Prisjetimo se kakvu je hajku SDP vodila nekada protiv Arap džamije

0
1184

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji saopštio je danas da je okončan sudski proces koji se tiče naknade štete na objektu i inventaru berbernice u sklopu harema Arap džamije. Postignuto je sudsko poravnanje na osnovu kojeg je tužiocu Ramizu Dugopoljcu isplaćen dogovoreni iznos na ime materijalne štete.

Podsjećamo da je postupak započeo 2020. sporenjem u vezi vlasništva nad zemljištem, koje nesporno pripada vakufu, a koje je Ramiz Dugopoljac pokušao da otme i upiše na svoje ime, što Islamska zajednica nije mogla prihvatiti jer bi se time trajno ugasio vjekovni vakuf, već je pristupila zaštiti vakufske imovine.

Odluka Islamske zajednice da rušenjem berbernice zaštiti vakufsku imovinu oštro je kritikovala Sandžačka demokratska partija (SDP) vodeći hajku protiv rahmetli muftije Muamera Zukorlića na svojoj režmiskoj Regionalnoj televiziji i na divljim lokalnim portalima. Hajka je podrazumijevla svakodnevno obmanjivanje javnosti iznošenjem neistina, organiziranje protesta ispred berbernice, prijema za porodicu Dugopoljac i novčanu podršku u njihovoj borbi protiv Zukorlića.

Hajka je pokrenuta još ranije, od samog početka radova na obnovi Arap džamije i nije prestajala sve do smrti rahmetli Muftije.

Mediji pod kontrolom Rasima Ljajića su na najogavniji način izvještavali o obnovi Arap džamije, ističući da se rekonstrukcijom uništava kompleks, da se gubi autentičnost, da je “Zukorlićev Mešihat izvršio agresiju na Arap džamiju“, da “Zukorlić na temeljima Arap džamije gradi Dućan džamiju” itd.

Pored medijskih napada i neistina SDP je preko Vahedina Dada Melajca (tada predsjednik mladih SDP, a sada gradski vijećnik) i Kasima Zoranića na unutar-stranačkim grupama pozivao svoje aktiviste na hajku protiv obnove Arap džamije.

Isti šablon SDP je i ranije upotrebljavao prilikom svakog projekat održavanja, očuvanja i obnove islamske kulturne baštine u Novom Pazaru.

Vlast u Novom Pazaru je blatila Islamsku zajednicu prilikom svakog povraćaja vakufskih parcela. Zatim prilikom obnove svake stare džamije, od prve obnove Altun alema, Parica, Lejlek džamije i drugih džamija. Vlast je vodila medijsku hajku prilikom nadogradnje Islamskih ustanova i Stare banje – svaki put ističući da Islamska zajednica i Zukorlić uništavaju islamsku kulturnu baštinu.

Vlast u Novom Pazaru nije obnovila ni jedan jedini stari spomenik bošnjačke kulture koje su komunisti uništili, od Stambol čarsije, Tijesne čarsije, Novopazarske tvrđave i dr.

Istovremeno, vlast u Novom Pazaru za vrijeme života muftije Zukorlića nije izdala nijednu građevinsku dozvolu, ni za jedan vakufski objekat u Novom Pazaru. Također nije namjenski asfaltirala put ni do jedne džamije.

Islamska zajednica je saopštila da će nastaviti svoju borbu za zaštitu, očuvanje i razvoj svake stope vakufske imovine na cijelom svom prostoru, bez ugrožavanja bilo čijeg prava.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.