Osnovan Parlamentarni forum za energetsku politiku – Dr. Fehratović ukazao na potrebe u Sandžaku

1
315

U Skupštini Srbije danas je osnovan Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije, a za predsjednika ovog tela čiji je cilj da aktivno doprinese poboljšanju uslova za razvoj energetskog sektora ponovo je izabrana Aleksandra Tomić.

Za rad u ovoj grupi prijavilo se 47 poslanika, a 31 je učestovao u osnivanju Foruma čiji počeci rada datiraju iz 2015. godine.

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović tokom diskusije istakao da se cijela država posebno raduje prolaskom gasa kroz gradove, ali da se, dodaje, mora povesti računa o zaštiti životne sredine. Upozorio je i da prostoru Sandžaka na većim nadmorskim visinama i dalje ima problema sa energetskom snagom.

“Prvo da čestitam na izboru vama predsjednice i mislim da je ovo zaista dobra prilika da progovorimo o svim važnim temama, posebno onim koje se tiču energetike. Jako je dobro što ste kazali da je važno da prenesemo neke stvari i iskustva sa terena. Mislim da bi jako dobro bilo da se u narednom periodu počne razmišljati o tome da se podjednak fokus stavi na cijeli prostor R. Srbije, posebno na uzvišenja – visinske zone, gdje nam nije podjednaka energetska snaga. Ne mora se svaki put dešavati interventno, iako je i to pohvlano, kada dođe predsjednik Republike da se insistira kod njega pa da on upotrebljava svoj autoritet, pa da se recimo na Pešteru urade jedna ili dvije trafostanice, a da se mimo toga ne ulaže u taj kraj. To je jako dobro što se dešava, ali bi to trebalo biti i bez predsjednika i njegove intervencije, jer je to stalna obaveza onih ljudi koji se bave energetikom. Mislim da imamo velike probleme kada su u pitanju te visinske zone gdje podjednaka snaga električnog kapaciteta, odnosno struje bude kod njih. Isto tako u gradovima gdje dosta dugo nisu rađene rekonstukcije energetskih mreža. Gradovi se enormno uvećavaju, pa ponekad postoji opasnost od kolapsa, tako da nam je ovo dobra prilika da ukažemo na te stvari kako bi se blagovremeno mogle one rješavati kroz sisteme, a ne da čekamo samo po urgenciji i što nam je jako važno – evo mi se u Novom Pazaru i drugim gradovima radujemo i željno iščekujemo da nam prođe ovaj gas i da građani dobiju konačno mogućnost da se na kvalitetan način kroz taj energent snabdijevaju i da se, još jedna važna stvar, pored energenata povede računa o zaštiti životne sredine upravo onih proizvođača koji čini mi se nisu dovoljno svjesni onoga što rade, posebno ako imamo u urbanim zonama peletare koje proizvode neku energiju, ali isto tako truju gradove. Pa je iz tih razloga, recimo, moj grad Novi Pazar u zadnje vrijeme možda i najzagađeniji u Evropi i tome se treba onako posebno posvetiti i dati neki segment da na cijelom prostoru R. Srbije imamo podjednaku prisutnost i da vodimo računa da šansa za dobru energetiku i razvojnu i ovu preventivnu bude na cjelokupnom prostoru države”, istakao je dr. Fehratović.

Pod tačkom razno čuli su se prijedlozi da Forum ima i regionalne koordinatore, konkretna pitanja oko dalje izmjene regulativa kako bi kupci proizvođači struje imali veću motivaciju.

(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Dr.Ferhatovicu sta ti znaci ta rijec Sandzak koji svakodnevno pominjes u Skupstini Srbije a ne boros se za Sandzak.Zasto glasno i jasno ne trazite prava koja imaju Bosnjaci u Srbiji po ustavu.Zasto ne trazite da se vrati Autonomija Sandzaku.Vi se samo borite za fatelju i platu.Mislio sam bar ja licno da rahmetli Zukurlic Muamer pocev od njega,odlaskom kao poslanik i sam se on boriti samo kao i vi samo za fotelju i platu a pitanje sandzaka i autonomiji cak i ne smijete ili necete da pomenete.Dali vas je i vas i Premenkovic potkupila vlast Vucica.Sve sto radite je ravno nuli sve ove godine u parlamentu u Srbiji.Vama je vazno da ste dobili prostor za klanjanje u skupstini Srbije i time se dicite i tu ce vam biti i kraj.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.