Popis iz 1943. dokaz da Bošnjaci Prizrena i Dragaša nisu “Bošnjaci od juče”

8
240

Autor: Radio Gora

Popis stanovništva kojeg je 1943. godine napravila Albanija dokazuje da Bošnjaci Prizrena i Dragaša nisu “Bošnjaci od juče”, kako neki kažu i tvrde. Bošnjaci Prizrena i Dragaša su te davne 1943. godine, kada je nacionalna odrednica Bošnjak bila namjerno ugašena na našim prostorima, a njima bilo zabranjeno da se izjašnjavaju kao Bošnjaci, za Albaniju bili Muslimani (Bošnjaci) i imali pravo da se izjasne kao Bošnjaci. Ujedno, ovo je još jedan dokaz da nacija Bošnjak nije ništa novo i da je uvijek postojala, osim na prostoru Jugoslavije gdje je bila sistematski svim sredstvima uništavana i gašena.

Ministri spoljnih poslova Njemačke i Italije su Bečkim sporazumom 1941. godine okupiranu Jugoslaviju podijelili na svoje interesne zone. Nakon nekoliko izmjena i dopuna sporazuma, u maju 1941. teritoriju okupirane Jugoslavije podijelili su u korist tri države: Italije, Bugarske i Njemačke.

Većina teritorija pripadala je italijanskom okupacionom području, koje je pridruženo takozvanoj Velikoj Albaniji sa 4 prefekture: Peć, Priština, Prizren i Debar, sa 19 potprefektura, 13 gradskih opština (bashkia), 161 opština, 1.501 selom, sa ukupno 841.544 stanovnika.

Ovom području pridruženi su Ulcinj i Tuzi, koja su ušla u prefekture Korča i Skadar. U sastav prefekture Prizren ušla su sva sela Dragaša i Prizrenske Župe i Podgora. Od strane Kraljevine Albanije ova teritorija smatrana je oslobođenom, pa je vlada formirala Ministarstvo oslobođenih oblasti (Ministria e Tokave të Liruara) sa svim administrativnim organima.

Region Mitrovice pridružio se njemačkoj interesnoj zoni, koja je obuhvatala oblasti Mitrovice, Podujeva, Vučitrna i Novog Pazara, koje su bile dio Nedićeve Srbije.

Region skopskog i kumanovskog okruga, kao i dio okruga Gnjilane, Kačanik, Vitina, te i Preševo i Bujanovac, pripadali su fašističkoj Bugarskoj.

U dosad objavljenim radovima, period Drugog svjetskog rata, naročito administrativna podjela i stanovništvo Dragaša i Prizrenske Župe i Podgora, nije detaljno obrađen. Kraljevina Albanija je tokom 1943. godine na teritoriji „Oslobođenih oblasti“ uz pomoć uspostavljene administracije i službenih matičara (imama) sprovela popis stanovništva.

U popisu su figurirale pet kategorija.

– U prvoj kategoriji popisani su muslimani (Bošnjak) sa dvije potkategorije: prva, sa albanskim porijeklom i albanskim maternjim jezikom i, druga, sa albanskim porijeklom i slavenskim maternjim jezikom.

Kod stanovništva Dragaša i Prizrenske Župe i Podgora u podacima nema razlike prema nacionalnosti, jer je kompletno stanovništvo zavedeno pod kategorijom muslimani (Bošnjak), prva potkategorija – albansko porijeklo i albanski maternji jezik. Međutim, u izvještajima o stanju i funkcionisanju opština iz tog perioda i otvaranju škola, jasno se ističe „da postoji velika potreba jer vrlo veliki dio stanovništva koristi strani jezik, a ne albanski”.

– U drugoj kategoriji popisani su pravoslavci (ortodoksi, katolici i cigani) sa albanskim porijeklom i albanskim maternjim jezikom.

– U trećoj kategoriji popisani su pravoslavci sa tri potkategorije. Prva potkategorija su sa srpskim porijeklom i srpskim maternjim jezikom, druga potkategorija su sa bugarskim porijeklom i bugarskim maternjim jezikom i treća potkategorija su cigani srpskog porijekla i sa srpskim maternjim jezikom.

– U četvrtoj kategoriji su popisani jevreji, dok su u petoj ostali.

Dragaš na popisu stanovništva u Kraljevini Albaniji

Od 1. maja 1941. godine Dragaš (Gorski srez) službeno ulazi u sastav Kraljevine Albanije, kao potprefektura (nënprefektura). Potprefektura je bila jedna od karika lokalne uprave tadašnje Albanije. Pod njenom ingerencijom nalazili su se opštinski policajci i zvanični matičari (imami). Na čelu potprefekture bio je potprefekt sa zamjenikom i sekretarom koje je imenovao prefekt.

Potprefektura Dragaš bila je podijeljena u 4 opštine (komune): Opština Centar sa sjedištem u Dragašu, opština Opoja sa sjedištem u Belobrodu, opština Brod sa sjedištem u Brodu i opština Kruševo sa sjedištem u Kruševu. Kompletna administracija vođena je na albanskom jeziku.
Administrativna jedinica „komuna” obuhvatala je nekoliko sela. Selo sa najboljim mogućnostima komunikacije proglašeno je centrom opštine. Na čelu opštine bio je predsjednik (gradonačelnik) sa sekretarom i opštinskim vijećem sastavljenim od čelnika („kryepleqtë”).

Kompletno stanovništvo potprefekture Dragaš upisano je u prvoj kategoriji – muslimani (Bošnjak) sa albanskim porijeklom i albanskim jezikom.

U opštini Opolje ušla su 17 sela sa albanskim stanovništvom, dok je u opštini Centar Dragaš bilo ukupno 15 sela, od toga 13 sela sa muslimanskim stanovništvom i dva sela sa albanskim stanovništvom (Shajnë i Xërxë).

Brod je bio opština sa muslimanskim stanovništvom, dok su u sastav opštine Kruševo ušla četiri sela sa muslimanskim stanovništvom.

Ukupan broj stanovnika albanskog porijekla (opština Opolje i dva naselja u opštini Centar) bio je 8.807 stanovnika, dok je ukupan broj stanovnika Gore 11.030.

Tokom 1942. godine bilo je zahtjeva da se opštine Brod i Kruševo ujedine zbog finansijskih problema ali do kraja rata su djelovale kao zasebne opštine.

Najveće selo u gorskom dijelu bio je Brod (2.479), zatim Restelica (1.313), Vraništa (713), Globočica (646), dok su najmanja sela bila Bačka (221), Kruševo (257) i Dragaš (286).

Prizrenska Župa i Podgor na popisu stanovništva u Kraljevini Albaniji
Današnja naselja Prizrenske Župe i Podgora u Kraljevini Albaniji bila su unutar prefekture Prizren, podijeljena u tri opštine: Lokvica, Ljubižda i Sredska. Sama prefektura Prizren (Prizreni), pored podjele na 4 potprefekture, bila je podijeljena i na 8 opština.

1. Gradska opština (Bashkija) sa 4 naselja.
2. Opština Damjan (Damjanit)
3. Opština Lokvica (Llokvicës) u kojoj su ušla 7 sela (među kojima i Jablanica, Lokvica, Manastirica, Nebregošta, Rečane).
4. Opština Ljubižda (Lubuzhdës) u kojoj su ulazila 9 sela (među kojima i Grnčare, Ljubižda, Novo Selo i Skorobišta).
5. Opština Gornja Srbica (Serbica Epër) u kojoj su ulazila 11 sela.
6. Opština Sredska (Sredskës) u kojoj su ulazila 13 sela (među kojima i Drajčići, Gornje Selo, Gornje Ljubinje, Donje Ljubinje, Mušnikovo i Planjane).
7. Opština Žur (Zhurit) u kojoj su ulazila 17 sela.
8. Opština Zjum (Zymit) u kojoj su ulazila 14 sela.

U sastav opštine Lokvica (Llokvicës) ulazila su 7 sela u kojima je živjelo 87% muslimanskog stanovništva i 13% pravoslavnog stanovništva. Jedna porodica sa 19 članova, u samom selu Lokvica, popisana je kao pravoslavna sa albanskim porijeklom i albanskim maternjim jezikom.

U sastav Ljubižda (Lubuzhdës) ulazila su 9 sela u kojima je živjelo 74% muslimanskog stanovništva i 26% pravoslavnog stanovništva. U muslimansko stanovništvo ulazilo je i albansko stanovništvo.

U opštini Sredska (Sredskës), koja je obuhvatala 13 sela, živjelo je 46% muslimanskog stanovništva i 54% pravoslavnog stanovništva.

Ukupan broj porodica muslimanskog porijekla (u sve tri opštine), ne uzimajući u konačni broj albansko stanovništvo, bio je 1.181 porodica sa 7.574 stanovnika.

Najveće selo u sve tri opštine bilo je Jablanica (1.069), zatim Skorobišta i Gornje Ljubinje sa istim brojem stanovnika (876).

IZVORI I LITERATURA
Arhivski izvori:
Arkivi Qendror Shtetëror – AQSH Tirana, Albanija
Fondi Ministria e Tokave të Liruara
Fondi Zyra Qëndrore e Statistikës
Fondi Prefekturat dhe komunat e Tokave të Liruara
Fondi Nënprefektura e Tokave të Liruara
Fondi Institucionet e vogla të Tokave të Liru

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

 1. Jadna ste nacija Bošnjaci kada ste iskopali albanska dokumenta iz 1943, gde su vas upisali prvo kao muslimane, onda kao bošnjake ali albanskog porekla i sve to na albanskom pismu koje je nastalo 30 godina pre WW-2 .Jedna zaostala i nepismena nacija je uspela da vas asimilira i ubedi da ste prijatelji i braća, a nisu vam dali ni da pišete svojim pismom, tj srpski.
  Sa druge strane kod Srba ste uvek bili muslimani, danas Bošnjaci, za vreme kralja imali ste svoju hranu i hodže u vojsci i mnogi muslimani su ratovali i ginuli za Srbiju, jer ih je jedno ona priznala kao ravnopravan narod, a kod Turaka i Albanaca će te nestati kao što vas već nema na Kosovu.

  7

  4
  • Jadna je ta nacija koja umire za tudjom zemljom zbog koje kidise na tudju sirotinju vrsi GENOCIDE i hrani se MRZNJOM FALSIFIKATIMA LAZIMA..Sto se ovog popisa tice pod rijecju .Albanac podrazumjevalo se drzavljanstvo dok je sto se tice nacije jezika i vjeroispovjesti svak imao pravo da se izjasni kako hoce.Ako je htio da upise samo vjersku pripadnost na pr Musliman s VELIKIM M mogao je.Albanci su nas oduvijek priznavali kao naciju i koristili su nase historijsko ime Boshnjaket..Bosnjacke Mahale postoje od pamtivijeka u Skoplju i Kosovskoj Mitrovici na pr.Albanci u novije vrijeme radije koriste naziv Lagja e Bosnjakeve umjesto Bosnjak Mahalla jer zele da koriste Albansku rijec umjesto Turske -Mahala..Stranci Bosnjacku Mahalu u Kosovskoj Mitrovici nazivaju jako lijepim imenom Litlle Bosnia MALA BOSNA..srbi umjesti naziva Bonjacka Mahala radije koriste naziv Ulica Kralja Petra..Albansko pismo ne postoji ni dan danas kao sto ne postoji ni srpsko.Albanci pisu Latinicom a Pravoslavci u Crkvama Cirlicom i Grckim Alfabetom koji je pak nastao od Semitskog tj staroapskog pisma..Latinski jezik i pismo se koriste u Katolickim crkvama a CRKVENO SLAVENSKI i CIRILICA [a ne tzv srpski niti nepostojece srpsko pismo] I Grcki Alfabet [ALEF I BET su Arapski Harfovi] u Ortodoksnim [tzv pravoslavnim crkvama] bas kao sto se u dzamijama koristi Arapski jezik.To naravno NE CINI Albance Muslimane Arapima bas kao sto ni Crkveno Slavenski jezik i ime ne cini Albanskog pisca i pravoslavnog Hriscanina Pjetra Bogdanija srbinom..Uostalom i Rusi se mole Bogu na Crkveno Slavenskom jeziku pa ih to ne cini srbima niti Rusku crkvu cini srpskom..Puno Albanaca se zove Vladimir Bogdan Djoka [Xhoka] Olga Ljiljana [Qavolli na pr] a ti reci nekom od njih da on nije Albanac vec na pr srbin a on ce pomenuti tvoju gospodju mamu.Petar znaci stijena a Stefan kruna na Grckom ali ta imena ne cine nijednog Albanca manje Albancem niti ga cine Grkom ili srbinom na pr..U Grckoj na Svetoj Gori postoji groblje i crkva koja se zove ARBANASKI PIRG -Pirgos Arvanites na kome se sahranjuju Albanci PRAVOSLAVCI a naziv Hilandar je Albanski Hylli i Ndare.Grcki arheolozi uce Albanski jezik dijalekt Arvanites jer bez njega ne mogu da prevedu stare tekstove s brojnih starogrckih dijalekata..
   Zapisano je da su 1920 Albanci s Kosova ulazili u crkve kao Albanci Pravoslavci a izlazili kao srbi koji tek treba da nauce srpski…Sacuvane su slike iz manastira Visoki Decani na kojima vjernici nose Albanske bijele kape i nosnju a zene dimije…Srbi iz Orahovca na pr i danas u kucama govore Albanski…

   3

   5
  • NISMO MI UOPSTE JADNI MI IMAMO SVOJU PONOS NE KOPAMO MI NIGDE 1945 SRBI SU PROTERANI NAMA JE ZAMENJENO PREZIME SA IC-NA-I NO MI NIKAD NISMO BILI SIMPATIZERI SIPCA TERORISU NAS DO DANAS OD 1999 NASA GROBLJA SU PUNA TOLIKO O LJUBAVI KRE’ZUBAVIH: ZA VREME KRALJA JE SVE ISTINA SVAKO DOBRO

   6

   1
 2. Vi bušmanjci ste zapravo neka vrsta indijanaca pomešana od ko zna čega nije poznato ni da ste albanci ni srbi ni muslimani ni crnogorci ni hrvati a zanosite ko da ste od svega po malo .Sve u svemu niste ni za ….. Avlijaneri i džumare iz kojih uvek zreči mržnja prema svemu ne muslimanskom a svi imate ić u prezimenu osim pojedinaca koji su opet iz mržnje izbacili ić pa su sad totalno nakaradni kao onaj esad džu-džo ni musliman ni kinez …

  6

  15
 3. @insan
  Albanci su priznavali naciju Bosnjak kad nas niko od srba nije priznavao.Genocidna SHS YU nije priznavala ni Albance kao naciju vec su i njih popisivali kao srbe muslimanske ili katolicke vjeroispovjesti…Ovaj popis su pravili Nijemci i Italijani i svak je mogao da se izjasni kako hoce.Puno Albanaca tvrdi da su porijeklom BOSNJACI..To su na pr Deliqi Xhukiqi Bosnjaku Muhaxheri itd..
  Jako zanimljivo je kako su Svabe i Italijani popisali srbe i jezik kojime oni govore…Svi srbi starosedioci su kao maternji jezik naveli [necete vjerovati] BUGARSKI..Ko mi ne vjeruje nek ode do Velike Hoce Prizrena Gojbulje ili Gnjilana pa nek se sam uvjeri.Torlacki dijalekat Bugarskog jezika tamo se govori i dan danas..Ili nek pokusa da prevede pjesmu GUSTA MI MAGLA PADNALA na BUGARSKI i vidjece da je to jedan te isti jezik..Bas kao sto su to i Bugarski i Makedonski…istim jezikom govore i Bosnjaci Kosova tzv Gorani…
  srbi kolonisti tj dodjosi su pak kao maternji jezik naveli srpski a oni su svi doseljenici iz Crne Gore [Vasojevici Drobnjaci Bulatovici itd] Kralj je te ljude dovodio na zemlju koju je otimao od Albanaca Bosnjaka i Turaka..
  Najbolnija rijec u rijecniku SPC je ALBANAC HRISCANIN PRAVOSLAVAC…SPC uporno dokazuje da Albanci Hriscani Pravoslavci NE POSTOJE i da su to sve samo srbi…SPC ne zeli da zna da Albanci Pravoslavci u Albanji cine cak 21% stanovnistva.. Ako im je ova cifra malo da dodam da je bivsi predjsednik Albanije FATOS NANO bio Albanski NACIONALISTA i borac za veliku Albaniju ali i HRISCANIN PRAVOSLAVAC..I to ni grk ni srbin ni Bugarin vec ALBANAC…A sad SAH MAT za SPC…Bivsi predsjednik Albanije FAN NOLLI bio je ne samo predsjednik i hriscanin vec i PRAVOSLAVNI POP…A sad SPC i SANU guglajte malo…

  10

  6
 4. Navikli smo da nam paganski Srbi negitaju naciju i državu, ali Albanci…kakav bezobrazluk je tvrdnja da smo mi Bišnjaci Albanci…kad je naša matična država postojala nije postojalo ni A od Albanaca…tek poslije prvig svjetskog rata se osniva ta država…ako hoćemo po činjenicama.

  10

  7

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.