Poslednji rezultati analiza voda u Novom Pazaru: Zbog izlivanja kanalizacija pronađena ešerihija koli

0
1789

Poslednje analize površinskih voda u Novom Pazaru, urađene prošlog novembra, pokazale su da zagađenost reka naglo raste. Negde su vode takozvane pete kategorije, najlošije, a pronađene su i fekalne bakterije, kao što je ešerihija koli, zbog izlivanja kanalizacija.

Ispitivanja su rađena na 10 lokacija na teritoriji grada i pokazala su da je čistoća vode „u direktnoj vezi sa lokacijom“.

“Raška, Jošanica, Trnavica, Seževska i Ljuska reka, kod svojih izvora, su u takozvanoj drugoj klasi. Kod hotela „Vrbak“ voda reke Raške je u trećoj, a na izlazu iz grada prelazi u petu, najlošiju kategoriju, kojoj pripadaju još Jošanica i Trnavica”, objasnila je biološkinja Monika Dudić.

Mikrobiološka ispitivanja pokazala su i prisustvo koliformnih bakterija i povećanog broja ešerihije koli. To je posledica izlivanja kanalizacije.

Po tom kriterijumu, pojasnila je Dudić, Raška i Jošanica, u gornjem toku, kod Kruševačkog mosta, spadaju u treću klasu, u četvrtoj su Deževska i Ljudska i Raška na izlasku iz grada, a Trnavica, Jošanica kod ušća u Rašku i Raška u samom centru grada su u petoj kategoriji.

Dudić je naglasila da bi ovakve analize trebalo da se rade minimum dva puta godišnje.

Van izveštaja o sprovedenom ispitivanju zagađenosti reka, koje je finansirala gradska uprava, ostali su nalazi o velikim količinama krupnog otpada u rečnim koritima i na obalama. Najviše ima plastike.

I prethodnih godina rađene su analize rečnih vodotokova u ovom kraju. Sve vreme stručnjaci upozoravaju na sve lošiji kvalitet vode u rekama, koja zbog velike zagađenosti ne može da se koristi ni za zalivanje bašta.

Reke liče na ploveće deponije smeća, koje dalje „poguraju“ krv ispuštena iz klanica u kanalizacionu mrežu, vode iz fabrika za proizvodnju odeće od džinsa i prerađivača kamena.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.