Predsjednik Mešihata posjetio Upravu za vjere

0
583

Predsjednik Mešihata posjetio Upravu za vjereDelegacija Mešihata Islamske zajednice predvođena predsjednikom, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, 04.06.2021. godine, posjetila je Upravu za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Vlade R. Srbije i sastala se sa direktorom dr. Vladimirom Roganovićem i njegovim saradnicima.

U srdačnom razgovoru bilo je riječi o unapređenju odnosa između Islamske zajednice i Uprave. Muftija Dudić je zahvalio direktoru Roganoviću na podršci koju pruža Mešihatu, a posebno obrazovnim ustanovama, ali i istakao da postoji jedna Islamska zajednica, te da očekuje od novog direktora Uprave da se ispravi nepravda prema Mešihatu i da se paravjerska tvorevina, tzv. “Rijaset”, ne smije tretirati kao Islamska zajednica. “Mi to nikada prihvatiti nećemo i to želim da znate, kao ni naši vjernici” – istakao je muftija Dudić.

Također, na sastanku je bilo riječi o rješavanju problema lokacije za džamiju u Novom gradu u Priboju na koju se čeka 30 godina, te da nema nijedan razlog da se ovaj problem ne riješi.

Na sastanku je tretirano pitanje uskraćivanja prava na dječiji dodatak učenicima Medrese, iako na isti po Zakonu imaju pravo.

DIrektor Uprave je izrazio zadovoljstvo što je došlo do ovog susreta i obećao da će pružiti punu podršku Mešihatu, te da će učiniti sve da Islamska zajednica bude jednako tretirana kao i ostale crkve i vjerske zajednice.

Razgovor između domaćina i gostiju nastavljen je na ručku u Klubu narodnih poslanika.

U delegaciji Mešihata, pored predsjednika, bili su v.d. muftija preševski Ragmi ef. Destani i pribojski glavni imam msc. Harun ef. Eminagić.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.