Opštinski odbor SPP Petnjica odgovorio je predsjedniku opštine Petnjica Samiru Agoviću: Ne bavimo sepolitikanstvom, ujedinimo snage, jer uskoro neće imati ko da glasa

0
468

Opštinski odbor SPP Petnjica odgovorio je predsjedniku opštine Petnjica Samiru Agoviću u polemici o otvaranju biznis zone u Petnjici. Reagovanje prenosimo u cjelosti.

“Cijeneći naše dosadašnje iskustvo sa vama lično zaista ne sumnjamo u vaš iskren odnos i dobru namjeru da na prostoru opštine Petnjica stvorite uslove da narod prije svega ostane ovde, ali i poboljša kvalitet života i naša i inicijativa, kako ste ispravno i shvatili nije uperena ni protiv koga već za dobrobit građana opštine Petnjica.

Uprkos tome, moramo konstatovati par činjenica koji se tiču čitave priče.

Iako se u potpunosti slažemo koliko je za pokretanje biznisa neophodna realizacija biznis zone u Petnjici, na žalost, faktičko stanje je sledeće – mi danas nemamo ni u naznakama istu.

Niti određenu lokaciju niti plan aktivnosti  da se u saradnji sa državnim institucijama ili mogućim stranim partnerima (EU fondovima) krene u realizaciju plana. Naša incijativa upravo ide u tom pravcu.

Svjesni smo da se to ne može uraditi za mjesec ili dva ali apsolutno svjesni da mi kao opština nemamo vremena da čekamo više ni dana.  Znamo, kao i vi, kao i svi Bihorci da nas je iz dana u dan sve manje u Petnjici. Da mladi napuštaju Petnjicu a da već godinama i decenijama nemamo nove fabrike, nova radna mjesta – uslov svih uslova da bi mladi ostali da žive ovde.

Sa druge strane svjedoci smo koliko uspješnih Bihoraca imamo van Petnjice ali i prirodnih resursa ovde. Svjedoci smo i da mnogi u nedostatku inicijative od strane nas koji ovde živimo uopšte i ne razmišlja da otvori neki biznis na Bihoru ali da ima i onih u Petnjici koji pokušavaju i bore se kako bi održali svoje započete poslove i kojima je naša pomoć, kao lokalne samouprave možda i ključni podsticaj za uspjeh.

Poučeni uspješnim primjerima iz Crne Gore ali i okruženja da lokalne samouprave danonoćno rade na privlačenju investicija i otvaranju radnih mjesta ne možemo se zadovoljiti sa konstatacijom da se prethodna vlada dobrim dijelom oglušila o zahtjeve lokalne samouprave da ustupi tražene lokacije koje su u državnom vlasništvu.

Naravno, nije nam namjera ni da ocjenjujemo rad bivše ili sadašnje državne vlasti ali apsolutno jeste da jedinstveno nastupimo prema svakoj vlasti na državnom nivou kako bismo ostvarili svoja prava kao opština tj. u intresu građana Petnjice.

Kako ste i naveli u svom obraćanju jako je mnogo problema i izazova sa kojima se suočava lokalna samouprava i upravo zbog toga naša inicijativa ima potpuni smisao.  Na sreću, ili žalost, nisu to nikakvi problemi koji se ne mogu rješiti u relativno kratkom roku i zato vas pozivamo da prihvatite našu inicijativu i kao prvi čovjek Petnjice za početak, organizujete sastanak sa svim zaintresovanim i odgovornim akterima društvene scene u Petnjici, predstavnicima privrednog, političkog i javnog života kao i predstavnicima naše brojne dijaspore kako bismo zajednički sagledali probleme, izazove i šanse otvaranja jedne takve zone u Petnjici  i kako bismo imali usaglašen stav prema zvaničnim institucijam države Crne Gore ali i međunarodnim fondovima za razvoj koji su ogroman neiskorišten potencijal.

Mi kao lokalna zajednica, gospodine Agoviću nemamo tu ‘privilegiju’ da političku utakmicu vodimo na uobičajeni crnogorski ili balkanski način jer ukoliko svi zajedno, odmah i u punom kapacitetu ne ujedinimo snage ka opštem dobru Bihora i Petnjice neće nas imati ko birati na izborima jer naroda na Bihoru je iz dana u dan sve manje.

Šta kome vrijedi vlast bez naroda, bez mladih, bez perspektive !?
A tako je mnogo mogućnosti za napredak.
I još uvijek nije kasno”.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.