Pratite uživo zasijedanje Skupštine grada Novog Pazara

0
90

Skupština Novog Pazara razmatraće danas drugi rebalans budžeta za ovu godinu, kadrovske promene u javnim preduzećima i ustanovama, kao i njihove izveštaje o radu u prošloj godini.

Skupština je počela odavanjem počasti nedavno preminuloj Vasviji Gusinac, bivšoj predsednici Opštine Novi Pazar i potpredsednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Odbornici opozicije kritikovali su obimnost dnevnog reda, koji ima 72 tačke, kao i to što će se o dešavanjima tokom epidemije raspravljati tek na kraju.

Odbornik Stranke pravde i pomirenja dr. Admir Muratović podsjetio na obećanje predsjednice Skupštine da će biti organizirana posebna sjednica grada Novog Pazara na kojoj bi se raspravljalo o odgovornosti za situaciju sa korona virusom koja je u ovom gradu odnijela preko 300 žrtava. Zatražio da se to ispravi. Upitao predsjednicu zašto to nema zabilježno u zaspisnu sa Skupštine?

Odbornik Sandžačke demokratske partije dr. Muamer Bačevac kazao da je Novi Pazar ozbljno shvatio situaciju sa korona virusom. Pozvao da se ova tema ne zloupotrebljava u političke svrhe. Otvoreni smo da raspravljamo sa argumentima, svako ko pokuša da unese paniku biće sankcionisan.

Dr. Muratović odgovorio da oni ljekari koji covid crvenu zonu nisu vidjeli kad je bilo najteže, već su se krili iza poslaničkog imuniteta i direktorskih funkcija, nemaju pravo da savjetuju i upozoravaju građane, uz poruku, da se nešto znali u Novom Pazaru se ne bi desila humanitarna katastrofa.

Odbornik SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj kazao da je Bačevac diskutovao na neprihvatljiv način. Ne možete kao većina prijetiti da ćete nekog kažnjavati. Koje to mjere represije ćete primjeniti? Moramo da vodimo računa kako se obraćamo jedni drugima. Neprihvatiljvo je da kažnjavamo nekog što drugačije misli on nas. Termine kazniti,  sankcionisati, progoniti… zaboravite.

Odbornik SPP-a Edin Zećirović poručio da zakon jemči pravo svakom odborniku da iznese svoj stav. Odborniku Bačvevcu poručio da je sa rukovodstvom koje brani dovelo do smrti preko 300 ljudi.

– Imate vi imate obraza da izađete i kažete kako ćete vi nekog sankcionisati zbog toga što unosi paniku. Gospodo smrt nije panika.

Odbornica SDP-a Senada Leković da se kvalifakacije obraz i manipuliacije sa brojem žrtvama izbjegavaju na svaki način. Upravo je to časni doktor Bačevac govorio. Ovo što radite nije korektno, kazala je odbornica Leković.

Odbornik Ahmedin Škrijelj kazao da se ponovo dešava situacija sa konstitutivne sjednice, a to je odbornicima ne dostavlja materijal.

– Mi danas treba da odredimo radno vrijeme ugostiteljskih objekata, tu ste tačku stavili kao dopunsku, a mi o tome ne znamo ništa. Zašto se to radi?

Prijedlog odbornika Stranke pravde i pomirenja da se zamjeni redosled 71. tačke

“Razmatranje stanja nastalog nakon izbijanja epidemije COVID-19 na nivou grada Novog Pazara i informacija o preduzetim aktivnostima u period mart-oktobar 2020. godine” u predloženom Dnevnom redu, odbijen je glasovima većine.

Odbornica SPP-a dr. Amela Lukač-Zoranjić iznijela zamerke koje se odnose na izostavljanje bosanskog jezika sa natpisa na putokazima nedavno postavljenim u gradu. Upitala da li bi možda trebala da se obrati na engleskom jeziku, obzirom da je slična situacija i sa zvaničkom web prezentacijom grada.

Odbornica SDA Sandžaka dr. Hanadi Hajdinović predložila da se utvrde posebne mjere kojim bi se sačuvalo zdravlje i životi građana.

– Tražimo da da ZZJZ svakodnevno obavještava javnost o kvalitetu vazduha, kvalitetu vode i epidemiološkoj situaciji. Također, tražimo da se javnost obavijesti o kvalitetu zaštitinih maski, njihovoj upotrebi, bezbijednosti…

Odbornik Edin Zećirović kazao da će historija pamtiti događaje u Novom Pazaru u vrijeme epidemije korona virusa, a to je nešto što ne može sačuvati obraz Meha Mahmutovića.

– Kad vas narod obilježi gospodine Mahmutoviću historija će vas pamtiti i to ne po dobru.

Obraćanje odbornika Edina Zećirovića na kratko je prekinuo odbornik SDP-a Kasim Zoranić koji je uputio niz uvreda.

Odbornik Ahmedin Škrijelj kazao da se odbornici osjećaju ne bezbijedno, da im se prijeti.

– Danas ću ja štiti moju odborničku grupu, a za sljedeće zasijedanje ćemo se dobro organizirati pa ćemo vidjet.

Odbornik Emir Ašćerić predložio izradu programa zaštite životne sredine grada Novog Pazara za period od 2021. do 2023. godine.

Odbornica SDA Sandžaka Saima Brunčević zatražila je da se Dnevnog reda uklone tačke od 23 do tačke 42, a koje se odnose na izvještaje o radu javnih preduzeća i ustanova.

– Uvidom koji smo dobili jasno je da izvještaji nisu razmotreni od nadležnih skupštinskih tijela. Također, materijal koji smo dobili nije kompletan.

Odbornik Škrijelj zatražio da se ne razmatra tačka 14. po kojoj bi se Murska ulica ubuduće zvala Ulica Nasera Vučelja, po Novopazarcu koji je kao pripadnik Vojske Jugoslavije poginuo tokom bitke za karaulu Košare, 1999. godine.

– Savjet za međunacionalne odnose i BNV nisu dali pozitivno mišljenje.

Svi prijedlozi opozicije su odbijeni.

U toku je pauza u traju od 15 minuta.

U nastavku sjednice potvrđen je prestanak mandata odbornicima Nihatu Biševcu, Igoru Novoviću i Fuadu Baćićaninu i potvrđivanju mandata odbornicima Maidi Baltić, Ramizu Župiću, Edini Rašljanin i Danijeli Vukomanović.

Odbornici Stranke pravde i pomirenja reagovali su na prijedlog da Ramizu Župiću bude potvrđen mandat na listi SDP-a kazavši da je to osoba protiv koje se vodi više krivičnih postupaka.

– Ja sam bio jedan od onih koji su fizički štitili Župića jer se kleo da on to nije uradio. Ali kasnije sam video snimke koje je imala prilike da gleda cijela javnost. Mene su kolege u Beogradu pitale da li je moguće da se u jednoj gradskoj skupštini desi da jedan uposlenik javnih institucija ukrade telefon novinaru. Obzirom da se radi o ljudima iz redova mog naroda nije mi bilo prijatno. Da ne bih dužio pročitat ću dopis Tužilaštva. Protiv Župića je podignuta optužnica i u toku je krivični postupak za krivično djelo teška krađa na izuzetno drzak način za koje je propisana kazna od jedne do osam godina zatvora jer je optuženi krađu učinio na izuzetno drzak i opasan način. Izborom ovog čovjeka se narušava dostojanstvo Skupštine i narod će imati prilike da vidi ko ih predstavlja iz redova tih “Evropejaca”, kazao je odbornik Zećirović.

– Gdje je bio telefon direktora Sandžak TV do skoro. On je ukraden u prostorijama Skuptine grada Nvoog Pazara. Ja vjerujem da odgovornost Župića nije u onoj mjeri velika koliko onih koji su dobacili telefon i koji su ovo sve organizovali. Sad se pojavio telefon, poslije dvije godine. A ne zna se gdje je bio. Ja želim da se obezbijedi video nadzor u ovoj sali, kako se te scene ne bi više ponavljale, kazao je dr. Admir Muratović.

 

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.