Osnovci iz Grančareva zbog problema sa prevozom nastavu prate online, Opština obećala pomoć

0
12

Skoro 40 osnovaca iz Čeoča i Grančareva  nastavu u drugom školskom polugodištu ne može  da prati kao i ostali njihovi vršnjaci u školskim učionicama, već to rade  online.

Naime, zbog nepostojanja organizovanog  prevoza  do grada i, nemogućnosti  roditelja da djeci svakodnevno do škola plaćaju taksi prevoz, oni  školosko gradivo uče  kod svojih kuća. Taj problem, kažu  u ovim selima, traje već duži niz godina, zbog čega su  nezadovoljni roditelji  organizovali protest i zatražili od Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta  nabavku kombi vozila.

Zamjenik predsjednika MZ „Čeoče“, Zdravko Janjušević, kazao je, da je Grančarevo skoro jedino mjesto u našoj opštini koje nema organizovan đački prevoz,  te da je neophodno što prije rješavati taj problem.

„Djeca iz te mjesne zajednice  nastavu pohađaju  u  osnovnim školama „Dušan Korać“ i „Marko Miljanov. Ranije su roditelji plaćali taksi prevoznike ili na druge  načine obezbjeđivali  prevoz  djece do škola, ali, više to  nijesu u mogućnosti da čine, zbog finansijskih problema. Zato smo i ranije,  u više navrata, tražili pomoć resornog ministarstva, imali čak i obećanje da će nabaviti kombi, ali, do dana današnjeg, ništa nije učinjeno“, kazao je Janjušević.

Podsjetio je da je Grančarevo, koje gravitira mjesnoj zajednici Čeoče, od grada udaljeno oko 15 km, te da je resorno ministarstvo i po zakonu dužno da novčano pomogne u vezi sa prevozom đaka, a i Mjesna zajednica je takođe spremna da da svoj doprinos.

Na sastanku održanom sa predstavnicima Opštine, kojem su prisustvovali i đački roditelji, dogovoreno je da se uputi molba Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta za nabavku kombi vozila, a pomoć je obećao i predsjednik Opštine, kazao je Numanović. Dodao je da će do rješavanja pitanja prevoza, djeca nastavu pratiti online.
Da je nabavka kombi vozila jedino trajno rješenje smatra  i direktor OŠ „Dušan Korać“, Edin Numanović, koji je podsjetio da je prethodnih godina problem prevoza djece bio rješavan zahvaljujući zajedničkom finansiranju Opštine, resornog ministarstva i roditelja.

“Školu „Dušan Korać“ pohađa pet đaka iz sela Grančarevo, a ukupno je 37 đaka iz MZ „Čeoče“ koji pohađaju druge škole u Bijelom Polju. Svi oni imaju veliki problem, jer ne postoji linijski prevoz, te stoga pozivam sve da pomognu, kako bi djeca nesmetano pohađala nastavu“, poručio je Numanović.

Iz Opštine su saopštili da iako  nijesu nadležni za rješavanje pomenutog problema,  razumiju problem sugrađana, te će kao i mnogo puta do sada, izaći u susret i pomoći da se ova situacija konačno riješi na radost prije svega učenika, ali i njihovih roditelja.

„U tom pogledu lokalna samouprava  je i ranije pružala podršku djeci i roditeljima iz sela Grančarevo, pa ćemo to učiniti i ovog puta, u skladu sa  propisima i mogućnostima“, kazali su iz Opštine.

Još jednom su napomenuli da će se predsjednik Petar Smolović pisanim putem obrati novoj ministarki Bratić, kako bi se ova situacija  što skorije riješila.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.