Prihodi budžeta Opštine Pljevlja manji za više od pola miliona

0
34

Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan

Prihodi budžeta Opštine Pljevlja biće manji za oko 530 hiljada eura zbog mjera koje je predložila lokalna uprava u ciju umanjenja negativnih posljedica po građane i privredu izazvanih epidemijom COVID-19.

Opština će dodatno iz budžeta izdvojiti oko 320.000 eura za subvencije komunalnim preduzećima, preduzetništvu i poljoprivredi.

To je navedeno u obrazloženju predloga mjera koji će se pred odbornicima naći na sjednici lokalnog parlamenta zakazanoj za 4. i 5. jun. Sjednica će se zbog mjera preduzetih zbog epidemije novog koronavirusa umjesto u skupštinskoj sali biti održana u sali Doma kulture.

Novac koji će biti izdvojen za ove namjene biće nadoknađen kroz smanjenje tekućih izdataka vezanih za kulturne i sportske manifestacije, smanjenim izdacima vezanim za kulturne i sportske manifestacije, smanjenjem rashoda za tekuće održavanje i transfere javnih preduuzeća vezanim za obavljanje određenih poslova koji nisu realizovani u uslovima epidemije.

Opština Pljevlja će subvencionisati preduzeću Vodovod i Čistoća troškove računa za vodu i odvoz smeća za korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice, kao i naknade jednog dijela izgubljenih prihoda od privrednih društava čija je djelatnost zabranjena. Opština će subvencionisati do 50 odsto zarade zaposlenih u opštinskim predzećima za tri mjeseca koji su zbog epidemije bili na plaćenom odsustvu, a Čistoći i dio naknade po osnovu Parking servisa.

Opština će preduzeću Komunalne usluge refundirati naknade po osnovu zakupa poslovnih prostora i tezgi za period od tri mjeseca, a opštinskom preduzeću Grijanje subvencionisaće troškove usuge grijanja za privredne subjekte koji u ovom periodu zbog mjera Ministarstva zdravlja nisu obavljali djelatnost. Osim privrednih dubjekata plaćanja grijanja za ovaj period biće oslobođeni i korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice. Opština će izdvojiti i 25.000 eura opštinskim komunalnim preduzećima za javne radove na teritoriji opštine.

Odlaže se naplata poreske obaveze po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica za poreske obveznike koji nijesu u mogućnosti da izmire obaveze po ovom osnovu usljed negativnih efekata na poslovanje izazvanih epidemijom za period od 90 dana od dana dospijeća obaveze za mart, april i maj 2020. godine.

Obveznici lokalne komunalne takse koji nisu bili u mogućnosti koristiti pravo za koje je predviđeno plaćanje lokalne komunalne takse, usljed zabrane rada predviđene naredbom Ministarstva zdravlja Crne Gore, neće biti zaduženi obavezom po ovom osnovu za period nemogućnosti korišćenja tog prava. Navedena oslobađanja se odnose na: bašte uz ugostiteljski objekat, privremene objekte koji se mogu premještati sa jednog mjesta na drugo, korišćenje prostora na taksi stajalištima i ostale oblike korišćenja javnih površina za koje je navedenim propisima predviđeno plaćanje lokalne komunalne takse srazmjerno vremenu korišćenja prava.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Pljevlja neće pokretati postupak prinudne naplate po osnovu lokalne komunalne takse do 1. 9, a obveznici godišnje naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskih i nekategorisanih puteva neće biti zaduženi obavezom po ovom osnovu za period nemogućnosti korišćenja tog prava. Opština Pljevlja neće pokretati postupak prinudne naplate, za dospjele obaveze za mart, april i maj mjesec 2020. godine do 1. 9. 2020. godine, po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i naknade za komunalno opremanje za bespravne objekte za investitore koji imaju zaključene ugovore sa dinamikom plaćanja u ratama.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Pljevlja neće pokretati postupak prinudne naplate po osnovu poreza na nepokretnosti za fizička i pravna lica do 1. septembra. Budžetska pozicija subvencije za poljoprivredu, u okviru postojećih mjera, se uvećavaju za iznos od 100.000 eura.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Pljevlja neće pokretati postupak prinudne naplate članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Pljevlja za dospjele obaveze. Oslobađaju se fizička i pravna lica plaćanja naknade za komunalno opremanje za privremene objekte i plaćanja zakupa javne površine na kojoj je postavljen privremeni objekat za period od mart, april i maj ukoliko zakupac nije koristio objekat za obavljanje privredne djelatnosti. Oslobađaju se plaćanja zakupnine zakupci poslovnog prostora u vlasništvu Opštine Pljevlja, za period od tri mjeseca.

Opština će opredijeliti dodatnih 25.000 eura Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Pljevlja, a 20.000 eura biće izdvojeno dodatno za preduzetnike.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.