Prvi imam Aja Sofije rodom iz Sandžaka!

10
135

Piše: Muhamed Šerbi, Sarajevo

Niko od onih koji su slušali njegovo skrušeno učenje kur'anske sure Al-Fath (Pobjeda) u džamiji Aja Sofija nije mogao ni pretpostaviti će ovaj učač predivnog glasa postati njen prvi imam, nakon historijske odluke da se Aja Sofiji, koja je zadnjih 86 godina bila muzej, vrati status džamije.

To se desilo 29. maja, povodom obilježavanja godišnjice osvajanja Carigrada (Istanbula), na svečanosti upriličenoj u džamiji Aja Sofija. Uvaženi hafiz i šejh Ferruh Muštuer pozvan je da svojim učenjem ajeta iz Časnog Kur'ana otvori program. Nakon manje od dva mjeseca od tog datuma, šejh je primio dekret o postavljenju za prvog imama džamije Aja Sofija. nakon historijske odluke da se ona pretvori u džamiju.

O tome je u svom prvom intervjuu za Aljazeera.net rekao: “Bila mi je velika čast što sam dobio poziv da učim Časni Kur'an u Aja Sofiji povodom 567. godišnjice osvajanja Istanbula. To je bio blagoslov od Boga Svemogućeg. Odabrao sam ajete iz sure Al-Fath, a možda je to bila radosna vijest da ću postati imam ove džamije.”

Više puta dolazio u BiH

Imam Ferruh je rođen je 1971. godine, oženjen je i otac je troje djece. On je Bošnjak i vodi porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Majka mu je iz Sarajeva, a otac iz Sandžaka. Njegova porodica se doselila u Tursku 1893. godine, nakon austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine. Živjeli su zajedno s drugim bosanskim izbjeglicama u selu Cayca, u blizini grada Kutahya, na zapadu Turske.

Međutim, njegova ljubav prema Bosni i Hercegovini nikada se nije prekinula, kao ni posjete toj zemlji. Više puta je učestvovao u manifestacijama i večerima Kur'ana koje su održane u Bosni i Hercegovini, a posljednja takva posjeta bila je Sarajevu 2018. godine. Građani Bosne i Hercegovine su s velikom radošću primili informaciju o njegovom imenovanju za imama džamije Aja Sofija, a vijest je objavljena i na naslovnim stranama bh. novina.

Govoreći o svojoj vezi s Časnim Kur'anom, Ferruh kaže: “Ljubav prema Kur'anu Časnom javila se još od malih nogu. Naučio sam ga čitati u seoskoj džamiji. Bog me blagoslovio i postao sam hafiz Kur'ana kad mi je bilo 11 godina. Zavolio sam Kur'an i usavršio njegovo učenje, što je navelo rukovodstvo za vjerske poslove da me delegiraju za predstavnika Turske na Međunarodnom takmičenju učenja Kur'ana u Kuvajtu 2015. godine, gdje sam, zahvaljujući Bogu, osvojio prvo mjesto.”

‘Razlog jedinstva islamskog svijeta’

O svom poslu, imam Farruh kaže: “Nakon što sam naučio cijeli Kur'an napamet, odlučio sam nastaviti služiti svojoj vjeri. Nakon završenog srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja 1996. godine, radio sam kao mujezin u jednoj od džamija u gradu Kutahyi. Zatim sam otputovao u Austriju i radio tamo kao imam u džamiji od 2006. do 2010. godine. Postavljen sam za imama jedne od najpoznatijih istanbulskih džamija – Yeni džamije (Nova džamija) 2013. godine, a sada sam, zahvaljujući Bogu i Njegovoj blagodati, imenovan za imama džamije Aja Sofija.”

“Nažalost, Aja Sofija je bila zatvorena dugi niz godina i sada je vraćena u prvobitno stanje. Biti u mihrabu Mehmeda Fatiha i učitelja Shamsa al-Dina osjećaj je koji se ne može opisati. Mogu samo reći hvala Bogu i zamoliti Ga da me učini dostojnom ove velike časti”, nastavlja Farruh.

Putem Al Jazeere je poslao poruku arapskom svijetu: “Otvaranje Aja Sofije je donijelo veliku radost među našu braću u arapskom svijetu. Molimo Boga da to bude razlog jedinstva islamskog svijeta i da to bude početak puta za slobodu Jerusalema i blagoslovljene džamije Al-Aqsa.”

‘Povjerenje koje nam je ukazao sultan’

“Kao što smo i bili uvijek tokom povijesti, svijet mora vidjeti od nas vrijednosti milostivosti, tolerancije, pravednosti i bratstva. Sve su to izvorne islamske vrijednosti. Molim Boga da Aja Sofiji podari lijepu budućnost, kao i islamskom svijetu i cijelom čovječanstvu”, dodao je.

Onima koji su se protivili pretvaranju muzeja u džamiju Farruh je poručio da “pokažu više poštovanja”.

“Naši preci u Turskoj, ali i prije toga, kroz islamsku historiju, uvijek su pokazivali poštovanje prema različitim religijama i njihovim vjerskim objektima. Bili su posvećeni pružanju svega što je neophodno mjestima bogoslužja i njihovoj obnovi. I danas u svim zemljama islamskog svijeta nemuslimani mogu obavljati svoje vjerske obrede i rituale u potpunoj sigurnosti, bez ikakvih pritisaka ili problema. Svijet bi to trebao vidjeti”, rekao je.

“Uz sve to, Aja Sofija je naše unutrašnje pitanje. To je povjerenje koje nam je ukazao sultan Mehmed Fatih. Hvala Bogu, uspjeli smo opravdati ukazano povjerenje i vratiti je u njeno prvobitno stanje”, zaključio je Farruh.

Izvor: Al Jazeera


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

10 KOMENTARI

  1. Nije Sveta Sofija vraćena u prvobitno stanje, nego u drugobitno! Prvobitno joj je stanje hrišćanske katedrale, pa će u prvobitno i biti vraćena kad tad.

  2. POSLE PADA OSMANLIJA U 18 zemalja evrope 285 Đzamija i ISLAMSKIH OBJEKATA JE PRETVORENO U CRKVE VRATITE TO

  3. amin da proglašavanje aja sofije fžamijom bude put jedinstva muslimana usvijetu i dobrobit čovečanstvu cijelog svijeta bez obzira na vjersko opredeljenje

  4. U Turskoj se može biti samo Turčun, mora se promeniti i ime i prezime da bude tursko i mora se govori samo turski, dok drugi jezik samo u 4 zida. Bošnjaci ili šta već hoćete možete da budete samo ovde jer ovde je sloboda. A to odakle je ovaj poreklom je više na sramotu. Aja Sofija će uvek biti Crkva i nikad je niko neće drugačije doživeti. Al dobro je da se pokaže kafćrakter Turaka, otimača tuđeg koji je ovim potezom osramotio i svoju veru.

    • Ovdje je sloboda i svakih dvadeset godina klanje spaljivanje živih protjerivanje silovanje drugim riječima svakih dvadeset godina genocid! To je sloboda i to je srbija.

      • Ma jeste, zato je Srbija multietnička, ljudi svih nacija rade zajedno, idu u škole zajedno, žive zajedno a od K. Mitrovice do Mostara sve podeljeni gradovi i ljudi. FBiH etnički naočišćenija.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.