Predsjedništvo SPP odlučno: Reforme i disciplinske mjere za jači integritet stranke

0
842

Predsjedništvo Stranke pravde i pomirenja održalo je redovno zasijedanje na kojoj su donesene važne odluke za organizaciju i funkcionisanje stranke.

Predsjedništvo je delegiralo nadležnosti za koordinaciju u skladu sa Statutom potpredsjednicima stranke Sabiri Hadžiavdić, dr. Rejhanu Kurtoviću i Edinu Đerleku zamjeniku predsjednika.

Predsjedništvo je usvojilo izvještaj o izborima i doprinos članova Predsjendištva, pohvalilo veliki broj novoučlanjenih prije, a posebno poslije izbora i rezultate generalno ocijenilo dobrim, sa posebnim naglaskom na odlične izborne rezultate u Novom Pazaru, kao i odluku da se izvrši rekonstrukcija svih povjereništva SPP u skladu sa izbornim doprinosom. Donijeta su uputstva o daljem radu resora Izvršnog odbora stranke.

 

Pregovori o učešću u republičkoj i lokalnoj vlasti

Predsjedništvo je dalo saglasnost i na odluke Predsjedničkog kolegija u kojem se daje ovlaštenje predsjedniku stranke Usame Zukorliću za pregovore o učešću stranke u novom mandatu Vlade Republike Srbije. Zatim dalo je saglasnost i na odluke Predsjedničkog Kolegija o uslovima i princima saradnje sa strankama u Novom Pazaru i Sandžaku, kao i saglasnost na podnošenje žalbe Ustavnom sudu zbog izbornih rezultata u Novom Pazaru.

Predsjedništvo je imenovalo pregovarački tim za učešće u lokalnoj vlasti u Prijepolju i Priboju koji će činiti Dr. Rejhan Kurtović, Dr. Elmedin Čičić i Fahrudin Alagić.

 

Disciplinske mjere za jači integritet stranke

Predsjedništvo stranke je donijelo odluku da se isključi iz članstva stranke 85 članova stranke koji su  se pojavili na izbornim listama ili izbornim komisija SBR, BOSS i GPS koji se nisu izjasnili na poslate dopise, dok je Predsjendištvo uvažilo 10 odgovora u kojem su članovi stranke istakli da su pogriješili zbog podrške ovim listama ili da su bili žrtve manipulacije bivših stranačkih funkcionera.

Predsjedništvo je donijelo odluku o isključenju iz članstva stranke Zaima Redžepovića i Ljutvije Balkana zbog grubog kršenja Statuta stranke, djelovanja koje je u suprotnosti sa odlukama organa stranke, narušavanja ugleda stranke javnim oglašavanjem, doprinosa u stvaranju frakcija u Opštinskom odboru SPP Tutin, predvođenja frakcija, koja su u koordinaciji sa SDP Rasima Ljajića sklopile koaliciju u opštini Tutin na štetu stranke, pristupajući vladajućoj većini, dok je SPP ostala u opoziciji.

Također, Predsjedništvo Isključuje iz članstva stranke Muhedina Omerovića zbog grubog kršenja Statuta stranke, narušavanja ugleda stranke i vrijeđanja predsjednika i rukovodstva stranke putem javnog oglašavanja.

Predsjedništvo je izreklo disciplinske mjere za članove stranke koji su podržali Zaima Redžepovića, 3 odbornika i dva člana vijeća, zabranom imenovanja i obnašanja funkcija u Stranci i na pozicijama koje delegira stranka u periodu od godinu dana, dok je za 4 odbornika koji su podržali Ljutviju Balkana, načelnika opštinske uprave i dva člana Opštinskog vijeća djelimično usvojeno obrazloženje koji su isti poslali i izrazili želju da nastave djelovati u okvirima Stranke, što podrazumijeva momentalni povratak u rad organa stranke, kao i povratak u opoziciono djelovanje Stranke pravde i pomirenja u Tutinu, uslovljeno disciplinskom mjerom zabrane imenovanja na funkcije ukoliko se ne postupi u skladu sa odlukom Predsjedništva.

 

Poziv na reformu i izbor novog rukovodstva SPP u Crnoj Gori

Na zahtjev aktivista Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori, Predsjedništvo je razmatralo i na koncu osudilo učešće na listi za narodne poslanike “Pokreta Evropa sad” tada aktuelnog predsjednika Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori Seida Hadžića, bez saglasnosti Predsjedništva SPP u Crnoj Gori, naše bratske stranke, sa kojom zajedno činimo Uniju SPP. Taj čin je rezultirao smjenom predsjednika stranke, stvaranjem raskola i slabljenje uticaja stranke u Crnoj Gori. Predsjedništvo također osuđuje saopštenje za javnost vršioca dužnosti  predsjednika SPP u CG Hazbije Kalača usmjereno protiv predsjednika SPP Usame Zukorlića i matične Stranke pravde i pomirenja, kojeg je neosnovano i nepravedno optužio da je podržao Seida Hadžića da bez saglasnosti stranke uzme učešće na listi Evrope sad, što je doprinijelo dodatnom slabljenju stranke u Crnoj Gori koja je na proteklom parlamentarnim izborima prošla jako loše. Predsjedništvo Stranke pravde i pomirenja poziva aktiviste Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori da ne dozvole gašenje stranke, što je dio šireg plana usmjerenog protiv našeg pokreta, da uprkos izazovima nastave sa reformom i da izaberu novo rukovodstvo stranke koje će se vratiti aktivno u rad Unije SPP na principima saradnje kakve je uspostavio još rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić.

Predsjedništvo Stranka pravde i pomirenja je stava da se udari na stranku i reforme privode kraju i da će stranka političkom kontraofanzivom kazniti sve eksterne političke aktere koji su izazivajući fitnu i nered nastojali da ugase naš politički pokret nakon smrti lidera rahmetli muftije Muamera Zukorlića, dok svi destruktivni politički faktori ne budu uklonjeni sa pozicija moći koje zloupotrebljavaju protiv svog naroda.

         


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.