Program obuke “Škole za 21.vijek” i u Novom Pazaru

0
51

U okviru programa „Škole za 21.vek“ održana je obuka za direktore osnovnih škola Novog Pazara i Tutina. Njima su danas predstavljene ključne kompetencije, koje su bitne za ravoj veština rukovođenja. Cilj je da se kod učenika steknu veštine kritičkog mišljenja i rešavanja problema.

Škole za 21. vek je trogodišnji obrazovni program vredan 10 miliona funti koji je osmislila i sprovodi organizacija Britanski savet, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovaj projekat se u Srbiji realizuje u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog rezvoja. Kako ističe koordinatorka projekta Tatjana Slijepčević cilj je da učenici steknu veštine kritičkog mišljenja i rešavanja problema. Ključne kompetencije I razvoj veštine rukovođenja je obuka koja je danas namenjena direktorima škola.

“Jačanje liderskih veština I promena kritičkog mišljenja i rešavanja problema i digitalnih kompetencija, gde su direktori ključni donosioci promena. Same odluku se realizuju na taj način da se obrazuju lideri, direktori škola, a zatim I nastavnici kako bi sve nove metode proučavanja preneli u učionice I kako bi deca na jedan novi inovativni način I kroz svoje obrazovanje sticala znanja I veštine koje današnje tržište traži”, rekla je Slijepčević.

Direktor Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Hajrudin Hajrović kaže da je cilj da ovim projektom budu obuhvaćena deca svih škola, te da je želja da ishodi ovog programa budu realizovani u ovdašnjim školama, koji će kako ocenjuje unaprediti obrazovno- vaspitni proces u školama.

“Vidite koliko je suština ovog projekta usmerena na samog čoveka na to dete koje treba biti osnaženo sa ispravnim vrednosnim stavovima sa kompentencijama, znanjima, veštinama da bi u ovom brzorastućem svetu u kojem postoji velika interaktivnost bili sposobni da na svakoj tački zemljine kugle primene svoje funkcionalno znanje kroz dobar posao, da budu dobri roditelji, aktivni građani i da zajedno sa instutucijama sistema grade bolje društvene uslove u životnoj sredini u svojoj zemlji. Mi verujemo da ćemo kroz ovaj projakt unaprediti obrazovno-vaspitni porces I koji će se pozitivno odraziti na ishode obrazovanja time što će naši učenici biti snažniji i jači sa većim kapacitetima za kritičko mišljenje I sa većom društvenom odgovornošću prema svojoj zajednici”, rekao je Hajrović.

U martu će kroz ovaj projekat proći I svi nastavnici osnovnih škola iz Novog Pazara I Tutina.

(RTVNP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.