Priča o mektebu u Strazburu

0
130

Islamska zajednica Bošnjaka u Francuskoj je jedna od najmlađih u dijaspori, ali usudio bih se kazati za kratko vrijeme dobro organizirana zajednica. Većina džemata raspolaže vakufskom imovinom koja za sada zadovoljava potrebe džematlija.

Ono što je poseban ponos naših džematlija, a siguran sam i svih džemata u domovini i dijaspori jesu polaznici vjerske pouke. Oni su oaza spasa naših zajednica i naša svijetla budućnost. Svi naši džemati u zajednici imaju dobro organiziranu vjersku pouku, a za ovu priliku ja ću kazati nekoliko rečenica vezano za džemat u Strazburu.

U prošloj godini bošnjački džemat u Strazburu je imao upisanih 117 polaznika vjerske pouke. Podijeljeni su po uzrastu u 4 grupe. Čak 15 polaznika uči Kur'an, 5 polaznika uči Kur’an sa tedžvidom, njih 30 uči sufaru, dok ostali polaznici uče ilmihal.

Vođeni riječima Poslanika a.s: “Kome Allah želi dobro, poduči ga propisima vjere”, ulažemo maksimalni napor da djeci pružimo kvalitetnu vjersku nastavu raznolikog sadržaja po pitanju metodologije usvajanja znanja. Vjerska nastava ne sadrži samo puko usvajanje podataka, već je prioritet kroz nastavu prenijeti lijep odgoj, što je jedan od osnovnih zadataka vjerske nastave. Za to je potreban harmoničan odnos između djece i muallima i naravno roditelja, a uz to kvalitetan plan i program.

Dijete koje je usmjereno i podržano od strane roditelja, te na lijep način motivisano od muallima rado će dolaziti u mekteb i biti aktivno za usvajanje znanja.

Mekteb je institucija koja za nas u dijaspori posebno puno znači. Mekteb datira otkako postoji prva džamija, to je institucija koja je nama bliska i koja je sastavni dio našeg bića. Kao sto je život u stalnom pokretu, tako je i mekteb živ i dinamičan

Naši roditelji moraju biti svjesni činjenice da živimo u vrijeme velikih izazova i smutnje, stoga kakva nam bude omladina takva će nam biti i budućnost. Apelujem na roditelje i ovim putem da Mekteb (vjersku nastavu za svoju djecu) uvrste u sami vrh životnih prioriteta.

Nastavni plan i program mektebske nastave se bazira na preporukama Rijaseta IZ-e u BIH, naravno uz posebne dorade mualima na terenu.

Jednu grupu polaznika vjerske pouke imamo i u jednom gradiću “Selestat”, koji je udaljen 50 km od Strazbura, gdje nam je jedan od džematlija ustupio svoju privatnu kuću za vikend, tako da imamo veoma dobre uslove za rad i veliko interesovanje roditelja i djece. Gdje god ima naših dobrih ljudi ima i mekteba i džamije.

Isah ef. Dacić, džemat Strazbur, Francuska


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.