Pavinopoljac Ilija Rmandić ljubav prema konjima pretočio u zanimljiv porodični posao (video)

0
114

Zahvaljujući Iliji Rmandiću iz Pavinog Polja koji je svoju ljubav i strast prema konjima pretočio u uspješan porodični posao, turistička ponuda naše opštine od prije četiri godine bogatija je za novi  sadržaj.

Naime, gajeći konje, Ilija je došao na ideju da organizuje ture jahanja, i da oni, koji to vole i žele, takođe uživaju u prirodi. Ljubav prema konjima ali i zavičaju, bila je presudna da Ilija napusti neizvjestan i pun strepnje i brige život koji je do tada vodio živeći i radeći širom Crne Gore, Srbije ali i Rusije, i da se vrati u svoju rodnu Draškovinu, i bude svoj na svome.

Gostujući u emisiji „Turističke atrakcije Bijelog Polja“ Radija Bijelo Polje, Rmandić priča da je uz konje odrastao, a i danas, u društvu Groma, Cezara, Mrvice, Male Magije, Čarolije, Mistera, Gulivera, Oskara, Bambija i drugih konja,  provodi svaki slobodan trenutak.

“Dok sam sa tetkom kao dijete čuvao ovce uvijek smo vodili i konja kojeg sam često jahao, jer je tetki bilo žao da idem pješke i da se umaram. Od tada pa do danas, nije se mnogo toga promijenilo, jer su konji i dalje moja velika ljubav, strast, ali i prijatelji. Upravo je i ta ljubav prema konjima, dobrim dijelom uticala na to da se vratim na selo i počnem da živim nekim mirnijim životom”, prisjeća se Ilija.

Kako kaže, u Pavinom Polju je našao svoj mir i slobodu.

“Život mi jeste težak  ali je jednostavniji. Radim ono što volim, to me ispunjava. Ne trčim po građevini, ne čekam platu koja kasni, ne brinem hoću li moći platiti kiriju. Ovdje imam skromna primanja, svoj život i svoj mir. A kad pojašem  miljenika Groma, e to je, posebna priča. Tada sav umor nestaje, i dok jurimo u galopu, nema srećnijeg od mene”, priča Ilija, a lice mu se ozari.

Turizmom se, kaže, bavi skoro osam godina, i srećan je, jer je uspio da spoji zadovoljstvo i posao.

“Trebalo je dosta vremena da donesem tu odluku, jer sam znao da to traži dosta odricanja i zahtijeva mnogo vremena. Plašio sam se da neću uspjeti, zbog ostalih poslova koje imam na svom gazdinstvu, ali sam ipak uspio i srećan sam zbog toga, drago mi je što ljubav prema konjima i jahanju mogu da podijelim sa drugim, što ljude mogu da naučim da jašu i da im priuštim nezaboravnu avanturu u prirodi”, naglasio je Rmandić.

Sada ima 20 konja sa podmlatkom, a organizuje rekreativna i avanturistička jahanja.

“Radim jahanja od par sati, dnevna i višednevna. Gosti dolaze sa svih strana svijeta i tako me uvijek obraduje neko novo poznanstvo, bilo da su to stranci ili ljudi sa naših prostora. Svi se oduševe prirodnim ljepotama ovog kraja, a kada jašu konje kroz šume i prostrane livade ushićenju nema kraja”, ispričao je Ilija. Rmandić je učesnik više galopskih trka i daljinskih jahanja, a sa gotovo svakog takmičenja vratio se sa medaljom.

“Isao sam na trke izdržljivosti na kojima se prelaze  distance  čak i preko 100 kilometara, jer ide po etapama. Osvajali smo moji ljubimci i ja i prva mjesta i to više puta, a i onda, kada nijesmo pobjeđivali, našli bi se među najboljima. Prije tri godine godine sam se iz Nevesinja i Bileće vratio sa peharom i osvojenim drugim mjestom u Galopskim trkama, što je rezultat na koji sam takđe jako ponosan”, naveo je Rmandić.

Ilija Rmandić  je prije dvije godine dobio od Turističke organizacije Bijelo Polje  dobio specijalno priznanje  za unapređenje turističke ponude našeg grada i kreiranje novog turističkog proizvoda – jahanje na konjima.

Svi zaljubljenici u konje i prirodu, svi oni koji žele nezaboravnu avanturu, Rmandića mogu kontaktirati putem fb profila “Na Konjima Kroz Prirodu”.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.