Popravka vodovoda na Glišinoj vodi

0
4

Priboj – Višedecenijski problem sa pucanjem vodovodnih cevi na lokaciji Glišina voda, zbog aktivnog klizišta na ovom području, uskoro bi trebalo da bude u potpunosti rešen.

Naime, krajem septembra počeli su radovi na zameni 200 metara dotrajalih čeličnih cevi fi 350, koje su stare blizu pola veka, i to na najkritičnijoj deonici, gde je klizište i najizraženije, od podvožnjaka na Mostini, pa do ulice za naselje Glavica, koje je takođe ugroženo ovim klizištem. Na ovom delu je vrlo često dolazilo do pucanja glavnog cevovoda, zbog pomeranja tla, a otklanjanje kvara bilo je uvek otežano, zbog saobraćaja na regionalnom putu Priboj – Bistrica sa jedne i železničke pruge Beograd – Bar, sa druge strane.

Pre koju godinu postavljeni betonski elementi „nju džersi” i kamena drobina, na jednoj kolovoznoj traci, samo su dodatno otežali otklanjanje kvarova na ovoj kritičnoj deonici. Relativno česti kvarovi na magistralnom vodu za Stari Priboj uzrokovali su i probleme u redovnom vodosnabdevanju potrošača ovog dela grada i dalje Mramorja, Rače i Uvca, a za JKP „Usluga” stvarani su veliki gubici vode.

Dosadašnje čelične cevi menjaju se polietilenskim, istog promera, a koje su mnogo otpornije na pritisak, pa ne bi više trebalo da dolazi do pucanja magistralnog voda i čestih kvarova.

Nove cevi najvećim delom već su položene u iskopane kanale, sledi izrada šahti gde će se izvršiti prespajanje cevovoda, pa će samo u tom periodu potrošači Starog Priboja ostati bez vode. Sve bi trebalo da bude gotovo u narednih sedam dana.

Sredstva za popravku ovog dela vodovoda na lokaciji Glišina voda, u vredonsti od nekoliko miliona dinara, obezbdila je opština Priboj.

Već naredne nedelje trebalo bi da otpočnu radovi i na saniranju još dva velika kvara na primarnoj vodovodnoj mreži. U Potpeću, posle Fabrike vode, trebalo bi da se zameni ventil i svi fazni elementi na cevovodu fi 600, kao i ugradnja sličnog ventila u Kratovskoj reci, na cevovdou izvora sirove vode Bjeličkovica.

Vrednost ove investicije je 2,5 milina dinara,a sredstva su obezbedili lokalna samouprava i JKP „Usluga”.

Saniranjem ovih kvarova, eliminisaće se dosadašnji značajni gubici vode, a poboljšaće se ukupno vodosnabdevanje u gradu, pogotovu na višim kotama, kako u gradskom tako i prigradskom delu, koji i ovog leta često nisu imali vode ni za piće, niti za tehničke potrebe.

Glas zapadne Srbije


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.