Otišao je, a nismo se poselamili

1
2915

Prije par dana, najimpozantnija ličnost Islama u Srbiji, Muamer Zukorlić, preselio je na bolji svijet što je izazvalo velikinemir u svim muslimanskim sredinama u regiji, naročito u Srbiji, ili njegovom Sandžaku.

Bivši sandžački muftija, hodža, intelektualac, akademik, političar i rijedak islamski lider našeg vremena, Muamer Zukorlić, predao je dušu Stvoritelju Svega, na 51 godišnjoj uzrasti. Molimo Allaha da mu se smiluje i da ga učini od stanovnika Dženneta.
Rođen je 15. Februara 1970. godine u selu Orlje kod Tutina, gdje je završio osnovnu školu, nakon koje je upisao Gazi Husrev Begovu Medresu u Sarajevu.
Univerzitetsko obrazovanje je nastavio u Konstantinu, Alžiru, smjer Usuli-Fikh, a postdiplomske studije je završio na Univerzitetu Džinan u Tripoliju, Libanu.
Bio je predavač u Gazi Isa Begovoj Medresi u Novom Pazaru, predavač na Islamskoj Pedagoškoj Akademiji u Novom Pazaru, bio je i prvi dekan ove akademije koja se 2001. godine pretvorila u fakultet Islamskih Studija, kao i prvi rektor Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002. godine.
Vodio je veoma dinamičan i bogat život na vjerskom, kulturnom, društvenom i političkom polju. Postigao je izvanredne rezultate u pogledu afirmacije islamskih vrijednosti, interesa bošnjačkog naroda i očuvanja muslimanske zajednice u Sandžaku i Srbiji.
Bio je inicijator za osnivanje Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti, Bošnjačke Kulturne Zajednice i političke partije Stranka Pravde i Pomirenja.

Iako se suočavao sa raznim izazovima i provokacijama, bio je uzdignute glave, otvoren i hrabar kada je bilo u pitanju isticanje islamskih vrijednosti, iznošenje svog mišljenja i interesa bošnjačkog naroda.

Kada god je bio pozvan u debatne emisije napojedinim TV kućama u Srbiji, imao je hrabrost da otvoreno kritikuje promociju nemorala, koja se sprovodikroz emisijetipa „Rijalitija“, teje govorio je da dozvoljavanje nemorala i indiferentan stav prema ovim pojavama može uništiti jedan narod ili državu. Zbog toga, njegova smrt nije dotakla samo srca njegovog bošnjačkog naroda, muslimana Balkana, već i mnogih nemuslimana koji žive na Balkanu i koji su imali priliku da prate njegove debate i govore.

U životu jedne zajednice, najtragičnija smrt je smrt velikanatog naroda, koji je svojoj zajednici i čitavom ljudskom rodu dao novi život, koji je bio istinski graditelj i dobar učitelj, vođa neospornih intelektualnih i moralnih vrijednosti, koji je svom narodu ulijevao energiju, sigurnost i nadu. Onaj koji je podučavao da čovjek koji vjeruje u Allaha, nema pravo da hoda zemljom nadmeno i da treba biti moralan i ponosan ali nikada uobražen, treba biti hrabar ali nikada tiranin, treba biti skroman ali nikada potcijenjen, povjerljiv i pravedan ali nikada varalica i nepravedan, i da tokom čitavog svog života treba raditi da svijet oko sebe učini boljim, ljepšim, naprednijim, sigurnijim i sretnijim mjestom.
Da, svaka će duša okusiti smrt i svi ćemo napustiti ovaj svijet, ali za razliku od napuštanja ovog svijeta tirana, nepravednih, kriminalaca, čijim se odlaskom ljudi raduju i osjećaju sigurnijim, smrt dobrih ljudi, onima koji su služili svome narodu i čitavom društvu, padne teže i tužnije.

Neka se Allah smiluje svim ljudima koji su svijet oko sebe uljepšavalisvojim besmrtnim djelima i neka im mezar bude mjesto u kojem će očekivati dobre vijesti od Svemilosnog Allaha, a ovome se iskreno nadamo našem bratu, velikom Muftiji i Mudžahidu koji je to biosve do svoga posljednjeg daha, dr. Muameru Zukorliću.

Neka se Allah smiluje rahmetli Muftiji i neka ga nagradi za sve ono što je učinio za vjeru Islam i za svoj narod i neka mu njegov mezar učini baštom od džennetskih bašti, i neka on bude primjer svim vođama naših vjerskih institucija kako se treba boriti na Vjeru i Vatan, u svako vrijeme i u svakom mjestu!

Neka bude dobar podsjetnik za sve one ljude koji:
„…obavezu prema Allahu ispunjavaju i ne krše obećanje;
I oni koji poštuju ono što je Allah naredio da se poštuje i Gospodara svoga se boje i obračuna mučnog plaše;
I oni koji trpe da bi postigli naklonost Gospodara svoga, i koji molitvu obavljaju, i koji od onoga što im Mi dajemo i tajno i javno udjeljuju, i koji dobrim zlo uzvraćaju – njih čeka naljepše prebivalište,
Edenski vrtovi u koje će ući oni i roditelji njihovi i žene njihove i porod njihov – oni koji su bili čestiti – i meleki će im ulaziti na svaka vrata:
„Mir neka je vama, zato što ste trpjeli, a divno li je najljepše prebivalište!“
(Er-Ra’d : 2 – 25)

Autor: Bekir ef. Halimi


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Izgubili smo jednog covjeka koga je samstvoritelj poslao medzu nas smrtnike da nam jos jednom pokaze velicinu PRAVOG COVJEKA KOJI JE BIO GOSPIDIN MUFTIJA. SVI SMO PLAKALI ALI DUBOKO U DUSI SMO ZNALI DRAGI STVORIOC NJEGOV ALAH GA JE POZVAO SEBI U NJEGOVU BASTU NAJLJEPSEG CVJECA.HVALA GOSPODINE VELIKI DA SAM IMALA CAST ZIVJETI U TVOM VREMENU I DOZIVJETI SNAGU DOBROTE DUHA GOSPIDINA ZUKORLICA. HVALA ALAHU I ISUSU ZA TAKVOG CIVJEKA.

    1

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.