Plate lekara u bolnici u Novom Pazaru od septembra u skladu sa zakonom

0
19

Opšta bolnica u Novom Pazaru isplatila je prvi deo septembarske plate u skladu sa preporukom Državne revizorske institucije (DRI) nakon što je revizor u julu utvrdio da je bolnica isplaćivala manje plate od zakonom propisanih, izvestila je bolnica državnog revizora u poslerevizionom izveštaju objavljenom na sajtu DRI.

Nije poznato da li će bolnica nadoknadi iznos plate za koji je oštetila svoje zaposlene.

Uprava bolnice je navela da je 20. jula uputila zahtev pružaocu usluga za informacioni sistem „VIT-TNS” d. o. o. Beograd, koji je izvršio izmenu programa za plate i pravilno definisao parametre u delu obračuna dodataka na platu za vreme provedeno na radu – minuli rad i u delu platu za dežurstvo, a u skladu sa odredbama Zakona o platama u državnim organima i javnim službama.

Kako navode, bolnica je isplatila prvi deo septembarske plate tako da od septembarske plate u obračun minulog rada ulaze i efektivni sati rada za prekovremeni rad i dežurstvo, dok je u obračun dodataka na platu za dežurstvo uključen ukupni koeficijent zaposlenog.

Podsećamo, revizor je u julu u izeštaju o reviziji objavio da je bolnica pogrešno izračunavala naknade za dežurstva i minuli rad.

Tada je navedeno da Opšta bolnica Novi Pazar nije pisanom procedurom uredila postupke za obračun plata, dodataka i naknada, a zaposleni su prilikom određivanja dodatka za dežurstvo ili minuli dobijali manje nego što propisuje Zakon o platama u državnim organima i javnim službama.

Konkretnije, dodatak na platu za dežurstvo nije uključivao u osnovicu za obračun ukupni koeficijent zaposlenog, već samo osnovni koeficijent, a propisani dodatak na platu za minuli rad obračunavan je samo na osnovicu koju čini osnovna plata, za redovan rad.

Plate zaposlenih u zdravstvenim ustanovama po osnovu cene rada se utvrđuju na osnovu osnovice, koeficijenta, dela plate po osnovu radnog učinka i obaveza koje zaposleni plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, podseća revizor.

Ukupan broj zaposlenih radnika u Opštoj bolnici Novi Pazar na dan 31. decembar 2019. godine iznosio je 750, od čega je 674 na neodređeno vreme i na određeno vreme i usaglašen je sa maksimalnim brojem zaposlenih.

Od toga, 158 je doktora medicine,a 407 medicinskih radnika sa srednjom i višom školom.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.