Preko 200 muslimana iz Crne Gore krenulo na hadž, s vjernicima ekipa RTCG

0
449

Na put koji život znači, rano jutros krenuli su crnogorski vjernici islamske vjeroispovjesti. Tražeći oproštaj od prijatelja i porodice, želeći jedni drugima duhovno i tjelesno zdravlje, spremili su se za odlazak na hadž u Meku. Oni koji ostaju sa suzama su ispraćali najmilije, a hadžije nijesu uspjele da opišu emocije s kojima kreću na ovo sveto hodočašće.

“Hadž je nešto što muslimani iščekuju tokom cijelog života. Od momenta kad sazna za Allahovu prvu kuću Kabu, sanja i mašta o tom danu. Čovjek razmišlja kako bi opisao emociju, ne postoje riječi”, kazao je Džihan Hot.

Fatima Šarac ističe da treba tražiti oprost i raščistiti sa svima prije hadža: “Kad je jaka želja onda se sve na stranu ostavi, i ne razmišljam ni o čemu već sam usmjerena ka tome da odradim hadž”, prenosi RTCG.

Iz Islamske zajednice objašnjavaju da je sveta dužnost svakog muslimana da makar jednom u životu obavi hadž. “Dosta ljudi godinama sakuplja sredstva, emotivno se priprema, dosta je emitovan trenutak prvog puta viđenja Kabe koji je skoro uvijek propraćen suzama”, objašnjava Fuad Čekić.

Na aerodromu u Tirani, crnogorske hadžije dočekala je ekipa RTCG, koja će s njima biti tokom čitavog hodočašća. Urednik emisije “Gledajmo se” Sead Sadiković naglašava da je cilj da javni servis doprinese međusobnom razumijevanju zajedničkog nasljeđa pripadnika različitih vjeroispovjesti ovim izvještavanjem.

Planirano je da vjernici 15 dana provedu u Meki, a kada završe s obredima hadža, otputovaće u Medinu gdje će boraviti sedam dana.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.