Prof. dr. Međedović: Vjerujemo da će mature i prijemni proteći bez dojava o bombama

0
398

Dojave o bombama u Srbiji stizale su iz Poljske, Irana, Nigerije, Ukrajine, Slovenije i Rusije. Prije tri dana uhapšen je državljanin Gambije koji je priznao da je slao prijeteće poruke.

Imamo njegove inicijale. Pokrenut je postupak da se pronađe osoba u Poljskoj kako bi bila procesuirana. Nije poenta, međutim, priče da ih uhapsimo i to je to. Poenta je s aspekta prevencije da se u budućnosti takvo nešto ne bi dešavalo. Takve osobe treba najstožije kazniti i utvrditi čitav lanac ljudi koji su učestvovali da znamo šta znači izazivanje opšte opasnosti kada djecu moramo evakuisati iz škole i kad postoji strah da li stvarno postoji bomba ili ne. Uglavnom se oni procesuiraju u svojoj državi. Ukoliko se uputi poseban zahtjev kreće procedura da bi naša država vodila istragu. Generalno ta osoba služi kaznu u svojoj državi, kaže prof.dr. Enver Međedović ekspert za sigurnost UNINP.

Na državnim organima također je da utvrde motive, poput eventualne ucjene prema državi.

Uvijek je motivacija vrlo diskutabilna, posebno kod ovakvih delikata jer tu nije jedan motiv. Znači, ima više aspekata od toga da se ucijeni država, da se ona prisili da nešto uradi, na neku radnju, aktivnost. Razni su motivi zbog kojih se dešavaju ovakvi akti.

Inače, napominje, u okviru Interpola postoji saradnja na svim nivoima osim političkih delikata što se tretira kao unutrašnje pitanje država.

 Na svim ostalim nivoima mora postojati saradnja u okvur Interpola. Često na nivou UN-a postoje kongresi i deklaracije gdje se države obavezuju da sarađuju kad je u pitanju međunarodni terorizam. Ovo svakako spada u neku vrstu međunarodnog terorizma jer se iz druge države šalje prijetnja gdje se izaziva opšta opasnost.

S obzirom na to da je vrijeme malih matura, a uskoro kreću i prijemni ispiti u obrazovnim institucijama koje su i bile na udaru prof. Međedović vjeruje da kako se ovaj proces uspješno okončao  neće biti više novih dojava i da će se realizirati sve što je planirano u osnovnim i srednjim školama.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.