Otvoren put Podgorica – Gusinje preko Albanije

0
6008

Predsjednici Vlade Crne Gore i Albanije Zdravko Krivokapić i Edi Rama otvorili su danas zajednički granični prelaz, Zatrijebačka Cijevna – Grabon između dvije zemlje, uz prisustvo Hermana Špica, otpravnika poslova Delegacije EU u Crnoj Gori. Projekat izgradnje puta Dinoša-Cijevna Zatrijebač bio je planiran kapitalnim budžetom za 2019. godinu, a tadašnja Vlada koju je vodio Duško Marković je opredijelila oko 10 miliona eura.

Kako je saopćeno iz kabineta predsjednika Vlade, taj granični prelaz izgrađen je 2017. godine uz podršku Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, a sve u cilju povezivanja Podgorice i Gusinja preko Albanije.

“Izgradnja je koštala oko 720.000 hiljada eura, od čega je Evropska unija obezbijedila skoro pola miliona eura. Otvaranje predmetnog zajedničkog graničnog prelaza sa Albanijom usmjereno je ka sveobuhvatnoj valorizaciji turističkih, ekonomskih i privrednih resursa obje države. Zajedničkim sprovođenjem graničnih procedura od strane policija i carina Crne Gore i Albanije, pojednostaviće se i ubrzati prelaženje državne granice principom jednog zaustavljanja, racionalnije koristiti resursi, smanjiti troškovi transporta roba u duhu implementacije Projekta Transportne zajednice „CONNECTA“, unaprijediti saradnja između graničnih službi i efikasnije sprečavati i otkrivati svi oblici prekograničnog kriminala”, navode u Krivokapićevom kabinetu.

Crna Gora sada ima tri zajednička granična prelaza – dva sa Albanijom i jedan sa Bosnom i Hercegovinom i to: Sukobin – Murićani, otvoren 2009. godine i Vraćenovići-Deleuša otvoren 2020. godine.

“Vlada posebnu zahvalnost duguje Evropskoj uniji na pomoći i podršci u izgradnji granične infrastrukture, ostvarujući partnerstvo, međusobno povjerenje i zajedničku odgovornost za bezbjednost granica, kao uslova unutrašnje bezbjednosti i dijela ukupnog bezbjednosnog sistema države”, dodaju u kabinetu premijera.

Putni pravac Dinoša-Cijevna Zatrijebač, koji vodi od Podgorice do Gusinja, preko Albanije znatno će skratiti putovanje od dosadašnje trase koja je išla preko graničnog prelaza Božaj.

Dužina putnog pravca Dinoša-Cijevna Zatrijebač je 17,3 kilometara.

Završetkom ovog putnog pravca, udaljenost od Podgorice do Gusinja iznosi oko 60 kilometara.

Izvor: CdM


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.