Predsjednik Mešihata primio ekipu projekta ekranizacije kaside “Vakifi”

0
1150

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa saradnicima primio je ekipu projekta ekranizacije kaside „Vakifi“ na čelu sa Mustafom Isakovićem iz Sarajeva, koji je i predstavio ovaj veliki projekat domaćinima.

Pomenuta kasida promovira vakufe na području Islamske zajednice, kao i njihove vakife, u kojoj će biti prezentirano svih devet medresa pod okriljem Rijaseta, među kojima i Gazi Isa-begova u Novom Pazaru.

Poznati interpretator ilahija i kasida Mustafa Isaković naglašava da se ovom pričom žele afirmisati naše najznačajnije vrijednosti.

„Spominjemo svakako kroz tekst i osnivača Sarajeva i Novog Pazara Gazi Isa-bega, tako da bit će ovo jedna zaista pozitivna priča i jedna priča kojom želimo da afirmišemo vakufe, da afirmišemo medrese, da afirmišemo našu Islamsku zajednicu, da afirmišemo naše vrijednosti. Svi su gradovi uglavnom nastajali na temeljima vakufa, oko naših vakufa su se formirale čaršije, formirao se život i vrlo je važno da mi znamo da odamo priznanje tim velikanima, velikim vakifima kao što je Gazi Husrev-beg, Gazi Turali-beg i ostali. Da naši ljudi, da muslimani upoznaju te velikane a naravno pored toga i da skrenemo fokus i na ove vakife naše savremene. Mi znamo da kada se gradi neka džamija kao što je to ovdje u Novom Pazaru, posebno su aktivni naši vakifi, gdje god pogledamo i kroz medrese, i kroz podršku Islamske zajednice, i kroz podršku našim džematima i tako dalje. Treba da imamo na umu one naše ljude koji možda nemaju puno dunjaluka, nemaju puno imetka ali imaju veliko srce i veoma često daju i više nego što imaju, u želji da pomognu Allahovu vjeru, da pomognu vakuf, da pomognu ono što je trajna vrijednost i što će i nas sve nadživjeti. Mi radimo ovaj projekat iz želje da poslije nas, kada nas ne bude, ovo bude jedan naš nematerijalni duhovni vakuf. Zahvaljujem se predsjedniku Mešihata muftiji dr. Mevlud ef. Dudiću koji nas je primio i koji nam je sa svojim saradnicima dao podršku na ovom projektu.”

Autor Isaković je istakao da će se kroz kasidu obići 10 gradova, te da će se snimati na ukupno 15-20 lokacija.

„Veliki je projekat, velika logistička priprema, velika organizacijska priprema, puno se kilometara prelazi i imali smo u jednom momentu jedan tempo gdje to zaista nije bilo ni zdravo tako raditi ali mi to želimo što prije završiti. Ono što bih želio kazati svim gledateljima koji mene više poznaju kroz kasidu „Devet heroja“, iz razgovora sa režiserom i producentom Sulejmanom Muratovićem koji radi režiju i scenario za ovaj projekat, mi već sada imamo bolje kadrove nego na „Devet heroja“. Na svim tim lokacijama, sa svom tom djecom iz medrese to je zaista nešto što ni mi nismo očekivali i čiju ćemo i sentimentalnu i umjetničku vrijednost možda tek znati raspoznavati u godinama koje su pred nama. Molim Allaha dž.š. da nam podari hajr i bereket, da se kroz ovaj projekat afirmišu vakufi, da se afirmišu vakifi. Mi vidimo da se u zadnje vrijeme mnogo napada na instituciju vakufa, institucija vakufa je nešto što je važno unutar Islamske zajednice, važno je za opstanak i nas kao naroda i nas kao vjernika, muslimana, tako da mi generalno moramo raditi na jačanju naših institucija, na jačanju vakufa i na promoviranju univerzalnih vrijednosti a vakuf je jedna od univerzalnih vrijednosti koja ne koristi samo muslimanima, koristi svima koji dođu u kontakt sa vakufom.“

Predsjednik Mešihata je podržao ovaj, kako je naglasio, značajan projekat za cijelu Islamsku zajednicu, te predložio lokacije za snimanje kadrova za ekranizaciju kaside „Vakifi“.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.