Opština Sjenica za samo šest mjeseci vratila milion eura duga

2

Početak nove budžetske godine prilika je koju treba iskoristiti na način da se napravi analiza učinjenog, da se stvari iskontrolišu i na jedan  transparentan način donesu odluke šta i kako dalje, kaže prvi čovjek Opštine Sjenica. U čitavoj situaciji u kojoj se nalazi Sjenica i svi njeni građani činjenica je da Sjenica ima pravo na budućnost.

Dug kojeg je nova vlast zatekla u Sjenici prvobitno je bio 630 miliona dinara mada su svi pokazatelji da je i znatno  veći. U tom iznosu nisu bile obuhvaćene i škole, kao i blokade države za PDV koji je 17 miliona, zatim određeni troškovi koji su pravljeni preko Štaba za vanredne situacije i mnogi drugi.

Tako da slobodno možemo reći da dug koji smo utvrdili, naslijedili je oko 700 miliona dinara što je za budžet s kojim raspolaže jedna ovakva Opština za one koji se malo bolje razumiju u javne finansije znaju da je to dug prema kojem bi, metaforički, život i sve što se događa u sferi javnih finansija trebalo zamrznuti na godinu dana da bi prosto došli na nekakvu budžetsku nulu, kaže Munib Mujagić predsjednik Opštine Sjenica.

Ipak, život u Sjenici odvija se normalno. Opština je usvojila bužet za ovu godinu za kojeg kaže i da je restriktivan, ali da građani što manje osjete bilo kakve posljedice jer i dalje prijeti opasnost od finansijskog kolapsa, iako je nova vlast na čelu sa SPP-om uspjela je vratiti milion eura duga.

Vjerujem da je moguće i to u kratkom vremenskom periodu, ako se mjeri na nekoliko budžetskih, poslovnih godina  u potpunosti sanirati stanje s budžetom uz molbu građanima da imaju razumijevanja i da bi oni sve to u što manjem obimu osjetili, a onda da uđemo u ozbiljnu fazu gdje bi upravo oni osjetili šta budžet Opštine i treba da znači. Politika koja se definiše budžetom može na ljudski i civilizovan način  riješiti i da mnoge potrebe naših građana koje su danas misaona imenica budu realnost u budućem periodu.

I Sjenica, poručuje, ima pravo da se konačno budžetom regulišu i potrebe iz sfere poput zdravstvene zaštite, kulture, sporta. Sve je to, kaže,  danas pretvoreno u kubike nekakvog šodera. Intervju u cjelosti u programu Sandžak Televizije.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.