PLJAČKA BUDŽETA VIJEĆA – Preko 100.000€ za nepostojeći Memorijalni centar Hadžet

4
1950

Ako ste poželjeli otići na spomen obilježje šehidima Hadžeta, proučiti dovu, il’ Fatihu, možda niste do sada imali informacije da postoji Memorijalni centar Hadžet.

Tragom informacije da takav centar zaista postoji i da je u prethodne 3 godine prebačeno preko 100.000 eura za njega iz budžeta Bošnjačkog nacionalnog vijeća krenuli smo u potragu za Memorijalnim centrom Hadžet.

Ipak, stanovnici ovog novopazarskog naselja nikada nisu čuli za takav Memorijalni centar, niti bilo kakav spomenik, pa čak ni običnu spomen tablu.

Semir Osmanagić je u Visokom pronašao bosanske piramide, no, sigurni smo, da ni on ne bi uspio pronaći MC Hadžet. Više šanse bi imao pronaći sandžačke piramide.

Šalu na stranu, jer ova priča nije nimalo komična. Radi se o zloupotrebi sjećanja na šehide Hadžeta, na šehidsku krv i kosti zarad ličnog bogaćenja i pljačke. Radi se o još jednoj aferi pronevjere novca kroz sistem isisavanja novca iz budžeta BNV po modelu fiktivnih organizacija.

Na čelu Upravnog odbora Fondacije “Memorijalni centar Hadžet” je Fahrudin Mavrić, predsjednik Izvršnog odbora BNV.

Preko budžeta BNV za MC Hadžet u 2020. , 2021. i 2022. je uplaćeno ukupno 10.150.000 dinara, po sadašnjem kursu to je skoro pa 100.000 eura, tačnije 2020 – 1.850.000, 2021 – 4.300.000, 2022 – 4.000.000 dinara.

Ova aktivnost je posebno sporna jer se radi o direktnom sukobu interesa. Fahrudin Mavrić kao predsjednik IO BNV prebacuje sebi novac na Memorijalni centar Hadžet, gdje je predsjednik upravnog odbora. Isto tako utvrđuje i šalje na usvajanje samom sebi izvještaj o aktivnostima.

Izvještaj postoji samo za 2021. godinu. Nigdje se ne navodi iznos sredstava koji su utrošili, niti su jednom cifrom opravdali finansisjka sredstva od BNV. Ne postoji ni lokacija gdje je eventualno izgrađen Memorijalni centar, spomenički kompleks i sl. Zanimljivo je i to da se usvajao izvještaj a da se prethodno nikada nije usvajao plan i program ovog fiktivnog i nepostojećeg Memorijalnog centra.

Da stvar bude skandaloznija, za novodno održavanje Festivala sandžačke sevdalinke FESS za ove tri godine ukupno je prebačeno 500.000 dinara ili 4.200 eura. Kažemo navodno, jer se već godinama ovaj festival ne održava.

Zanimljivo je da se kao aktivnosti navode neke stavke koje su pored budžeta za MC Hadžet opet posebno finansirane sredstvima iz budžeta BNV, tako da ispada da se za jednu te istu stvar duplo izdvaja novac, kao u slučaju Smotre bošnjačkih igara SBONI.

Te 2021. BNV je za SBONI izdvojilo 800.000 dinara (ne ulazi u finansijski dio Fondacije).

Dok je 2020 i 2022. za SBONI opredijeljeno budžetom po 500.000 dinara. Tako da na ovu cifru od 100.000 eura treba dodati i dodatnih 15.000€. Ispada da se Memorijalni centar za šehide Hadžeta bavio igrom i folklorom pred duše šehida.

Portal Sandžačke je nizom istraživačkih tekstova prikazao šemu po kojoj se bukvalno pljačka budžet BNV, a koji u jednom mandatnom periodu iznosi preko 2.200.000 eura (dva miliona i dvjesta hiljada eura). Nadamo se da će nadležni organi, ali i nova većina u BNV pokrenuti ispitivanje misterioznog ispumpavanja novca iz BNV.

Da li će Bošnjaci povjerovati u lažne institucije ili ne, dobićemo odgovor 13-tog navečer.

Izvor: Sandzacke.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. zamislite da kradete i da se bogatite na najvecu bol svih bosnjaka na zrtve genocida ako ne zbog neceg drugog zbog ovoga bi trebalo da se digne sav narod i da krene da hapsi ove zlocince jer covek koji krde i bogati se na racun zrtava genocida je gori od onih koji su pocinili genocid mislim da bi narod trebao da celokupnu bandu protera iz sandzaka sa sve porodicama a islamska zajednica da ih se odrekne i proglasi ih nemuslimanima ovo je zlocin nad zrtvama genocida ovo je skandal ja ove ljude smatram gorim od ratka mladica i ostalig zlocinaca meni su oni isti ako ne i gori

  2. Hocelise konacno ukljuciti potomci ubijenih na Hadzetu?…ili smatraju da to samo IZ mora da radi. A kosti njihovih Djedova i Oceva stoje u nekim kartonskim kutijama po buđavim podrumima….

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.