Predstavnik Kosova – Novi Pazar i Sjenica potencijalne lokacije masovnih grobnica

5

U sklopu aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i Radne grupe za nestala lica na Kosovu, a na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine započeta ekshumacija tijela, za koja se sumnja da su albanske žrtve sa Kosova, na lokaciji na području rudnika Kiževak kod Raške u Srbiji.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka sa ove lokacije biće uzeti uzorci za DNK analizu, što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti Međunarodna komisija za nestala lica.

Lokaciju Kiževak danas su obišli predsjednik Кomisije za nestala lica Vlade Srbije i šef Beogradske delegacije Veljko Odalović, predsjedavajući Radne grupe Fabijan Bourdije i šef Prištinske delegacije Ibrahim Makoli.

U masovnoj grobnici na lokaciji „Kiževak“ kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovdje su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli (Makolli), šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

Makoli je u izjavi za medije rekao da taj proces treba zaštititi od politizacije.

„Ovo je humanitarno pitanje i tako ćemo ga i tretirati, ali oni koji su počinili ove zločine treba da dobiju zaslužene kazne“, rekao je Makoli.

Mislimo da u Srbiji postoje i drugi lokaliteti sa potencijalnim masovnim grobnicama, rekao je Makoli.

Prema njegovim riječima, zajedničkim istraživanjem je utvrđeno da postoje još dve lokacije potencijalnih masovnih grobnica u Srbiji – kod Novog Pazara i Sjenice.

„Nadam se da će snimci iz vazduha pomoći da se lociraju ta mjesta i da ćemo ih istraživati u budućnosti zajedno sa predstavnicima Srbije“, rekao je Makoli.

Šef beogradske delegacije i predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je tokom obilaska lokacije „Kiževak“ da se o broju tijela na tom mjestu još uvijek ne može sa sigurnošću ništa reći, ali je dodao da se može pretpostaviti da se nalazi između 15 i 17 tela.

On je u izjavi za medije dodao da će tek proces ekshumacije i identifikacije dati odgovor na pitanje o broju posmrtnih ostataka i kome pripadaju.

Prema Odalovićevim riječima, ovo je jedna od izmještenih grobnica u Srbiji.
Odalović kaže da će se raditi na ovoj lokaciji dok god to vremenski uslovi budu dozvoljavali, i da će to sigurno biti narednih 10-ak dana.

Kada radovi budu prekinuti, lokacija će biti adekvatno fizički zaštićena i konzervirana, dodao je Odalović.

„Ovome pristupamo krajnje odgovorno. Cio proces će biti transparentan“, rekao je on.

U svim fazama su uz sudske vještake iz Srbije prisutni predstavnici EULEX-a, Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestale i pripadnici prištinske delegacije, rekao je Odalović.

On je podsjetio da je pitanje nestalih visoko pozicionirano i vašingtonskim sporazumom i pregovorima Srbije sa delegacijom Kosova u Briselu.

Predstavnik Radne grupe iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Fabijan Bourdije rekao je da otkrivanje ove grobnice naglašava značaj otkrivanja nestalih.

U narednim nedjeljama na lokaciji će zajedno raditi forenzički timovi kako bi se za još više porodica nestalih zatvorilo teško poglavlje u njihovim životima, rekao je Bourdije.

Snežana Matejić, specijalista sudske medicine koja vodi forenzički tim Srbije izjavila je da će „ovo biti mukotrpan rad zbog terenskih i vremenskih uslova“.

„Ne možemo da zanemarimo ni epidemiološku situaciju, ali ćemo dati sve od sebe da završimo taj posao“, rekla je Matejić.

EULEX-ovi stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževaku od 2015. godine, ali je ove godine, posle nekoliko neuspešnih sezona iskopavanja, napravljen pomak zahvaljujući snimcima iz vazduha. EULEX je uputio zahtjev Međunarodnom komitetu Crvenog Krsta za dobijanje snimka iz vazduha iz 1999. godine. Ovi snimci su krajem 2019. dostavljeni Komisijama za nestale u Beogradu i Prištini. Potom je uslijedio terenski rad, koji je doveo do otkrivanja ljudskih ostataka.

Podsječamo da su od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 tijelom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine.

Na Kosovu se traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.

 

 

Izvor: SANA/RSE


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

5 KOMENTARI

 1. Obavezno ispitati sve! I ako se otkriju Albanske masovne grobnice oda nam je jasno koje saučesnik tih zločina mislim na nas bošnjake! Tad je Uglješa bio na vlast u cijelom sandžaku a vječni ministar Kljajić glavni od bošnjaka u Beograd. Nalet hi bilo!

  5

  3
 2. Kao prvo, Beograd i Teheran su tradicionalni interesni i emotivni saveznici i prijatelji uvijek bili. Kao drugo, međuentitetske granice unutar trenutne BiH (dejtonski sporazum 1995-e) i vanjske granice Hrvatske sa njenim oblikom (berlinski kongres 1878-e), zajedno kreiraju između rijeke Drine i Slovenije oblast u kojoj je neizbiježno demografsko samorazaranje i BiH i Hrvatske. Kao treće, Teheran zna ubrzano obogaćivati uranijum i time pripremati razvoj sopstvenih nuklearnih bombi, a kao četvrto, Beograd je prvi u povijesti razvio i realizirao sposobnost da otimanjem elektriciteta preko MEĐUNARODNIH VISOKONAPONSKIH DALEKOVODA I KABLOVA uz istodobno PSIHOLOŠKO-PROPAGANDNO MANIPULIRANJE TV INFORMACIJAMA obavlja veoma slične efekte i bez proizvodnje i primjene sopstvenih nuklearnih bombi. Beograd i Teheran su ekipa koja je zaista sposobna uništiti cijelu Evropu, Ameriku, Rusiju i Tursku.
  Evropski i drugi svjetski “stručnjaci” su bili tradicionalno 2018-e-e toliko naivni i slaboumni da su se hvalili kako imaju dugotrajno pouzdane elektroenergetske i druge zaštite i mehanizme koji garantiraju bezbijednost i zaštitu svojih atomskih elektrocentrala od napada dirigovanih iz Beograda. Isto tako su se i njihovi naivni preci 1912-e hvalili da je brod Titanic nepotopiv.

  2

  1
 3. Povedite zivotinju Rasima Ljajica da ovo vidi, da vidi zivotinja koga je pomagala i branila. Rasimu Ljajicu su se javno zahvaljivali zlocinci osudjeni u Hagu za ova dela na Kosovu. Da vidi “lider” ovo.

  8

  0
 4. dobro ispitati , pustiti medjunarodne institucije i predstavnike Albanaca da naprave istragu u Sandzaku, da li nasi izdajnici ( sda & sdp ), imaju udjela u ovome . Nijesu ih rezimi pored toljike korupcije i kriminala drzalji za dzabe na vlasti 30 godina
  Ne bore se oni toliko da zadrze vlast , svega tu ima . Ta izdajnicka, kriminalna , bagra je spremna na sve da se dodvori rezimu i za novac

  16

  2

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.