Otklanjaju se posljedice nevremena i procjenjuje šteta, povukle se rijeke u korita u Novom Pazaru

0
641

Zbog nevremena, u Novom Pazaru je proglašena vanredna situacija. Na nekoliko mesta izlile su se reke Raška, Jošanica i Trnavica, ali su se povukle u svoje korita.

Trenutno je Trnavica dva metra niže u odnosu na jučerašnji vodostaj koji je izazvan nevremenom. Ona je sinoć napravila i najviše problema.

Sva raspoloživa mehanizacija i dalje je na terenu, a iz Odeljenja za vanredne situacije kažu da je šteta velika, ali da građani mogu prijaviti štetu na broj 1985.

Ukoliko ne dođe do ponovnih padavina, očekuje se da će reke ostati u svojim koritima.

Tokom nepogode nije bilo ugrožavanja života ljudi, ali su vatrogasci-spasioci intervenisali dvadesetak puta.

Zbog nemogućnosti kišne kanalizacije da prihvati svu vodu, glavne gradske ulice bile su poplavljene, a voda je ušla i u brojne kuće i lokale.

Podatak sa jedne meteorološke stanice kaže da je u Novom Pazaru na pojedinim mestima palo 65 litara kiše za sat vremena.

Reka Raška se izlila u Jerki i Postanju poplavivši velike površine njiva i vrtova.

 

Dupljak: Nezapamćeno nevreme u Novom Pazaru, velika šteta

 

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru Ismail Dupljak kaže da su podneli izveštaj komandantu gradskog štaba.

“Voda je čista za upotrebu. Naš Zavod za javno zdravlje nije imao prijava za situacije gde su oni nadležni”, poručuje Dupljak.

Ističe da su analizirali putnu infrastrukturu koja je dosta oštećena.

“Napravili smo raspored građevinskih mašina koje će da rade na sanaciji terena. U toku dana će sve to da se radi, radilo se kasno noćas iza ponoći, ulice su oštećene od blata, mulja, smeća, nakon toga oprane i sada radimo dodatne stvari kako bi doveli stanje kako je bilo i pre”, dodaje Dupljak.

Jedan deo grada je bio bez struje, ali Dupljak ističe da je normalizovano snabdevanje električnom energijom.

“Takođe će građanska komisija i komisija za poljoprivredno zemljište da krenu u obilazak građevinskih objekata i poljoprivrednog zemljišta, jer je grad padao skoro sat vremena što je nezapamćeno na ovim prostorima”, poručuje Dupljak.

Dodaje i da je za sat vremena na nekim mernim mestima u gradu palo preko 66 litara vode po kvadratnom metru, što je takođe nezapamćeno.

Poručio je i da građani mogu da prijave štetu na broj 1985.

“Posle toga će komisija kojoj smo nadležni i naša javna preduzeća da krenu u saniranje štete komunalne infrastrukture i svega”, dodaje Dupljak.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.