ponosno istakao da je za radove na demontaži skele na upravnoj zgradi plaćeno 162 hiljade dinara.

“Na osnovu podataka iz dokumentacije u koju je ova televizija imala uvid, samo za ove radove neosnovano je privatnoj firmi Stambenogradnja u 2019. i 2020. uplaćeno oko 3 miliona dinara, odnosno 25 hiljada eura. Uvidom u centralni registar faktura pronašli smo i podatke da je 1,5 milion dinara navdenoj firmi isplaćeno za navedene radove demontaže skele u 2019. godini, a da je faktura za isplatu istih radova u 2020 godini upućena na adresu lokalne samouprave u maju mjesecu 2020.”, prenosi Sandžačka TV mreža.

Sumirajući podatke, na osnovu svega naprijed iznijetog, samo za radove na demontaži skele, jednom je plaćeno firmi GAT DOO 2018, drugi put je plaćeno preduzeću Stambenogradnja 2019, i treći put isti radovi su istoj firmi plaćeni i ove godine. Ono što je naposletku posebno interesantno u ovom slučaju je i činjenica da je u periodu kada je navedeno preduzeće iz Tutina radove trebalo da izvodi na novoj upravnoj zgradi, određene građevinske radove izvodilo je na privatnoj zgradi u naselju Čair, koja je prema nezvaničnim informacijama u vlasništvu predsjednika opštine Tutin.

Kako je i pod kojim uslovima odlazeća opštinska vlast pristala da izvrši jedan ovakav čin rasipanja novca građana Tutina, vjerovatno će biti predmet interesovanja buduće vlasti, ali i nadležnih državnih organa.

Kako najavljuje Sandžačka TV mreža, u narednim danima pripremaju još ekskluzivnih reportaža vezanih za nezakonite radnje lokalne samouprave, kojima je opština Tutin dovedena u položaj jedne od najzaduženijih opština u Srbiji. Već u narednim danima na programu ove televizije možete pogledati i emisiju posvećenu funkcionisanju i radu Fondacije opštine Tutin, koja je od svog osnivanja do danas ostala velika misterija nesagledivih razmjera.

Izvor: Sandžačka TV mreža


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.