Otpočela kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

0
173

Šta je okidač za nasilje nad nekom osobom složeno je pitanje i treba ga promatrati s više aspekata. S posmatranjem bezbjednosti po veličinama sredine ili prema kulturološkim razlikama moguće je naći i faktore poput toga da je u manjim sredinama primjetnija sigurnost u javnom prostoru uz mogućnost bržeg, čak i grupnog reagovanja u smislu zaštite.

Ali kada govorimo o porodičnom nasilju koje je shvaćeno kao nešto lično i privatno, u manjim sredinama manji je i broj prijava nasilja jer, možda, nisu dovoljno zaštićeni podaci ili postoji bojazan kod ljudi koji prijavljuju da ne dođu u neprijatnu situaciju jer se u malim sredinama sve brzo i lako saznaje. Rekla bih i stigmatizacija i predrasuda o tome da je, možda, žena kriva, da ne postoji dovoljno pravdanja za to da ona treba da prijavi. I zato imamo situacije da se u manjim sredinama nasilje znatno manje prijavljuje, kaže, između ostalog, prof. dr. Semrija Smailović Departman za pedagoško-psihološke nauke UNINP

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici u primjeni je od 2017. godine i predviđa niz mjera.

-To su hitne mjere koje policijski službenik nakon što primi prijavu da je došlo ili će doći do nasilja u porodici na licu mjesta može izreći jednu ili obje hitne mjere. Jedna od njih je udaljenje iz stana I druga je zabrana komunikacije, odnosno prilaska žrtvi u trajanju do 48 sati. Nakon toga, javni tužilac može predložiti produženje mjere do 30 dana a onda sud donosi konačnu odluku, ističe prof. dr. Semra Dečković rukovodilac Departmana za pravne nauke UNINP.

(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.