Organizirana tribina “Kako biti uspješan učitelj”

0
25

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, Muftijstvo sandžačko, Medžlis IZ-e Novi Pazar i Izdavačka kuća El-Kelimeh organizirali su tribinu na temu „Kako biti uspješan učitelj (odgajatelj)“.

U prepunoj Sali Kulturnog centra predavači muftija sandžački hfz. Abdurrahma Kujević i mr. Sead ef. Islamović prisutnima su ukazali na važnost onih koji odgajaju mlade generacije.

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević istakao da su učitelji najvažnija kategorija u jednom društvu.

“Nema važnije kategorije u jednoj zajednici od učitelja i od odgajatelja, i od onih koji prenose znanje iako naučnici koji govore o tome na osnovu čega postoji i opstoji jedna zajednica, oni spominju nekoliko kategorija, na prvom mjestu se nalaze učitelji, odnosno oni koji podučavaju ljude hajru i dobru i zbog toga oni koji ljude podučavaju hajru, oni su među muslimanima svakako od odabranog umeta Muhammeda s.a.w.s. ali od odabranih oni su odabrani. Svi pripadnici Resulullahovog s.a.w.s. ummeta su odabrani ali su učitelji odabraniji od svih tih odabranih.”

Primjer jednog od uspješnih učitelja na tribini bio je Malik ef. Nurović.

“Biti učitelj znači imati jednu veliku čast i odgovornost, biti učitelj, odnosno mualim, posebno u mektebu jeste preuzeti ulogu roditelja, možda nekada i više od toga i moram pomenuti koji su ot osnovni uslovi da se uspje u mektebu i da imamo takve rezultate. Prije svega mualim je presudni faktor, prvi uslov je da želi da radi i da ima volju, ljubav i sabur, sa djecom sve to treba. Drugi uslov je da zna kako raditi, odnosno da zna šta hoće raditi i da zna kako to postići. Potrebno je još dvoje, da su djeca redovna i da nam bar nešto hoće učiti i da nisu problem, vjerujte ništa drugo.”

Mr. Sead Ef. Islamović istakao da uspješan mualim treba da ima poslušnu djecu koja imaju svoj cilj.

“Od samog sarta moraš da imaš svoj cilj šta zapravo hoćeš, hoćeš li da budeš čovjek ili nečovjek, hoćep li da završiš srednju školu koja treba da ti doprinese nešto u životu bilo da je islamska ili neislamska ali je bitno da se završi škola, hoćeš li da završiš fakultet, šta ćeš kad završiš fakultet, imaš li cilj ili nemaš cilj, osnova u svemu je postavit cilj ispred sebe, kada si postavio cilj ispred sebe na prvom mjestu kada je u pitanju šerijatsko znanje, budi iskren u tome, odnosno šerijatsko znanje ne smije da se traži a da čovjek nije iskreno to učinio u ime Allaha dž.š.”


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.