Počinje Likovna kolonija „Sjenica 2023“

0
538

Bošnjačko nacionalno vijeće organizira sedmu po redu Likovnu koloniju pod nazivom „Sjenica 2023“, čiji će domaćin biti opština Sjenica.

Program Likovna kolonija „Sjenica 2023“ počinje 21. avgusta i trajat će do 26. avgusta 2023. godine.

Sekretar Vijeća Samer Jusović podsjetio je na današnjoj konferenciji za medije da se kolonija organizira u znak sjećanja na Sjeničku konferenciju i da je Bošnjačko nacionalno vijeće 2017. godine proglasilo 13. i 14. avgust za dane od posebnog značaja za Bošnjake.
„Na konferenciji u Sjenici, održanoj 13. i 14. avgusta 1917. godine, donijeta je Sjenička rezolucija, dokument kojim je od tadašnjih vlasti zahtijevano rješenje pitanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka. Njen značaj ogleda se u tome što je jasno i nedvosmisleno izraženo raspoloženje bošnjačkog naroda o pitanju uređenja Sandžaka, ali i u pogledu rješavanja pitanja Bošnjaka u tom periodu.“

Selektor kolonije prof. likovne umjetnosti Emina Ganić je predočila da je ovogodišnja kolonija međunarodnog karaktera i da učesnici dolaze iz Ankare, Prištine, Skoplja, Sarajeva, Rožaja, Prijepolja, Priboja i Novog Pazara.

 „Likovna kolonija „Sjenica 2023“ je tematska, mi ćemo imati okvire kroz koje ćemo razmenjivati iskustva i znanja, tema je enterijer bošnjačke sobe i ženska bošnjačka nošnja“, kazala je prof. Ganić.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.