Pazar ima 253 ljekara specijalistu ispod prosjeka!

7
217

Piše: Dženan Koca

Postavilo se pitanje nedostatka stručnog kadra, specijalista pojedinih oblasti medicine, kadrovskih rešenja…itd. Imali smo motiva i želje da izvršimo jedno mini istraživanje: koliko se u Opštoj bolnici Novi Pazar ulagalo u stvaranju stručnog kadra? Da bi videli da li se dobro radilo na stvaranju i negovanju medicinskog kadra u Opštoj bolnici Novi Pazar, morali smo naći neki primer da bi uporedili i videli kakvo je stanje na terenu.U cilju poređenja, uzeli smo kao parametar Opštu bolnicu Kraljevo i Opštu bolnicu Užice. Pomenuti gradovi su izabrani jer se nalaze u blizini Novog Pazara i imaju približno isti broj stanovnika. U narednom grafikonu dajemo broj stanovnika za ova tri grada.

U cilju poređenja kadrovske politike koja se sprovodila u periodu od minimum deset prethodnih godina,u narednom grafikonu dajemo broj specijalista Opšte bolnice po gradovima.
Grafikonom je predstavljen broj specijalista OB Užice koja ima 253 specijalista, OB Kraljevo koja ima 219 specijalista i OB Novi Pazar koja ima 121 specijalistu.
Pored prethodnog je bilo interesantno analizirati broj specijalizanata na 1000 stanovnika. Prethodni pokazatelj je poražavajući za Novi Pazar jer daje broj 0,96 specijalista na 1000 stanovnika dok je taj broj za Kraljevo 2,18 i za Užice 3,24.
Na osnovu ove kratke analize nameće se zaključak da u Novom Pazaru nedostaje minimum 98 specijalista da bi se izjednačio sa brojem specijalista (na 1000 stanovnika) sa OB Kraljevo, a da bi se izjednačio sa OB Užice nedostaje 204 specijalista.
Prethodnom anlizom se nameće zaključak da se posvećivala mala pažnja u kreiranju specijalizovanih kadrova tokom desetogodišnjeg perioda.
Specijalizacije je bilo veoma teško dobiti I zbog toga je jedan broj lekara otišao put zapadnih zemalja jer nisu mogli da napreduju u profesionalnom smislu.
Smatram da su doktori medicine najobrazovaniji članovi društva koji imaju veoma važnu ulogu u zajednici.Ovi podaci su poražavajući kako za nas kao društvo, tako i za Opštu bolnicu Novi Pazar i za njihov menadžment.
Veći broj specijalista bi omogućio bolje lečenje pacijenata Novog Pazara-Sjenice-Tutina i okoline, kvalitetniji zdravstveni sistem i doprinelo osećaju komfora i boljeg izlečenja, a ljudi nebi preferirali idu u Kraljevo, Kragujevac ili Beograd na lečenje. Tako bi prihodi od zdravstvenog osiguranja ostajali u našoj bolnici i ona bi imala benefite.
Jedna od pozitivnih praksi je dovođenje stručnjaka iz Beograda koji zajedno sa našim lekarima operišu i na taj način prenose znanje našim specijalistima.Ovakvu pozitivnu praksu treba nastaviti.
Pre nego što budemo davali komentare bolje da se ujedinimo oko ideje podizanja zdrastvenog sistema na veći nivo u Novom Pazaru i pokušamo da ove brojke izmenimo.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

 1. Svaka čast za javno istupanje sa činjenicama,
  Bato!!!
  Negde mora da se počne a promene leže u svakom pojedincu!
  Dosta je više nepotizma i treba ovim nečastivima stati jednom na kraj!!!
  Iskoristili su svaku moguću priliku, koristi je i u ovom trenutku ovaj koji je na čelu OB, za svoju korist a na račun svih nas!!!
  Sram ih bilo, MORAJU DA ODGOVARAJU!!!
  A odgovaraće i na ovom, a Boga mi i na onom svetu za ovo što su uradili SVOM narodu koji ih je postavio tu gde jesu!
  Narod nek se opameti i neka im sudi!!!
  Sram ih bilo!!!! Nema načina da se iskupe!!!!

 2. Bravo Bato,znaci nije se ulagalo u razvoj strucnog kadra i nezadovoljan si menadzmentom. Lijepo Toba, pa podrzavas li jos menadzment i generalnog menadzera Ljajica? Hoces li da izadjes iz SDP-a Toba? Kako se zaposljava u bolnici Bato, moze li da se dobije specijalizacija ako nisi clan sekte SDP ?

 3. Clan SDP-a koji koristi bolnicu kao fabriku glasova poziva na podizanje kvaliteta zdravstva. Trazi prvo od Rasima i komsije Meha da to vise ne rade i ne podrzavaj ih, a ne drzi nam lekcije ovde, znamo ovo.

 4. Pa sta pises ti o ovome. Ti podrzavas Rasima Ljajica koji kadruje i ucenjuje sa Mehom i Djerlekom oko specijalizacija i zaposljavanja. Svi koji stojite iza ovog zlocinca ste saucesnici u ovome. Posalji ovo Rasimu i psu Kasimu.

  • Specijalizacija je projekat koji traje godinama, i zato se biraju “najbolji”.
   Ali nazalost u komisiji sede “najgori” tako da se sansa najboljim daju u nekom bekeraju,kao sto je to bio slucaj u Sjenici gde devojka daleko iznad proseka zavrsava medicinski fakultet i nakraju dobije otkaz u pekari u kojoj je radila jer eto( gazdi) netreba takva popularnost.
   … a onaj debil od prdsednika opstine ganja sojke zbog popularnosti….mislim,jad i beda.
   P.s. I na kraju smo tu gde jesmo

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.